ועדת טרכטנברג: העלאות מסים לעשירים, הפחתות מס לטובת מעמד הביניים
בהמלצות הוועדה, העלאת מס חברות ומס רווחי הון, העלאת חלק המעביד בתשלומי הביטוח הלאומי והוספת מדרגת מס למשתכרים יותר ממיליון שקל. במקביל ממליצה הוועדה להפחית את הבלו, להעניק נקודות זיכוי לאבות ולהוריד את מס הקנייה והמכסים
פרק המסים בהמלצות ועדת טרכטנברג מתחלק לשתי קבוצות עיקריות: מצד אחד העלאת מסים לעשירים וחברות שנועדה להקטין את הפערים החברתיים ולהכניס יותר כסף לקופת המדינה. מצד שני הפחתת מסים, הענקת נקודות זכות והפחתת מכסים שנועדו להוריד את יוקר המחייה בישראל.
אחת ההמלצות החשובות היא העלאת מס חברות בחזרה לשיעור של 25% בשנת 2012. זאת לאחר מספר שנים של ירידה עקבית שבעקבותיה הגיע השנה מס החברות ל-24%.
בנוסף המליצה הוועדה לשקול העלאה נוספת במס החברות בשנת 2013 ל-26% בהתאם לצרכים הפיסקאליים. הוועדה סבורה כי עלייה מעבר לשיעור זה תהווה סכנה לפוטנציאל הצמיחה של הכלכלה הישראלית. ההנחה היא כי מרבית ההון שייך לגופים מוסדיים (בבעלות הציבור הרחב), כך שהגדלה מופרזת של מס זה עלולה לפגוע דווקא במעמד הביניים.
הוספת מדרגת מס ל"'עשירים"
לצד העלאת מס חברות המליצה הוועדה על הוספת מדרגת מס ל'עשירים', כלומר על מי שהכנסתו (מיגיעה אישית והון) מגיעה למיליון שקל בשנה (83 אל שקל בחודש) יוטל מס הכנסה שולי של 50%. זאת בנוסף להמלצה על ביטול מתווה הפחתת מס הכנסה (רפורמה אותה יזם ראש הממשלה בנימין נתניהו) שמגדילה את פערי האי שיווין המדינה.
באותו הקשר המליצה הוועדה על העלאת מיסוי על ריבית, דיבידנדים, רווחי הון ומס שבח מ-20% ל-25% למי שאינו בעל מניות מהותי בחברה (מחזיק פחות מ-10% מהון מניות בחברה) ובהתאמה לעלות את שיעור בעל מניות מהותי (מעל 10%) מ-25% ל-30%. לדעת הוועדה סעיף זה יעלה את הכנסות המדינה בכ-1.3 מיליארד שקל בשנה.
שינויים בחוקי הביטוח הלאומי
המלצות משמעותיות נוספות קשורות לשינויים בחוקי הביטוח הלאומי. אחת ההמלצות המעניינות היא העלאת חלק המעביד בתשלומי הביטוח הלאומי על חלק השכר הגבוה מ-60% מהשכר הממוצע. הוועדה סבורה כי הפרשות המעביד לביטוח לאומי בישראל נמוכות באופן משמעותי מהרמה המקובלת במדינות המפותחות, ולכן היא ממליצה כי במקרים אלו תעלה ההפרשה ב-1.6 נקודות מ-5.9% ל-7.5% במהלך מדורג של 3 שנים.
כמו כן ממליצה הוועדה על ביטול הוראת השעה להעלאת תקרת ההפרשות לביטוח לאומי ל-5 פעמים השכר הממוצע - הוראה שיצרה "גיבנת" ברמות השכר שבין 5 פעמים השכר הממוצע ל-9 פעמים השכר הממוצע, וגרמה לכך שהמס השולי דווקא ירד ברמות השכר הגבוהות.
הפחתת הבלו, נקודות זיכוי לאבות
אחרי ההמלצות על העלאת מסים ועצירת רפורמות, עסקה הוועדה גם בהורדת מסים שיטיבו עם ציבור הצרכנים ומעמד הביניים.
אחת ההמלצות המרכזיות שתשפיע ישירות על כלל ציבור הצרכנים היא הפחתת הבלו על בנזין ב-40 אגורות לליטר, הפחתת הבלו על הסולר ב-20 אגורות לליטר והפחתת המס על פחם ב-34 אגורות לליטר. הוועדה ציינה כי היות ורוב האוכלוסייה בישראל נסמכת על הרכב הפרטי, לרכיב המיסוי בו ישנה השלכה ישירה על יוקר המחיה.
הוועדה לא הזניחה את מחאת העגלות והמליצה על הענקת שתי נקודות זיכוי לאבות עבור כל ילד עד גיל 3. לדעת הוועדה, הצעה זו תטפל באופן ישיר בהורים לילדים קטנים שנאלץ לעמוד בעלות הגבוהה של גידול פעוטות. הצעה זו תעלה למדינה מיליארד שקל בשנה.
עוד המליצה הוועדה על הפחתת מסי קנייה ומכסים שצפויה להתגלגל לצרכן.
הוועדה המליצה על הקמת צוות ברשות המסים להעמקת הגבייה וטיפול ב'הון השחור' והקמת צוות לבחינת פעילותן של חברת משלח יד, חברות אחזקה פרטיות ובחינת סוגיות מיסוי אופציות לעובדים.