"פתיחת התקציב תכשיל את המלצות טרכטנברג"
חבר ועדת טרכטנברג ד"ר אבי שמחון לא הופתע מדחיית ההמלצות על ידי דפני ליף ואיציק שמולי: "הוועדה פונה לציבור הרחב, לא למנהיגי המחאה"
ד"ר אבי שמחון, היועץ הכלכלי של שר האוצר וחבר ועדת טרכטנברג, לא הופתע מדחיית המלצות הוועדה על ידי מנהיגי המחאה החברתית וצוות המומחים האלטרנטיבי. "לא ציפיתי לתגובה שונה", אומר ד"ר שמחון בראיון ל"כלכליסט". "אני לא באמת יודע מה הם רוצים, אבל הוועדה פונה לכלל אזרחי ישראל ולא למנהיגי מאהל כזה או אחר. אני מאמין שכשהציבור יטמיע את משמעויות המהפכה שהצענו, התגובה תהיה הרבה יותר חיובית ממה שאנו רואים כעת".
מנהיגי המחאה טוענים שאינכם מטפלים באוכלוסיות החלשות, ושהאוצר מנצל את המחאה כדי להעביר רפורמות מבניות ברוח חוק ההסדרים.
שמחון: "אין דבר יותר רחוק מזה. הדוגמה החשובה ביותר היא הגדלה משמעותית מאוד של מס הכנסה שלילי: זהו כסף שמועבר לאנשים שמרוויחים עד 5,500 שקל. הוספנו 200 שקל לחודש לנשים עובדות שמרוויחות את הסכום הזה. נוסף על כך, הדו"ח כולל סיוע בתשלום שכר דירה לזכאים, בניית דיור מוגן לקשישים, אכיפת חוקי עבודה ביחס להעסקת עובדי קבלן וסעיפים רבים נוספים".
בהסתדרות אומרים שאתם רוצים לשבור את העבודה המאורגנת, על רקע ההמלצה להגמשת התעסוקה במגזר הציבורי.
"אנחנו לא רוצים לשבור את העבודה המאורגנת, אבל אנחנו גם לא מרוצים מהמצב שבו 8 מיליון אזרחים משמשים לעתים קרובות בני ערובה של עובדים בחברות ממשלתיות שמרוויחים יותר מראש הממשלה. חלק מיוקר המחיה נובע מחברות ממשלתיות יקרות ולא יעילות, וזה כיוון שההנהלות לא מסוגלות להתמודד עם ועדים כוחניים. זה לא אומר בשום פנים ואופן שאנחנו נגד איגודים שדואגים לעובדיהם, להפך. רק שצריך למצוא את שביל הזהב בין איגודים שגורמים סבל לציבור לבין איגודים שמונעים ניצול עובדים בידי מעסיקים".
"הורדת מכסים תביא לירידת מחירים מהירה"
שתי סוגיות מרכזיות שהוציאו בקיץ האחרון את המפגינים אל הרחובות הן יוקר המחיה ומצוקת הדיור. לדברי שמחון, "הצענו מנגנונים חדשים כדי לפקח על המונופולים והקרטלים הרבים הפועלים במשק. עשינו זאת כדי לוודא שלא יחזור המקרה של הקוטג', שבו מונופול החליט יום אחד שהוא עושק את הציבור רק כיוון שהוא יכול. מעכשיו יהיה גוף אחראי שיעקוב אחר מחירי המוצרים והשירותים שמיוצרים בידי מונופולים וקרטלים — זו תהיה רשות הגבלים עסקיים שתוקם בה חטיבה לתחרותיות".
אז אנחנו צפויים לראות קו אגרסיבי יותר, כמו חקירת הרשות האחרונה נגד תנובה?
"החקירה מעידה שמישהו התעורר, שהממונה החדש פרופ' דיויד גילה החליט להתייחס לעניין המחירים הלא הוגנים ביתר רצינות מקודמתו (רונית קן - ת"ז). מעבר לכך, יישום השינוי המבני בתחום ההגבלים אמור לקחת חודשים בודדים וישפיע מיידית. צעד נוסף שישפיע בטווח של שבועות הוא הפחתת מכסים ומסי קנייה שייצרו תחרות מחו"ל ויביאו לירידת מחירים".
נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש טוען שהמשמעות היא פיטורי עשרות אלפי עובדים.
"אנחנו כלכלנים רציניים: התחשבנו בשיקולי תעסוקה ולא היינו לוקחים על עצמנו פיטורים המוניים. ברוש הוא אינטרסנט מתוקף תפקידו. הוא לא יכול להגיד שהוועדה פוגעת ברווחיות החברות שהוא מייצג, אז הוא אומר את מה שהוא חושב שיעבור מבחינה ציבורית. אם יהיה לנו משק יותר תחרותי, הוא יצמח מהר יותר ויעסיק יותר עובדים".
"לא רוצה חזית מול אטיאס"
שר השיכון אריאל אטיאס כינה את ההמלצות שלכם בתחום הדיור בתואר "בושה וחרפה".
"אני לחלוטין לא מסכים עם דברי אטיאס, אבל אני לא רוצה לפתוח בהזדמנות הזו חזית מולו ולכן אסתפק באמירה הזו".
ובכל זאת, 1.3 מיליארד השקלים שתשקיעו על פני חמש שנים — ללא המלצה על בנייה ציבורית — יכולים לתת מענה למצוקת הדיור?
"אנחנו משקיעים הרבה יותר. 1.3 מיליארד שקל הם ההוצאה התקציבית, אבל יש הוצאה לא תקציבית מאוד גדולה בדמות הנחות מאוד משמעותיות שמינהל מקרקעי ישראל ייתן במכרזי הקרקעות. זה יאפשר בניית דיור בר־השגה — דרך דירות שיימכרו ויושכרו במחיר מפוקח. קבענו יעד של 40 אלף דירות שייבנו בחמש השנים הקרובות באזורי הביקוש, שרובן יושכרו במחיר מפוקח של 2,500–3,000 שקל. לא מדובר כאן על דיור לנזקקים אלא על דיור למעמד הבינוני, למשפחות צעירות שבהן שני בני הזוג עובדים, שיוכלו לשכור דירה של 75 מ"ר במרכז הארץ בשכר דירה מפוקח. זו בהחלט בשורה".
מנהיגי המחאה טוענים שהייתם צריכים לבטל את כלל ההוצאה התקציבית ולהגדיל את ההוצאה האזרחית, לבטל את התקציב הדו־שנתי ואת חוק ההסדרים.
"בקשר להוצאה האזרחית, אנחנו אכן ממליצים להגדילה. שתי הדרישות האחרות נראות לי יותר כדרישות אידיאולוגיות מאשר רצון לשינוי. מי שאומר זאת לא לגמרי מבין על מה הוא מדבר. פתיחה של תקציב 2012 תהיה מאוד מזיקה: במקום להתמקד ביישום המלצות הוועדה, תהיה התמקחות מחודשת על כל סעיפי התקציב. פתיחת התקציב הנה מתכון בדוק להכשלת השינוי שאנחנו כה רוצים להגשים".