נתניהו החליט לדחות את ההצבעה על טרכטנברג
למרות שתיכנן לאשר עקרונית עוד הערב את מסקנות הוועדה, הודיע נתניהו כי הדיון וההצעה בנושא ידחו לישיבת הממשלה הבאה לאחר שלא הצליח לגייס רוב; רה"מ במהלך הדיון: "אני הולך עם דו"ח טרכטנברג עד הסוף. המסגרת שלו היא המנוע האמיתי לשינוי החברתי"
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התכוון לאשר הערב (ב') עקרונית את מסקנות טרכטנברג במליאת הממשלה - אך לאחר שלא הצליח לגייס רוב, הודיע כי ההצבעה בנושא תידחה והדיון יימשך בישיבת הממשלה הבאה.
ממשרד ראש הממשלה נמסר כי "ראש הממשלה משוכנע שיצליח לגייס רוב לשינוי מהותי בסדר העדיפויות הלאומי. שינוי בסדר גודל כזה אינו דבר של מה בכך וראש הממשלה משוכנע שיצליח להשיג רוב להחלטת הממשלה, למען רווחתם של אזרחי ישראל".
מוקדם יותר ביקש נתניהו מהשרים לפנות את לוח הזמנים שלהם עד הערב - לטובת הדיון במסקנות. ראש הממשלה אמר לשרים כי "אני הולך עם דו"ח טרכטנברג עד הסוף. זה דו"ח שמחולל שינוי בסדרי העדיפויות ויביא לשינוי החברתי שאנו מחויבים אליו". עוד הוסיף נתניהו כי "מסגרת הדו"ח היא המנוע האמיתי לשינוי החברתי. יהיו דיונים נוספים והסתייגויות כאלו ואחרות, אך המסגרת תישאר - ואני אדאג לכך שהוא יעבור".
במהלך ישיבת הממשלה התגייס הנגיד סטנלי פישר לספק רוח גבית לנתניהו ואמר כי "דו"ח טרכטנברג מרשים וחשוב מאוד הוא שם דגש עם נושאים מהותיים כגון החינוך והגיל הרך. המשק העולמי עומד להיכנס בקרוב למיתון ואם לא נעמוד במסגרת ההוצאה נקבל התקפה כלכלית ופיננסית מבחוץ". עוד אמר כי " החלטת הוועדה להטיל על עצמה מיגבלה של הימנעות מפריצת התקציב היא חשובה והכרחית . זאת למרות שהיה קל יותר לחלק לכולם". פישר סיכם כי "לדעתי הממשלה הגיבה נכון למצוקות שעלו במחאה".
אמש הוחלט לדחות את ההצבעה על המסקנות בעקבות התנגדות סיעות ש"ס וישראל ביתנו, אך בלשכת ראש הממשלה הוחלט לבסוף להביא היום (ב') את הדו"ח להצבעה על אימוץ עקרוני. אם אכן יאמצו השרים את המסקנות, מתכנן נתניהו להעביר את תיקוני החקיקה הדרושים ליישום מלא של המסקנות תוך חודש.
בפתח הישיבה פנה נתניהו לעומד בראש הוועדה, פרופ' מנואל טרכטנברג: "השקעת השקעה אישית עצומה בתנאים לא פשוטים, תוך כדי פתיחת דיאלוג עם הציבור, בפריצת דרך בכל מיני תחומים שלא טופלו במשך שנים רבות, ועשית עבודה חשובה".
עוד אמר נתניהו כי "אני מאמין שיש פה שינוי כיוון. אזרחי ישראל צריכים לדעת שהיום אנחנו משנים את סדר העדיפויות הלאומי. המשימה המרכזית שעומדת בפנינו היא הורדת יוקר המחייה בישראל. זהו שורש המצוקה שפוקדת את אזרחי ישראל, וזה הדבר שאותו אנחנו באים לשנות ולתקן".
לדבריו, "אנחנו משנים את סדר העדיפויות הלאומיות במגוון רחב של תחומים. החל בסיוע לטיפול בילדים מהגיל הרך, דרך הפחתת שורה ארוכה של מכסים, תיקוני מסים וביטול עיוותי מסים, הגברת התחרות במוצרים ושירותים לרווחה במשק הישראלי, הגדלת מס הכנסה שלילי, הקלות בדיור ועוד תחומים רבים. נדון בכך בישיבה הזאת וגם בדיוני המשך, עד להבאת הצעות מחליטים מפורטות לממשלה".
נתניהו סיכם כי "כל זה נעשה באחריות, בלי לפתוח את האוברדראפט של המדינה. אם לא ננהג באחריות, אנחנו בהחלט יכולים להביא את מדינת ישראל למצב של מדינות רבות שהגיעו לסף פשיטת רגל כלכלית, לקריסת מערכות הרווחה שלהן וכמובן גם לאבטלה גבוהה. אנחנו ננהג אחרת, נאמץ את עיקרי הדו"ח ואח"כ נלך קדימה להמלצות פרטניות, כשהכוונה שלנו היא לעשות תיקונים חברתיים תוך כדי שמירה על אחריות כלכלית. וגם פה ישראל תפרוץ דרך חדשה ותסמל את הכיוון למדינות רבות אחרות".
דפני ליף: "עתידה של החברה הישראלית הוא לא נושא לדילים פוליטיים"
במטה המאבק הגיבו בחריפות על הזיגזוג של ראש הממשלה בנושא ההצבעה על המסקנות. בהתייחסה להחלטה אמרה דפני ליף כי "התנהלותו של ראש הממשלה הבוקר הוכיחה שוב עד כמה המסקנות הסופיות של ועדת טרכטנברג שנויות במחלוקת ומבטאות חוסר הבנה של הסיבות שהוציאו מאות אלפים לרחובות".
"לא זאת בלבד שהתוכן של הדו"ח חלקי ובלתי-מספק, אלא שנתניהו גם מנסה להעביר אותן בלי דיון מקצועי וציבורי מעמיק, כראוי לבעיות הקשות העומדות על הפרק. צר לנו שעלינו להזכיר לראש הממשלה שוב ושוב שעתידה של החברה בישראל הוא לא נושא לוועדות ולדילים פוליטיים".
עוד הוסיפה ליף כי "לא ייתכן ששרים יצביעו על דו"ח שהם עצמם מעידים שלא הספיקו ללמוד לעומק. הדרך היחידה להשגת פיתרון אחראי וארוך טווח היא יצירת תקציב מדינה חברתי חדש לשנת 2012. כך יוכלו נבחרי הציבור לקיים את תפקידם ולהגיע לפיתרון שאינו קוסמטי וחלקי אלא מהותי ומקיף".
שר התיירות ומרכז הטיפול בדו"ח מטעם ישראל ביתנו, סטס מיסז'ניקוב, אמר ל"כלכליסט" כי "אנחנו עדיין באותה עמדה, ומתנגדים לאמץ את ההמלצות היום. השינויים שצריך להכניס בדו"ח הם מהותיים - לא פסקה פה ופסקה שם. יכול להיות שאותם דברים מהותיים יסתברו שנמצאים שם כבר, אבל בשביל זה צריך דיון ולא שליפה מהמותן".
עם זאת, מיסז'ניקוב אמר כי "אין ספק שעשו עבודה רצינית וקשה, וישבו שם המומחים הגדולים ביותר. לדו"ח כולל בסיס טוב לדיון, אך לוקה בכמה דברים, ולכן המצוקה החברתית תישאר ללא מענה".
שר המדע דניאל הרשקוביץ (הבית היהודי) אמר ל"כלכליסט" כי "הדו"ח אינו מושלם, אך הוא בסיס מצוין לתיקון החברתי. אני תומך באישורו העקרוני - אם נוכל לבצע את השינויים המתבקשים תוך כדי תנועה. יוקר המחיה מצריך פתרונות דחופים וחבל על הזמן שיבוזבז".
השר אלי ישי הגיב אף הוא ואמר כי "התנגדותנו מהותית. השכבות החלשות נשכחו בצידי הדרך ואין התייחסות לחוק הדיור הציבורי. נמשיך להתנגד לדו"ח עד שלא יתוקן".
שרגא ברוש, יו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, שלח היום מכתב לשרי הממשלה והביע התנגדות למסקנות טרכטנברג. לדבריו, ההמלצות מכילות "איומים ממשיים לפעילות המגזר העסקי". ברוש התייחס בדבריו לחלק העוסק בהפחתת המכסים ולחלק העוסק בהעלאת חלק המעביד בדמי הביטוח הלאומי.
עו"ד יהודה טלמון, נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל), הביע גם הוא התנגדות: "ועדת טרכטנברג מתעלמת מעצמאים ועסקים קטנים. הדו"ח אינו כולל צעדים אופרטיביים נדרשים כגון בטחון סוציאלי לעצמאים בכלל ודמי אבטלה לעצמאים בפרט, ואינו מגן על עסקים קטנים בפני ריכוזיות המשק".