האם עידן המידע רק החל?
"ביג דאטה" הוא המקור לזינוקי העתיד, ולאתגריו
אחד הזמלולים (באז־וורדס) שנשמעים יותר ויותר בעולם העסקים הוא "ביג דאטה". הנתונים הגדולים. באחרונה מדברים על נתוני הענק האלה בכל מקום, ומגזינים מקצועיים לאנשי מחשוב כבר הכתירו את ימינו כ"עידן הנתונים הגדולים", ובירכו את כולנו בברכת ברוכים הבאים ל־The Big Data Era.
אנחנו
נוכחותם של מערכי הנתונים האלה בחיינו מגדירה מחדש את התחרות בין תאגידים. מי שיידע להפיק תובנות מגלקסיות המידע שבמאגריו ייצר יותר בפחות, ויזהה לפני מתחריו הזדמנויות ותבניות. דו"ח עדכני של חברת הייעוץ מקינזי (לינק: is.gd/ENpom6) טוען שמסדי הביג דאטה הפכו לתשומת ייצור מרכזית, החשובה לא פחות מהון וממשאבי האנוש. ענפי המחשוב, האלקטרוניקה, הביטוח, המימון ושירותי הבריאות, טוען הדו"ח, עשויים ליהנות מזינוק דמיוני בהיקפו אם ישכילו לנצל נכון את הביג דאטה, ומלבדם יושפעו וישתנו כל ענפי הכלכלה והממשל.
האנליסטים של מקינזי העריכו שהידע שצפון במעמקי הביג דאטה יגדיל ב־60% את הרווח התפעולי של ארגונים שישכילו לפענח אותו. ממשלות יוכלו לחסוך סכומי עתק בהוצאות ולהעמיק את גביית המסים, לעצור הונאות וגם להיאבק טוב יותר בפשע. וגם הצרכנים, אם רק יגרדו את קצה הקרחון של המידע, יוכלו לבצע ביומיום שלהם החלטות מושכלות שבעבר היו נחלתם של קניינים מקצועיים, כמו גם לתעד בקלות את אורח חייהם, ולהפיק מהנתונים המלצות שיהיו טובות מאלה שייתן רופא או תזונאי צמוד. כמה שירותים כאלה כבר קיימים.
עבור מי שמאמינים שהכל בר כימות וחישוב, עידן הביג דאטה - כלומר העידן שבו מחשבים יהפכו ביג דאטה למסקנות שימושיות - יהיה גן עדן.
וכיוון שלעולם העסקים עדיין אין כלים לנצל כיאות את רכסי המידע העצומים, צופים במקינזי שבשנים הקרובות יצמח סקטור תעסוקתי חדש, שימנה מיליוני עובדים שתפקידם יהיה לנתח נתוני ענק ולהפיק מהם ערך.
אלא שבמקביל להתלהבות מההזדמנויות המדעיות, העסקיות והאישיות, יש גם מי שמציעים להיזהר. מלבד שאלות הפרטיות והקניין הרוחני שמלוות את התקדמות עידן המידע, ישנם עוד חששות. לא כל ההבטחות תתגשמנה ולא כל ההתפתחות תהיה בכיוונים שאליהם התכוונו. כמה מהמבקרים שואלים אם המידע האדיר שנצבר בתחום הגנטיקה אכן יסייע לרפא יותר מחלות, או שמא הוא יעמיק את הפערים וייצור אי־שוויון גדול בגישה לרפואה; אם גישה למידע תשחרר עמים מעריצות, או שאת הפירות יקטפו דווקא הממשלות העריצות; אם יכולתנו בעתיד להתבונן ממרחק בנתוני ענק תשנה את משמעות המושגים למדנות וחוכמה, ותחליף את התהליך הוותיק של התבוננות ומחקר בסטטיסטיקות ואלגוריתמים. האם הביג דאטה צופן עתיד של היכרות אמפירית עם העולם, או שמא הוא רק יחזק את האשליה כאילו יש ידע אובייקטיבי, אף על פי שאין?
נתונים הם שמחה. כמו ילדים. עדיף שיהיו על פני שלא יהיו, אבל מרגע שהם כאן כבר אי אפשר להתחרט. אין דרך חזרה, ויש אחריות הורית שרק הולכת וגדלה.