המו"מ תקוע: המתמחים ביטלו הפגישה עם האוצר
המתמחים: הצעות האוצר לא רציניות. ביום שלישי ידון בבג"ץ הערעור של המתמחים על ביטול מכתבי ההתפטרות של כ-730 מהם
הבוקר (א') היתה אמורה להתקיים שוב פגישה בין נציגי המתמחים ומשרד האוצר, אולם בשעות הערב הודיעו המתמחים כי הם מבטלים את הפגישה, משום שאין טעם לשבת עם האוצר, שלדבריהם, לא מתגמש בעמדתו. לדברי המתמחים, האוצר ממשיך להציע תוספת שכר של כ-3,000 שקל עבור כ-40 שעות נוספות של מתמחים ומומחים צעירים, במקום להגדיר משכורת גלובלית עבור עבודה בבית החולים, כולל עבודה אחר הצהריים. ביום שני ישביתו הסטודנטים לרפואה את הלימודים לאות הזדהות עם המתמחים.
הפגישה היתה אמורה להיות ניסיון נוסף להגיע להסכמות שיוכלו להביא סוף למתח בין שני הצדדים ולאפשר למערכת הבריאות הציבורית לעבוד ללא האפשרות של התפטרות מאות מתמחים. במקביל, מחכים הצדדים לדיון בבג"ץ ביום שלישי בערעור שהגישו המתמחים על החלטת בית הדין הארצי לעבודה מלפני שבוע וחצי שמבטלת את מכתבי ההתפטרות של כ-730 רופאים, רובם מתמחים מאזור המרכז וחיפה, המתנגדים להסכם השכר שנחתם באוגוסט בין ההסתדרות הרפואית לאוצר.
במהלך הימים האחרונים התנהלו מגעים לא רשמיים בין הצדדים, אולם לא היתה התקדמות מעבר לזו שהושגה בשיחות הרשמיות ביום שלישי האחרון. הפערים הצטמצמו מעט בכך שהויכוחים עתה הם פחות על עקרונות – פתיחת מסגרת התקציב ואורך ההסכם מחדש – ויותר על מספרים. בעיקר, מדובר על ההגדרה של מהי עבודה נוספת ומה צריך להיות התמחור שלה. ההצעה של האוצר היא לתת למומחים צעירים (רופא שסיים התמחות) תשלום של כ-3,000 שקל בחודש עבור 40 שעות עבודה נוספת מעבר לחובת שתי התרונויות החודשיות שלהם, כלומר עוד שכר תמורת עוד עבודה.
המתמחים, לעומת זאת, מעוניינים לקבל שכר גלובלי עבור נכונות לעבוד בשעות אחר-הצהריים בבתי החולים הציבוריים, במעין וריאציה על מודל הפול-טיימר שנדחה בזמנו על-ידם מסיבות של אי-בהירות המודל ותקצוב נמוך. למרות חילוקי הדעות בנושא זה, כבר ישנה הסכמה על מתן יום מנוחה שבועי למתמחה. בנוסף, נראה כי תוגדר נקודה בעוד שלוש שנים בה ייבחן ההסכם מחדש ואם יהיו קשיים שיעלו מהשטח יילכו הצדדים לבוררות.
המתמחים אומרים, כי "אין טעם לדון בהצעות האוצר המובילות להרס הרפואה הציבורית ופגיעה בחולים. האוצר דורש ממתמחים להוסיף שעות עבודה על ה-300 שהמתמחה משועבד להן מדי חודש".