$
גדעון בן נון

אופטימיות זהירה מאוד

ההסכמות באירופה החזירו את היורו לחיים, אך נדרשת כעת זהירות רבה

ד"ר גדעון בן נון 11:1431.10.11

נראה כי בכינוס בבריסל בשבוע שעבר, אירופה החזירה תחושת שליטה במשבר. למרות רגעי דאגה רבים בחודש האחרון, אירופה הגיע להסכם, שהצית את השווקים והניע גל של עליות חדות ומרשימות. הריבית הנמוכה מחייבת השקעה בנכסי סיכון כדי להביא את התשואות ולכן, עוד טרם ניתן האות להחלטה על התכנית באירופה, מחירי נכסי הסיכון - החלו לרוץ.

 

חזרת האופטימיות לשווקים גם הפילה את הדולר. מדובר בבתגובה אוטומטית של נפילה ככל שהאופטימיות חזרה אל השווקים, לעומת התעצמותו בימי הפחד שקדמו לפיסגה באירופה. שערו נפל מול היורו לסביבה שמעל 1.42 דולר ליורו, שהיתה ערב הנפילה האחרונה. שאר המטבעות רשמו מהלך תואם של התאוששות אל מול הדולר.

 

נראה כי השמחה מוקדמת. לפי היסטורית הטיפול במשבר, אפשר לחשוב כי לפנינו מהלך טכני נוסף, אשר דוחה את הבעיות העיקריות למועד מאוחר יותר. לכן, כפי הנראה מדובר בסיבוב נצחון קצר בלבד.

 

צעד בכיוון הנכון אך מוטל בספק

 

הפתרון של אירופה הוא צעד משמעותי בכיוון הנכון. להסכמה על חילוץ יוון, מחיקה של חלק מחובותיה וצמצום נזקי החובות על הגורמים המלווים, כלומר, על הבנקים והמדינות במערב אירופה.

 

התספורת של יוון היא המחיקה הראשונה המבוצעת בפועל. במקביל נוצרה קרן כדי לספוג את הנזקים. מטרת הקרן היא לאפשר למדינות נוספות למחוק את חובותיהן, כאשר הקרן תשמש כבולם הזעזועים.

 

מדובר במנגנון חשוב, אשר תפקידו לטפל בבעיה חמורה עקב מורכבותה הפוליטית וגודל החוב. לכאורה, ניתן לשמוח ולחשוב כי המנגנון שנוצר הוא פתרון לבעיה, אולם יש בו נקודה חשובה ובעייתית, מבחינת השווקים: הוא יצר תקדים של תספורת לחוב מדינתי באירופה. היקף החוב של יוון ניתן להכלה והמחיר ששולם הפעם נועד למנוע את התפשטות הבעיה לשאר אירופה. עולם, אם מחר נראה מדינה גדולה מגיעה לחדלות פרעון, לא בטוח שהמנגנון יעשה את כל העבודה. כך היה עד היום, כאשר הקרן הנוכחית באירופה עשתה עבודה חלקית בלבד.

 

לכן, יש להניח כי מבחן הביצוע עדיין לפנינו, או ליתר דיוק, לפניהם. לפי ההיסטוריה של המשבר הנוכחי, אירופה דוחה את הבעיה בעת התפרצותה בכל כמה חדשים. ההתפרצות האחרונה היתה חמורה ולכן ההתגייסות היתה עצומה. ניתן להניח כי בפעם הבאה בה משבר אירופה יחזור אל התודעה, גם הדירוג של גרמניה יהיה תחת איום.

 

האופטימיות: הזדמנות לצמצום סיכונים

 

אז ניתן להניח כי המנגנון האירופי יעמוד למבחן בעתיד הלא רחוק. למען האמת, סביר אף לצפות לכך וגם להניח כי המופע הבא של המשבר יהיה חמור יותר מקודמיו, שוב, לפי הניסיון הנצבר. לכן, יש לשמור על אופטימיות זהירה. כיצד זהירה? להינות מהעליות, אך לפעול במקביל לצימצום סיכונים.

 

האופטימיות הזו יכולה להחזיק מספר שבועות. בהחלט מדובר במהלך אפשרי שיתרום אחוזים נאים לתיקי ההשקעות שלנו. יש בכך הזדמנות הראויה לניצול. האופטימיות יוצרת מגמה נוחה, שלאורכה ניתן להוריד מרכיבי סיכון בתיקי השקעות, בעיקר מניות ואג"ח של חברות. מבחינת מנהלי הכספים, האופטימיות יכולה ליצור שערים נוחים לרכישת הדולר, בין אם לצורך הגנות על יבוא עתידי או לצרכי השקעות.

 

אסור לנו להירגע ולהעריך כי מנהיגי אירופה פתרו את בעיותיה: חובות מדינתיים בהיקף אדיר אשר קיים ספק רב ביכולת הפירעון שלהן. המנהיגים מנסים ליצור מנגנון לפתרון, אך ספק אם הוא יעמוד במבחן, לכשזה יבוא. מחשבה זו חייבת ללוות אותנו בתקופת האופטימיות שתהיה בקרוב ולסייע לנו בהתכוננות לגל המשבר הבא.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי
בטל שלח
    לכל התגובות
    x