הארכת חופשת הלידה? רוב הנשים דווקא רוצות לעבוד
סקר: 60% מהנשים שהכנסתן מעל 8,000 שקל בחודש היו מעוניינות לעבוד חלקית בזמן חופשת הלידה, אם החוק היה מאפשר להן
60% מהנשים שהכנסתן מעל 8,000 שקל בחודש היו מעוניינות לעבוד חלקית בזמן חופשת הלידה, אם החוק היה מאפשר להן, לעומת כ-66% מהנשים שהכנסתן עד 6,000 שקל, כך עולה מסקר של מרכז נטע לפיתוח קריירה בשיתוף אוניברסיטת בר-אילן.
50.5% מהנשים בסקר אמרו כי היו לוקחות חופשת לידה גמישה אם הדבר היה אפשרי מבחינת החוק.
כיום החוק אינו מאפשר לאשה או לבעלה לעבוד, ולו באופן חלקי, בזמן קבלת דמי הלידה מהביטוח הלאומי.
אחת הסיבות לאיסור על עבודה בזמן חופשת הלידה היא החשש כי מעסיקים עשוים לנצל את הפתח ולחייב, בצורה ישירה או מרומזת, את האשה לעבוד בזמן חופשת הלידה, בעיקר כאשר מדובר בנשים ההשייכות לשכבות הנמוכות באוכלוסייה, שהיכולת שלהן לשמור על זכויותיהן קטנה יותר.
הסקר בוצע בקרב 204 נשים אקדמאיות ש-69% מהן תומכות בשינוי החוק, כך שיאפשר לאשה לבחור האם לעבוד חלקית בעת חופשת הלידה ולקבל תשלום חלקי של דמי הלידה.
המחקר הוצג בפאנל שקיים היום (ג') מרכז נטע. ד"ר הדס מנדל מאוניברסיטת תל אביב, שביצעה בעבר מחקרים על חופשת הלידה, אמרה כי "הנזק במתן האפשרות לחופשת לידה גמישה יכול להיות גדול, מאחר שלא מדובר בדיאלוג בין המעסיק לאישה אלא במו"מ בין מעסיק חזק לאשה חלשה. הנשים שבאמת רוצות וצריכות חופשת לידה גמישה הן לא רבות. מדובר רק באלה שעובדות בתפקידי ניהול בכירים, שעובדות מעל 50 שעות ורוב הנשים בישראל עובדות 35 שעות בשבוע".
לעומתה, רו"ח איריס שטרק תמכה במתן גמישות בחופשת הלידה, ואמרה כי "אף אחד מהלקוחות לא יחכה לנשים בזמן שהן בחופשת לידה. היום בעצם מרמים את ביטוח לאומי כי אסור להוציא חשבונית או לקבל שכר בזמן חופשת הלידה. אני לא בעד לחזור לעבודה מלאה בזמן חופשת הלידה, אבל אם אשה רוצה לבוא ולעזור, לעשות חפיפה, לתרום – מדוע שזה לא יוכל להיות על פי חוק בצורה ראויה?".