$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

האם לתת טיפ מראש?

התשובה לשאלה תלויה בעיקר בגובה הטיפ

דן אריאלי 09:0217.11.11

פרופסור יקר,

אני תמיד נותן טיפ לשוטף המכוניות. שאלתי היא מתי לתת אותו. אני תמיד חושש שאם אתן בהתחלה כבר לא תהיה לו סיבה לשטוף טוב, אבל אם אתן בסוף לא תהיה למחווה שלי השפעה על איכות השטיפה. אז מתי לתת? באמצע?

ליאור

 

ליאור היקר,

התשובה לשאלה שלך תלויה בעיקר

בגובה הטיפ. טיפ הוא צורת תגמול מיוחדת. לפני הכל זו משכורת, זה כסף. אבל בשונה ממשכורת רגילה, הוא לפעמים תלוי ברמת הביצוע. כשהטיפ לא קבוע, וכשהעובד יכול בעצמו להשפיע על רמת עבודתו, העובד יתאמץ יותר כדי לקבל טיפ גבוה יותר. אם הטיפ הוא תמיד אותו הדבר או אם אין לאנשים דרך לעשות את העבודה יותר טוב או פחות טוב, הוא לא ישפיע. לכאורה, טיפ שניתן מראש כבר לא יתמרץ את השוטף להתאמץ יותר כדי להגדילו.

 

אבל טיפ עושה עוד משהו, והוא יצירת רגש מחויבות. טיפ מראש יכול לגרום לשוטף לעשות עבודה יותר טובה מתוך מחויבות.

 

אז מה חזק יותר? תמריץ לקבל יותר או רגש מחויבות? זה מה שתלוי בגובה הטיפ. אם הוא ממוצע או נמוך מהממוצע ואתה נותן אותו בהתחלה, לא תיצור מחויבות גבוהה. השוטף יגיד: "אה, זה בן אדם סטנדרטי, לא צריך להתרגש ממנו, ניתן לו שירות סטנדרטי". טיפ קמצני עדיף, במקרה הזה, לתת בסוף, וכך לתת לציפייה לתמרץ את השוטף. אבל אם אתה נותן טיפ מעבר למקובל, אתה יוצר רגש מחויבות מההתחלה.

 

במקרה הזה, כמובן, צריך לדעת מהו הטיפ שרוב האנשים נותנים, ואיזה טיפ ייחשב "לא סטנדרטי" דיו כדי ליצור רגש מחויבות. בעולם הפיננסים האמריקאי, לדוגמה, הבונוסים השמנים כבר נחשבים סטנדרט, ולכן לא מעודדים את עובדי הענף לתת יותר. הם מצפים לבונוס, לא משפרים את התפקוד ורק מתרגזים כשהבונוס נמוך משציפו. ייתכן שטיפ לא גבוה במיוחד, שמגיע לפעמים כהפתעה גמורה, היה משנה את כל הגישה שלהם.

 

ובכלל, עולות פה שאלות מעניינות על אם כדאי שחלק גדול יותר במשכורות יהיה טיפים, או לחלופין אם זה בכלל רעיון טוב להעניק משכורות לפי קפריזות הלקוח. אני מקווה שבעתיד נמצא לזה תשובה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x