האיום הכלכלי של איראן
קולות הקרב מאיראן מקפיצים את הנפט ויכולים להרים עוד את האינפלציה בישראל
לא כל השווקים בעולם מבחינים בדיון הרחב ובעצימותו של השיח בנושא הגרעין של איראן. אולי המשבר הפיננסי-ריאלי באירופה ובארה"ב ואולי כי העולם פשוט לא מתעניין בפינה זו של העולם. למרות זאת העיסוק התקשורתי הער בנושא הגרעין של איראן והצעדים שינקטו או לא ינקטו על ידי ישראל והעולם, משפיע כפי הנראה על מחירים ושערים, בארץ ובעולם.
השפעה עולמית
המחיר הראשון המושפע, כנראה במידה רבה, הוא מחיר חבית הנפט הגולמי. החשש מפני מיתון עולמי היה אמור להוריד את המחיר בצורה משמעותית, כאשר המודל הכלכלי שלנו תומך במחיר הקרוב יותר ל- 75 דולר לחבית. בפועל המחיר נע סביב רמת ה-100 דולר לחבית, כאשר בשבוע שעבר נצפה מחיר גבוה אף יותר של 103 דולר לחבית, הגבוה בכ-12% מהמחיר הממוצע של החבית בשנה האחרונה. מגמה זו הפוכה מהמצב בשאר הסחורות.
לדוגמה, הנחושת נסחרת בכ-13% מתחת למחיר הממוצע של השנה האחרונה ואילו החיטה נסחרת במחיר הנמוך בכ-18% ממחירה הממוצע בשנה האחרונה. בתיאור פשטני, במקרה של הנחושת ושאר המתכות ההיצע מתקשה לגדול בשנים האחרונות ואילו בחיטה קיימת מצוקה הנובעת מפגעי מזג האוויר, בעיקר באוסטרליה והחורף המוקדם והקשה במזרח אירופה. אם כן זה לא שחסרות סיבות לעליה במחיריהן של שאר הסחורות, אלא שבנפט יש מאפיין מיוחד יותר ובעל השפעה תקשורתית רחבה בנושא האיראני. החשש הוא שהקצנה בהתנהגותה של איראן או תקיפתה יובילו למצוקה באיזור כשליש מהנפט בעולם ולכן, לעליה במחירו.
כן, אנחנו מקווים כי השיח הנרחב בנושא האיראני הוא חלק מאסטרטגיה מועילה, אך הישג ראשון וברור כבר יש לו: הוא מעודד עליה במחיר הנפט הגולמי בעולם, מסיבות ברורות.
השפעה מקומית
הישג נוסף שניתן לקשור לשיח הנרחב בנושא האיראני, הוא תמיכה בשער הדולר אל מול השקל. האיום האיראני התמידי על השמדת ישראל, השיח המתעורר בנוגע ללחץ על איראן, התגובה האיראנית בדמות של תמרוני טילים והאיומים הלוך ושוב – כל אלה גוררים פיחות של השקל ביחס לדולר. הסיבה לכך היא הסיכון המושת על השקל, אשר עלול להיחלש במקרה של אירועים איזוריים הקשורים לנושא האיראני.
הציבור בישראל כבר התרגל לחיות עם האיום האיראני התמידי. בתחילת השנה הנוכחית עמד נשיא איראן בצד השני של גדר הגבול עם לבנון במפגן מאיים על ישראל, אבל לא הצליח להשפיע על השקל. השקל דווקא נהנה אז ממגמה של התחזקות וכמו הציבור בישראל, נותר אדיש לאיום ולמאיים. נראה כי הציבור בישראל לא חושש ולמעשה אנחנו מאמינים בהנהגה וביכלותנו להתגונן.
לעומתנו הישראלים, המשקיע הזר שומע את הדברים ובוחר לצמצם את החשיפה לשקל הישראלי, המאויים.
ביחד עם ההתמתנות בקצב האינפלציה לאחרונה, הסיכוי הסביר להפחתת הריבית ובמגמה של התחזקות הדולר בעולם עקב המשבר הפיננסי והריאלי ההולך ומסתבך באירופה, נראה כי הסוגיה האיראנית תמשיך לתמוך בפיחות השקל ביחס לדולר ובמחיר נפט גבוה יחסית אשר יגרור עליה במחירי התחבורה והחשמל.
אם ניקח את הדברים צעד אחד נוסף, מדובר בגורמים אשר יחזירו את האינפלציה בעתיד לסביבה אחרת, גבוהה בהרבה מזו שהשוק מעריך לפי שעה.
הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי