$
בארץ

השר כץ מפתיע: "הגיע הזמן לרפורמה בנמלים"

שר התחבורה והבטיחות בדרכים נמנע עד לאחרונה מעימות עם גורמים שמעכבים תחרות בנמלי ישראל. כץ: תומך בשיתופם של הוועדים בהליך קבלת ההחלטות

ליאור גוטמן 14:1322.11.11
"הגיע הזמן לרפורמה בנמלים. הפרטנו את נמל אילת, ביצענו רפורמה בתעריפי הנמלים וכעת אנו מקדמים את פיתוח נמלי חיפה ואשדוד. אי הפיתוח של הנמלים עלול להוביל למשבר חמור מאחר ש-99% מהיבוא הישראלי עובר דרך הנמלים", כך אמר היום (ג') שר התחבורה והבטיחות בדרכים ישראל כץ. הדברים
נאמרו בכנס המשתמשים בהובלה הימית שמתקיים בתל אביב. מדובר בהודעה מפתיעה מצדו של כץ, שעד לאחרונה סומן ככזה שנמנע מעימות עם גורמים שמעכבים תחרות בנמלי ישראל, לרבות וועדי העובדים.

 

כץ התייחס לעמדת משרד האוצר בכל הנוגע להפעלת רציפים פרטיים טרם הפרטת כלל הפעילות בנמל ואמר שאף שר לא יכול למנוע או לעכב את פיתוח הנמלים. "אדרוש שראש הממשלה והממשלה יקבלו החלטות בנושא, שכן בפיתוח הנמלים השיקול הלאומי הכולל הוא שייקבע" אמר כץ ונתן כדוגמה את החלטת ממשלת גרמניה להפסיק את השימוש בכורים גרעיניים לייצור חשמל ולחזור לפחם. "לא ייתכן שהשר להגנת הסביבה הגרמני ינסה לעצור החלטה לאומית, גם אם היא נוגדת את עמדת משרדו". מדובר ברמיזה חד משמעית לגופי הגנת הסביבה, שדרשו לאחרונה להביא את חומרי הגלם (חול) להקמת נמל עתידי בחיפה מאזור הדרום, זאת למרות שבסביבת נמל חיפה קיים החול הדרוש. הדרישה להביא את חומרי הגלם מהדרום עלולה לעכב את פרויקט הרחבת הנמל בחיפה.

 

גם הוועדים על הכוונת של כץ

 

בהתייחסו לעובדי הנמלים, טען השר שהוא תומך בשיתופם בהליך קבלת ההחלטות בנוגע לרפורמה בנמלים אולם הוא לא יאפשר שום עיכוב ביישומן בגלל התנגדות כזאת או אחרת. "אסור להגיע למצב של התנוונות הנמלים. מדינת ישראל במבנה נמליה צפויה למצוא עצמה ללא יכולת פקידה ישירה של אוניות המכולה הגדולות והחדשות שיפעלו בשנים הקרובות והציבור כולו יפסיד מאחר שישלם יותר על הסחורות המגיעות לישראל" אמר כץ. לדבריו, בחודשים הקרובים תחליט הממשלה על דרך הביצוע של קו הרכבת לאילת. "הדבר החשוב מבחינה לאומית הוא פיתוח אילת והנגב ויצירת חלופה אמיתית לתעלת סואץ ולכן, למרות העלויות הגבוהות הערך האסטרטגי הוא שייקבע".

 

אוניות שלא יכנסו יעברו לחו"ל

 

יו"ר איגוד המשתמשים בהובלה ימית, ד"ר גד שפר, התריע במהלך הכנס שאם הממשלה לא תדאג מייד להתאמת הנמלים לקליטת אוניות גדולות, ישראל תפסיד מעל חצי מיליארד דולר בכל שנה ותהיה תלויה כלכלית במדינות שיחסן לישראל לא יציב. הסיבה לכך, לטענת שפר, היא הנמלים בישראל אשר אינם עמוקים דיים כך שאין יכולת טכנית לקלוט אוניות הגדולות שמכילות בין-10 ל-18 אלף מכולות, שהן הדור הבא של ספינות המשא שנבנה בימים אלו ברחבי העולם. שפר הסביר שבשלוש השנים הקרובות כ-300 אוניות מסוג זה אמורות לנוע ברחבי העולם וישראל תאלץ להפנות אותן לנמלים אירופאים, מהלך שיהפוך את ישראל מנקודת עגינה מרכזית לנקודת שילוח סחורות בלבד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x