ביניש: שרים וח"כים במסע הסתה נגד העליון
נשיאת העליון האשימה שרים במסע ה"דה-לגיטימציה" נגד בית המשפט, רמז לליברמן ולנדאו. "שופטי העליון לא גדלו באחוזות אצילים", אמרה על הביקורת נגדם, "למה להטיל בהם סטיגמה?"
לקראת סיום כהונתה - נשיאת בית המשפט העליון בהתבטאות חסרת תקדים נגד שרים מישראל ביתנו: השופטת דורית ביניש האשימה הערב (ה') שרים וחברי כנסת בניהול מסע הסתה נגד בית המשפט העליון, והתכוונה ברמיזתה זו גם לאביגדור ליברמן ולעוזי לנדאו. "במשך מספר שנים מתנהל מסע התופס תאוצה
נשיאת העליון הוסיפה שמדובר במסע של דה-לגיטימציה, "שבראשו עומדים מספר פוליטיקאים, חברי כנסת ואף שרי ממשלה, שמנצלים את חסינותם ומוסרים לציבור הרחב מידע מוטעה ומטעה שהדרדר להסתה המופנית נגד בית המשפט, נגד חבר שופטיו ונגד עבודתו השיפוטית". גורמים בסביבתה של ביניש רמזו ל-ynet שכוונתה לשרי ישראל ביתנו ליברמן ולנדאו.
ביניש. "הכתובת הייתה על הקיר, איש לא קם"
בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי, המתקיים במלון דניאל בים המלח, אמרה ביניש כי היא התריעה בשנים האחרונות נגד המגמה לפגוע בבית המשפט העליון ולצמצם את סמכויותיו, "ובכך לחתור כנגד היכולת להגן על הערכים הדמוקרטיים של המדינה". ביניש אמרה כי "הכתובת הייתה על הקיר. ההתרעות נשמעו אבל אף אחד לא קם".
"שופטי העליון לא גדלו באחוזות של אצילים", ירתה הנשיאה על רקע הביקורת שהטיחו לאחרונה אישי ציבור בבית המשפט בשל בהרכבם החד-גוני לכאורה, "מתוך עמם הם צמחו ומרבדים שונים של החברה בישראל. הם עבדו והשקיעו והגיעו להישגים מקצועיים. גם הוריהם לא נולדו עם כפית של כסף. מדוע, אם כן, להטיל בהם סטיגמה ולהסית נגדם? זוהי תעמולה שבמסגרתה אליטה מקצועית הפכה למילת גנאי. העובדה הברורה, לעומת זאת, היא שבמערכת המשפט כולה מכהנים משפטנים שעברו הליכי מיון רבים ושונים; שתרמו לחברה בישראל כל אחד לפי דרכו ויכולתו והגיעו בסולם המשפטי למשרה השיפוטית הבכירה".
"איך אפשר להגיד שבית המשפט שמאלני?"
ביניש מתחה ביקורת על הקוראים לשנות את הרכב השופטים: "בתום תקופה עתירת יצירה ומעש שבה זכינו, והשיטה המשפטית שלנו, ובית המשפט העליון בראשה, הייתה לאחד מההישגים המפוארים ביותר של המדינה היהודית, הציונית והדמוקרטית שקמה כאן, מה שומע הציבור מנבחריו? שבית המשפט העליון שייך לשמאל הקיצוני הרדיקלי; שבבית המשפט אין שופטים דתיים למרות שמכהנים בו מספר שופטים דתיים; שבית המשפט אינו פלורליסטי - אף על פי שבית המשפט בהרכבו הנוכחי הוא מבחינת השופטים המכהנים בו המגוון ביותר שידענו אי פעם. שופטים שקיבלו את חינוכם המשפטי באוניברסיטאות שונות בארץ ובעולם, שהגיעו למעמדם בזכות כישוריהם המקצועיים ומרקע חינוכי שונה - ודווקא כנגדם מועלית הטענה שהם מעור אחד".
נשיאת העליון לא הסתירה את זעמה על הפוליטיקאים. "בין חברי הכנסת יש היום כאלה הדורשים מהשופטים להוכיח את נאמנותם למדינה בפני ועדות כנסת ופוליטיקאים שיאשרו את מינויים על פי השקפתם הפוליטית. המטרה ברורה - לגרום לשופטים לוותר על אי-תלותם במערכת הפוליטית, אי-תלות שהיא מקור כוחנו וגאוותנו. אכן, אם אומרים שכולנו עשויים מעור אחד, זה נכון במובן זה שכולנו עשויים מהעור והאור המאיר את ערכי המשפט והדמוקרטיה של מדינת ישראל. כנגד בית המשפט הזה מעיזים פנים חברי כנסת בישראל לומר שהוא 'מוסד רקוב'. שזו 'חבורה עלובה'".
מסר לנתניהו: "תעמוד על המשמר"
ביניש הזכירה גם את תפקידו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בבלימת הצעות החוק לשינוי פני העליון: "יש חשיבות רבה לכך שראש הממשלה מצהיר על חשיבות עצמאותם של השופטים. למיטב ידיעתי, הוא גם התנגד לחלק מהצעות החוק ובלם את הצעת חוק השימוע. אני מניחה שראש הממשלה יוסיף לעמוד על המשמר ככל יכולתו. יחד עם זאת, כל עוד מנשבת הרוח הרעה, אין די בבלימת הצעת חוק זו או אחרת. שכן, מדובר במגמה מתמשכת ולא במאבק ספוראדי".
ביניש הדגישה: "מאז הימים האפלים של מלחמת העולם השנייה ידע העולם להפיק את הלקח הבסיסי. דמוקרטיה היא אכן בראש ובראשונה שלטון הרוב, אך דמוקרטיה היא גם שמירה על המהות הדמוקרטית, על ערכי יסוד, על כבוד האדם, על זכויות האדם, ובישראל, בד בבד עם כל אלה, על ערכיה כמדינה יהודית. אלה אינן מלים ריקות. אלה ערכים המצויים בלב ההגנה על קיומנו, והם הולכים ונשחקים במסע שנועד להכחידם".