האם היועץ של בנק לאומי בניגוד עניינים? עיר הבה"דים מגיעה לבית המשפט
הקרב בין שיכון ובינוי ובנק הפועלים לבין שפיר ולאומי על בניית עיר הבה"דים בנגב, מגיע לביהמ"ש שיצטרך לפסוק אם היועץ החיצוני שנפסל בעבר שאותו מעסיק בנק לאומי עשוי לשנות את בחירת הזוכה במכרז
מאבק בין שיכון ובינוי ובנק הפועלים לבין שפיר הנדסה ובנק לאומי על בניית עיר הבה"דים מגיע לבית המשפט המחוזי בתל-אביב. השופט קובי ורדי יצטרך לפסוק האם השימוש של בנק לאומי ביועץ חיצוני שנפסל בעבר על ידי ועדת המכרזים של משרד הבטחון עשוי לשנות את בחירת הזוכה במכרז. הדיון הקרוב
חברת מחנגב עיר הבהדים, בבעלות חברות שיכון ובינוי (50%), שיכון ובינוי – סולל בונה וחברת איי אס אס אשמרת, הגישה לפני שלושה שבועות עתירה נגד וועדת המכרזים של משרד הבטחון, שפיר הנדסה וחברת מבט לנגב (בבעלות מנרב אחזקות של אברהם קוזניצקי). הטענה המרכזית נסבה סביב היועץ לעניין הסגירה הפיננסית של הפרוייקט.
במסגרת המכרז אמורה החברה הזוכה לממן ולהקים את קריית הדרכה של צה"ל בנגב, המכונה עיר הבה"דים, על שטח של יותר מ-1.5 מיליון מ"ר ולספק שירותי הפעלה לקריה לתקופת זכיון של 25 שנה.
על פי המכרז, מי שרצה להתקשר עם יועץ נדרש לקבל אישור מראש ובכתב של ועדת המכרזים. אחד היועצים שפורטו ברשימה של הוועדה היתה חברת א. אפשטיין ובניו (בבעלות יואב סרנה, אדי קורן ויוסף הלל) שייעצה בעבר למשרד הבטחון בעניין עיר הבהדים, ומכאן הטענה של שיכון ובינוי לגבי ניגוד עניינים.
אלא שלמעשה שיכון ובינוי ובנק הפועלים בעצמם פנו בעבר למשרד הבטחון כדי להעסיק את אותם יועצים, וקיבלה הודעת סירוב בטענה שהייעוץ ייצור "יתרון תחרותי משמעותי על פני מתמודדים אחרים", כך נכתב בתשובת משרד הבטחון.
"במועד מסוים שאינו ידוע פנתה שפיר לוועדת המכרזים בבקשה לאפשר לבנק המלווה אותה בהליך הסגירה הפיננסי (לאומי – מ"ש) להתקשר עם חברת אפשטיין", נכתב בעתירה, "באוקטובר האחרון הודיעה ועדת המכרזים של משרד הבטחון לצדדים אודות הכוונה לתת היתר לבנק של שפיר".
התגובה של שיכון ובינוי לא איחרה להגיע, בטענה שבעבר היא עצמה ביקשה להתקשר עם אותו יועץ אלא שוועדת המכרזים דחתה את הבקשה."לא יתכן שאותו יועץ שהועדה עצמה סברה כי התקשרות עמו תעניק יתרון תחרותי משמעותי יחבור כעת למתחרה והבנק המלווה אותה, ובכך יעניק לשפיר את היתרון", טוענת שיכון ובינוי.
וועדת המכרזים אכן קיבלה את העמדה הזאת והודיעה לשפיר הנדסה כי היא אינה נעתרת למתן ההיתר
אלא שאז הסתבר ששפיר לא חיכתה לאישור והיועץ למעשה הועסק. "התוצאה היא כי שפיר והבנק התקשרו ללא אישור עם יועץ שלא יכולים היו לעבוד עמו, ועבדו עמו תקופה ארוכה. בכך זכתה שפיר ביתרון משמעותי על פני מתחרים אחרים", טוענת שיכון ובינוי.
גורם בכיר בוועדת המכרזים אמר לכלכליסט כי המכרז מתנהל לפי לוח הזמנים המקורי. בתחילת פברואר התמודדים יסיימו התהליך של סגירה פיננסית ואז הם יגישו הצעה סופית מלאה.
שיכון ובינוי שהיתה הקבוצה השלישית שבמעמד של מציע אלטרנטיבי למקרה שאחת הקבוצות תיפול. לפני שבועיים הגישה בקשה לועדת המכרזים לפסול את שפיר מבמכרז הואיל וזו השתמשה ביואב סרנה כיועץ, על אף שזה מצוי בניגוד עניינים. (לפני 6 שנים הוא עזר להכין חלק מהמפרטים של עיר הבהד"ים).
לטענת אותו גורם, שפיר ובנק לאומי אמרו בתגובה, כי לאומי הוא זה שמעסיקה את היועץ, ולא שפיר, הידע של היועצים כלל אינו רלוונטי כיון שעברו כבר שש שנים מאז הייעוץ למשרד הבטחון.