אושר בטרומית: מפעלי ים המלח יממנו 90% מעלויות פינוי המלח מהאגן הדרומי
הכנסת אישרה פה אחד בקריאה טרומית שתי הצעות חוק העוסקות בשיקום ובפיתוח ים המלח והקמת קרן התמלוגים, בניגוד לעמדת האוצר
14:5314.12.11
בניגוד לעמדת האוצר: מליאת הכנסת אישרה היום (ד') פה אחד בקריאה טרומית שתי הצעות חוק העוסקות בשיקום ובפיתוח ים המלח והקמת קרן התמלוגים. מדובר בהצעות מחליטים שהוגשו כבר ביולי על ידי שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, והשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, אולם בעקבות אי השלמת
מו"מ בין משרד האוצר למפעלי ים המלח בנושא, ההצעה לא נידונה.
בכנסת החליטו לא לחכות ולקדם הצעות חוק פרטיות בנושא שהגיש ח"כ מוץ מטלון (ישראל ביתנו) בתיאום עם ראשי סיעתו. הממשלה התנתה את תמיכתה בהמשך תיאום עם האוצר בשלבי החקיקה הבאים.
ההצעה הראשונה מטילה 90% מעלויות גירוד ופינוי המלח מהאגן הדרומי על מפעלי ים המלח ופינויו לאגן הצפוני יוטלו על חברת מפעלי ים המלח בע"מ. עשרת האחוזים הנותרים יוטלו על אוצר המדינה, בסכום שלא יפחת מ-150 מיליון שקל.
מטלון כתב בדברי ההסבר, כי "מן הצדק שהמפעל המייצר פסולת יישא בעלויות פינוייה". לדבריו, "זה צעד ראשון להצלתו של משאב לאומי יקר זה, על כן אמשיך לקדם את החקיקה שתבטיח שיקומו ופיתוחו של משאב לאומי זה לדורות הבאים".
לפי ההצעה השנייה, תיוסד קרן לשיקום ופיתוח אזור ים המלח. ההצעה קובעת שמדינת ישראל תקים קרן לשיקום הנזקים הסביבתיים, התיירותיים והכלכליים הנגרמים לאזור ים המלח, כתוצאה מפעילות בעל הזיכיון (מפעלי ים המלח). עוד מוצע כי מפעלי ים המלח יוסיף לקרן תמלוגים בגובה 5% על הייצור והמכירה העודפים, מעבר ל-3 מיליון טונות הראשונים שמיוצרים ונמכרים בכל שנה.
שתי ההצעות יועברו לוועדת הכלכלה להכנתה לקריאה ראשונה.
במשרד האוצר הסתייגו מהמהלך, והודיעו כי "משרד האוצר מקיים משא ומתן מתקדם עם חברת כיל על כל הסוגיות הכלכליות הפתוחות, לרבות קציר המלח והתמלוגים, שאמור להסתיים בימים הקרובים. שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ מעדיף לפתור את הסוגיות בהסכמה ולא בחקיקה. יחד עם זאת אין ביכולתנו לעצור יוזמות חקיקה פרטיות". באוצר הבהירו כי "הוסכם שהחקיקה הפרטית הנדונה תקודם רק בתיאום עם שר האוצר".
מיסז'ניקוב עצמו התבטא כי "הזמן להצלתו של ים המלח אוזל".