בלעדי ל"כלכליסט": שוקי אורן מבקש לקצר את הצינון לטובת ניהול קרדן אן.וי
אורן, שפרש בסוף מאי אשתקד מתפקיד החשב הכללי באוצר, פנה לבית המשפט בבקשה לקצר ארבעה חודשים מתקופת הצינון שלו. המדינה אינה מתנגדת. אורן מנהל מאז אוקטובר מגעים עם קרדן ומבקש להתחיל בתפקידו כבר ב־1 בפברואר
החשב הכללי באוצר לשעבר שוקי אורן צפוי להתמנות למנכ"ל קרדן אן.וי שמרכזת את הפעילות הבינלאומית של קבוצת קרדן בתחומים של נדל"ן תשתיות ושירותים פיננסים שבשליטת יוסף גרינפלד - כך נודע ל"כלכליסט". אורן, שפרש מהאוצר בסוף מאי 2011, צפוי לנהל את הפעילות ממטה החברה באמסטרדם.
אורן הגיש בשבוע שעבר בקשה לבית המשפט המחוזי בירושלים לקיצור תקופת הצינון של שנה שבה הוא מחויב - תקופה שתסתיים רק בסוף מאי השנה. אורן מבקש לקצר את תקופת הצינון שלו בשליש ולאפשר לו להתחיל בעבודתו החדשה כבר ב־1 בפברואר. נציבות שירות המדינה הודיעה לבית המשפט כי היא לא תתנגד לקיצור תקופת הצינון וניתן לאשרו על פי חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה.
הבקשה לקיצור תקופת הצינון הוגשה לבית המשפט יום לאחר הודעתה של גליה מאור, מנכ"לית בנק לאומי, על התפטרותה. אורן, לשעבר מנכ"ל בנק לאומי שוויץ, הוזכר כמי שחפץ בתפקיד. הוא נחשב מועמד רלבנטי ומתאים לניהול הבנק אך לא נמנה עם שני הפייבוריטים לתפקיד - רקפת רוסק־עמינח, המשנה הבכיר למנכ"ל הבנק, ורוני חזקיהו, לשעבר המפקח על הבנקים. אולם, כעת מתברר כי אורן מצוי מאז חודש אוקטובר האחרון במגעים מול בעלי השליטה בקבוצת קרדן כדי להתמנות למנכ"ל הפעילות הבינלאומית של הקבוצה, שהופרדה לפני כחצי שנה מהפעילות הישראלית שלה.
בבקשה לקיצור הצינון מציין אורן כי לא היו לו קשרים או היכרויות מוקדמות עם נושאי משרה בכירים בקרדן . עם זאת, הוא מונה כמה ממשקים עם חברת תהל, חברה־בת של קרדן העוסקת בעיקר בתחום המים והתשתיות, כולל מפגש אחד עם מנכ"ל תהל לשעבר. המפגש נועד, לדברי אורן, ללימוד תחום האנרגיה.
במסגרת תפקידו כחשב הכללי עמד אורן בראש הוועדה הבין־משרדית הממונה על אישור פוליסות ביטוח יצוא של החברה הממשלתית אשרא. אורן דיווח כי לתהל הוצאו פוליסות, שהאחרונה בהן היתה לפני כשנתיים. עם זאת, הוא טוען שהמשא ומתן ביחס לפוליסות בין תהל לאשרא התנהל ללא מעורבותו. אורן מצהיר עוד כי כראש הוועדה הבין־משרדית הוא דן בסכנות שביצוא למדינת היעד ובסיכוני האשראי האפשריים של העסקה ולא בחן ישירות את החברה המבקשת.
בנוסף, מתייחס אורן לכך שתהל היתה בעלת מניות בחברה שזכתה ב־2006 במכרז להקמת מתקן התפלה בפלמחים. מדובר בפעילות שהורחבה בהמשך בהליך ללא מכרז ובאישור החשב הכללי. לדברי אורן, שיקול דעתו בהרחבת הפעילות המשמעותית שבוצעה לפני שנתיים היה מצומצם מכיוון שהיה מדובר ביישום החלטת ממשלה. אורן מציין גם שתהל אינה עוד בעלת מניות במתקן.
ממשק נוסף של אורן שלא מופיע בבקשה נוגע להלוואה בגובה של כ־100 מיליון שקל שקיבלה קרדן ישראל לפני כשנתיים מקרנות המנוף הממשלתיות לחברות בקשיי תזרים, שהוקמו בתקופתו כחשב הכללי. אך השקעות פרטניות של הקרנות לא מובאות לאישור החשב הכללי כשהן תואמות את התנאים המקדמיים של הקרן.
אורן מציין כי מכיוון שבעוד כמה חודשים יוכל ממילא לעבוד בכל גוף שיחפוץ, לרבות גופים שלהם העניק זכויות כלכליות ניכרות הרי שיש עדיפות מבחינת "הנראות הציבורית ואף מבחינתי לקבל הצעת עבודה אשר הקשלה עם תפקידי בשירות הציבורי הוא זניח ועקיף". לדבריו, החברה פעילה מחוץ לישראל ועל כן לא נזקקת לקשריו ב"מוסדות השלטון".