בג"ץ על פרשת דן כהן: הפרקליטות צריכה לקחת בחשבון את ההתיישנות
השופטים דחו את עתירתה של עמותת אומ"ץ שדרשה מהמדינה להסביר מדוע הופסקה חקירת פרשת השוחד בין השופט בדימוס לחברת סימנס
16:5722.01.12
רשויות האכיפה צריכות לקחת בחשבון את תקופת ההתיישנות בחקירת פרשיית השוחד של חברת סימנס והשופט דן כהן - כך קבע היום הרכב של בג"ץ בדחיית העתירה של עמותת אומ"ץ שדרשה שהמדינה תסביר מדוע הופסקה חקירה הפרשה.
מדובר בפרשה חמורה שנחשפה בשנת 2002, ומכיוון שתקופת ההתיישנות
על פי החשד סימנס ישראל העבירה תשלומי שוחד לכהן, וייתכן שגם לגורמים אחרים. מתן השוחד על ידי סימנס לא היתה ייחודית לישראל ולמעלה מעשר מדינות חוקרות חשדות דומים. בסוף שנת 2008 דווח כי סימנס הסכימה לשלם קנס בגובה 800 מיליון דולר בפרשה דומה בניו יורק.
תנועת אומ"ץ פנתה בחודש מרץ האחרון לבג"ץ בדרישה וטענה כי למרות שהאישומים הופנו כלפי כהן בלבד, הרי שהמנגנון של סימנס פעל בנוסף כלפי דמויות בכירות אחרות במשק הישראלי שטרם נחשפו. בכתב האישום נגד כהן צויין כי הוא קיבל שוחד בגובה 4 מיליון דולר, בעוד שתשלומי השוחד ששילמה סימנס ישראל הסתכמו בכ-20 מיליון דולר. "קיימות דמויות נוספות במשק הישראלי שחלקו ביניהן 16 מיליון דולר ולא נחקרו בעניין", נכתב בעתירה.
העתירה הופנתה נגד שורה של גורמים רלוונטיים, ביניהם שר המשפטים, היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה, מפכ"ל המשטרה, ראש אגף חקירות, הרשות לניירות ערך וחברת החשמל. העתירה הוגשה לאחר שהתנועה פנתה ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, שיורה על פתיחת חקירה פלילית. בסופו של דבר קיבלה התנועה מכתב ממנהלת מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז תל-אביב, עו"ד אורלי דורון, בו נכתב כי מדובר בתיק מורכב ובשלב זה מנועה הפרקליטות מלפרט בפומבי את האפשרויות העומדות לרשותה כנגד המעורבים בפרשה, ובכל מקרה טרם התקבלו החלטות ביצועיות בעניין.
בתגובתה לבג"ץ טענה הפרקליטות כי "בשלב זה מנועה הפרקליטות מלפרט בפומבי את האפשרויות והמגבלות למיצוי הליכים עם מעורבים אחרים בפרשה".
השופטים אשר גרוניס, ניל הנדל ועוזי פוגלמן העדיפו לא להתערב בעבודת הפרקליטות, אך הנדל שכתב את ההחלטה כתב את הדברים הבאים: "מהחומר עולה שהחקירה רבת היקף ומקימה אתגרים. בראיה זו לא מצאנו כי מדובר בתיק בו הוכח ששיקול הדעת של המשיבים לוקה בעיוות מהותי או חוסר סבירות קיצוני. יחד עם זאת, ראוי שהמשיבים יתנו משקל לטענת העותרים, כי הזמן שעומד לרשותם אינו רב לנוכח מרוץ ההתיישנות".