ביהמ"ש העליון: זוגות נשואים שעובדים בעסק שבבעלותם לא זכאים לחישוב מס נפרד
התוצאה: פגיעה בהכנסתם נטו של זוגות נשואים העובדים יחד בעסק שבבעלותם בהיקף של עד כ-50,000 שקל לשנה
בית המשפט העליון קבע כי זוגות נשואים העובדים יחד בעסק שבבעלותם אינם זכאים לבצע חישוב מס נפרד. העליון פסל בכך למעשה פסקי דין שונים של בית המשפט המחוזי שקבעו שהחישוב מותר. אם פסקי הדין של המחוזי היו נשארים על כנם, זה היה עשוי לעלות לתקציב המדינה כחצי מיליארד שקל.
מדובר
אחד משלושת המקרים עסק בבני הזוג שקורי וניתן ביוני 2009. פסק הדין שניתן על ידי השופט מגן אלטוביה מבית המשפט המחוזי בתל אביב, עסק בשיעור המס המוטל על בני זוג העובדים באותו עסק לעומת בני זוג העובדים במקומות עבודה נפרדים. אלטוביה דחה את טענת רשות המסים שלפיה כאשר בני זוג עובדים באותו עסק הם אינם זכאים לחישוב מס נפרד על הכנסותיהם.
בני הזוג טענו כי החישוב הנפרד יוצר הקלות משמעותיות, בשל הזכאות של כל אחד מבני הזוג לניכויים וזיכויים אישיים אשר ניתן לקבלם רק בחישוב נפרד.
בית המשפט העליון דחה כאמור את בקשת הזוגות, וקבע כי "כאשר קיימת תלות בין הכנסות של בני-זוג, קובעת הפקודה כי הכנסתם תחושב במשותף, גם אם הם סבורים כי בכוחם להוכיח את נאותות שכרם. לפיכך, אין מקום להתערב בהחלטת פקיד השומה לחשב את הכנסת בני הזוג במשותף".
עו"ד רמי אריה, שייצג את בני הזוג שקורי, ביקר את פסק הדין ואמר: “מדובר בזוגות נשואים העובדים יחד כגון זוג עורכי דין, זוג בעלי חברה, בעלי חנות בקניון, אדריכלים, סוכני ביטוח, בעל מוסך ואשתו העובדת איתו כמנהלת החשבונות של המוסך ורבים אחרים, שכל עוונם הוא בכך שהם בחרו להינשא ולחיות יחד ולעבוד יחד. לפס"ד יש השלכות רחבות היקף על מיסוי זוגות אלו ויביא לפגיעה בהכנסתם נטו בהיקף של עד כ-50,000 שקל לשנה, זאת לעומת זוגות נשואים שאינם עובדים יחד לפרנסתם בעסק שבבעלותם, אלא במקומות עבודה נפרדים".