הכנסה שלא נכנסה
דו"חות סלקום ופלאפון חושפים את השפעת דמי הקישוריות המופחתים על החברות, לא על הלקוח
שני המהלכים המרכזיים שהשפיעו על הכנסות ורווחי חברות הסלולר ב־2011 היו הפחתת דמי הקישוריות והפחתת קנסות היציאה. כדאי להדגיש - הפחתת דמי הקישוריות לא מתבטאת באופן ישיר בהורדת המחיר שמשלם הלקוח לדקת שיחה מהסלולרי. השיחות שהוזלו הן שיחות מטלפונים קוויים לטלפונים סלולריים. מכיוון שלקוחות הסלולר משלמים מחיר קבוע לשיחות יוצאות לכל הרשתות, לשינוי בדמי הקישוריות לא היתה כלל השפעה עליהם.
החבילות לא היוו אלטרנטיבה אמיתית
הפחתת הקנסות, מצד שני, אפשרה ללקוחות להתמקח עם החברות תוך איום בנטישה, והחברות נאלצו להגיב במחירים נמוכים יותר. גם כאשר "הוזילו" מחירים, הקפידו חברות הסלולר לא להציג הוזלה אמיתית במחיר הדקה, אלא תפרו חבילות שכללו כמות מסוימת של דקות שימוש, SMS וגלישה סלולרית, כאשר כדי להגיע למחיר נמוך לדקה, נדרש הלקוח לנצל את מלוא הכמות שבחבילה. למעשה, רק כאשר השיק רמי לוי את הפעילות הסלולרית שלו בדצמבר האחרון, הוצעה אלטרנטיבה אמיתית שאפשרה ללקוחות לצרוך את שירותי הסלולר שלהם בדיוק על פי הצריכה.
צלילה לדו"חות סלקום ופלאפון (דו"חות פרטנר המלאים אמורים להתפרסם בימים הבאים) מאפשרת לכמת את ירידת ההכנסות המיוחסת להפחתת דמי הקישוריות, ואף להבין כיצד הפכו מעמלה המשולמת לחברת תקשורת אחרת עבור הולכת השיחה ברשתה, למקור הכנסה ורווח אדיר לחברות. בשנת 2010, כאשר דמי הקישוריות עמדו על 25.1 אגורות (לפני מע"מ) לדקה, הכניסה סלקום 1.27 מיליארד שקל משיחות נכנסות, כלומר מדמי קישוריות. בשנת 2011 עמד הסכום על 398 מיליון שקל בלבד. על פי דו"חות פלאפון, האחרונה הכניסה בשנת 2011 343 מיליון שקל מדמי קישוריות לעומת 1.05 מיליארד שקל ב־2010.
הרווח מדמי הקישוריות היווה שליש מהתעריף
כיצד ייתכן שחברות הסלולר מדווחות על ירידת עשרות אחוזים בהכנסה הממוצעת החודשית מקו סלולרי - בין 95 ל־106 שקל בממוצע לחודש ברבעון הרביעי של 2011 לעומת 125–140 שקלים ב־2010 - אם להפחתת דמי הקישוריות לא היתה השפעה על המחיר ששילמו הצרכנים? פשוט - ההכנסה הממוצעת לקו (ARPU) כוללת הן את התשלום שמעביר הלקוח לחברה עבור השיחות היוצאות (והוצאות כגון גלישה, SMS ושירותים נלווים), והן את ההכנסה שמקבלת החברה כשהוא מקבל שיחות והחברה גובה את דמי הקישוריות מהחברה המתקשרת. במילים אחרות, כאשר הופחתו דמי הקישוריות, הם כשלעצמם לא השפיעו על הכנסות משיחות יוצאות, אלא נכנסות.
בניגוד לסלקום, שאינה מפרטת את הקיזוז בין ההכנסות מדמי הקישוריות לתשלום דמי קישוריות יוצאים, פלאפון חושפת לראשונה בדיעבד את העובדה שדמי הקישוריות הקודמים כללו רווח מהותי - הפחתת דמי הקישוריות, כלומר אותם 711 מיליון שקל שלא נכנסו לקופת פלאפון השנה, הקטינה את הרווח הגולמי של החברה בכ־218 מיליון שקל. במילים אחרות, כשליש מתעריף הקישוריות הקודמים היווה רווח.