$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

האם האינדיקטורים משקרים?

לפי ECRI ארה"ב נמצאת בדרך למיתון, בזמן שהנתונים הכלכליים מצביעים על מגמה הפוכה

אמיר ארגמן 07:3623.03.12

האם האינדיקטורים הכלכליים המתפרסמים בארה"ב בחודשים האחרונים אמינים ומעידים על מגמת צמיחה צפויה בכלכלת ארה"ב? לפחות על פי מדד ECRI  נראה שהתשובה שלילית, אם כי עדיין צריך להמתין מספר חודשים לאינדיקציות נוספות מהמדד בטרם תתברר התמורה לאשורה.

 

בשונה מנתוני

המאקרו המתפרסמים חדשות לבקרים, בצורה רשמית על ידי הממשל האמריקאי (משרדי הממשלה השונים והבנק המרכזי בארה"ב), מדד ה-ECRI Leading Economic Index, הוא מדד פרטי ומפורסם מדי יום שישי על ידי מכון המחקר Economic Cycle Research Institute. למדד ישנה חשיבות רבה עבור משקיעים, קובעי מדיניות ואפילו צרכנים, מאחר והוא אמור לזהות נקודות תפנית במחזוריות הכלכלית כפי שבאה לידי ביטוי בתוצאות המדד. למחזוריות זו יש השפעה כל גורם.

 

באוגוסט 2011 יצא הארגון עם קריאה לפיה ארה"ב נכנסה למיתון - ודווקא חודש לאחר מכן ראינו כולנו מגמה של שיפור ניכר בנתונים המאקרו כלכליים בארה"ב, ולכן מאוד מעניין להתייחס להודעה שפרסם הארגון ב-15 במרץ, בסוף השבוע שעבר. ההודעה מתייחסת לכמה נקודות, אבל השורה התחתונה היא שה-ECRI ממשיך להצביע על כך שארה"ב נמצאת בפתחו של מיתון. הם כמעט מתנצלים ואומרים שאין להם ברירה אחרת ואלו פשוט הנתונים שמדברים בעד עצמם.

 

כך או כך, כדי שכלכלת ארה"ב תוגדר במצב של מיתון, צריכים להתרחש אחד משני הדברים: שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית בתמ"ג האמריקאי והכרה של הלשכה למחקר כלכלי בארה"ב (NBER) במצב, לחילופין ה-NBER יכולה להחליט שיש בנתונים הכלכליים המתפרסמים כדי להעיד על הימצאות הכלכלה האמריקאית במיתון.

 

בהודעתו, מנסה ה-ECRI להתמודד עם ההבדל בין האבחון שלו לבין הנתונים הפורמאליים שמתפרסמים בארה"ב. הם מציינים כי לפני שבועיים פרסמו את מדד ה-USCI שמבטא את מצב הנתונים הכלכליים בהווה (coincident).

 

ככלל, מדובר במדד שתפקידו לאמוד את שיעור הצמיחה הנוכחי של כלכלת ארה"ב, דרך שיקלול כל הפרמטרים הנדרשים למדידת שיעורי הצמיחה (תוצר, תעסוקה,הכנסה, מכירות ועוד).

 

החלק המסקרן הוא שתוואי הצמיחה (שנה לעומת שנה) של מדד זה הוא דווקא כלפי מטה ולא במגמה של שיפור. הם מצביעים על כך שבניגוד למגמת שיפור בצמיחה, כפי שהיא מפורסמת על ידי מקורות רשמיים, הרי שהמדד מראה שבסופו של שיא חיובי מקומי שנקבע ברבעון שלישי 2010 המגמה של שיעור הצמיחה השנתי היא שלילית.

 

סתירה גם באינדיקטורים המקדימים

 

מה לגבי האינדיקאטורים המקדימים? גם כאן אמנם ראינו מספר חודשים (מאז אוקטובר 2011) של שיפור ברמת המדד המוחלק (smoothed) ובמונחים שנתיים (annualized).

 

ניתן לראות בנתונים שכמעט בכל שנת 2011 הצביע המדד על היחלשות, למרות מגמת האצה בקצב צמיחת התוצר האמריקאי. לעומת זאת, כאשר מסתכלים על המדד (הלא מוחלק) שעורך השוואה דו שנתית, מצביעים מומחי ה-ECRI כי בראייה זו התמונה היא של מגמה שלילית, ולמעשה הקריאה האחרונה נכון לתחילת מרץ הייתה השלילית ביותר מאז יולי 2009.

 

אם זו רוח הדברים, ניתן לשים לב לבעיה שעיקרה, עיקביות וחפיפה בין המדדים למשך תקופה ארוכה מאוד: עשרות שנים שני המדדים הצביעו על מגמה זהה, ואילו כעת כבר כמה חודשים נפרדו דרכיהם בצורה חדה. ההסבר לכך הוא בעיה סטטיסטית שמסתבר כי מטרידה כלכלנים רבים מזה תקופה.

 

הסיבה לפערים: המיתון שהביא משבר הסאב-פריים

 

מרבית המידע שמפורסם מדי יום מותאם עונתיות, אבל ככל שעובר הזמן מסתבר כי המשבר של שנת 2008 ו-2009 משגע חלק גדול מההתאמות העונתיות של הנתונים המתפרסמים.

 

בזמן המיתון החריף בכלכלת ארה"ב החל מתום הרבעון הרביעי של 2008 וברבעון הראשון של 2009, הדבר הטביע חותם על כל האלגוריתמים שביצעו התאמות עונתיות מאז.

 

במילים פשוטות מה שמנסים להצביע עליו מומחי ה-ECRI הוא שנתוני כל רבעון רביעי וראשון נחשבים לחלשים, ולכן מבוצעת בהם בשיטתיות התאמה של הנתונים כלפי מעלה (ניכוי העונתיות). המחקר של ECRI מצביע שהדבר משפיע בצורה מהותית על חלק ניכר מהנתונים שמפורסמים.

 

מומחי ה-ECRI אומרים שקשה להעריך בצורה מדויקת מהי ההשפעה (לחיוב) של הנתונים המתפרסמים ברבעון רביעי וראשון, או ההשפעה (השלילית) על רבעון שני ושלישי.

 

אני מציין בפניכם שבדיעבד, אם תנסו לרענן את זיכרונכם לשנים 2010 ו-2011, ראינו הפתעה חיובית בסוף השנה, שהתחלפה באכזבה מהנתונים שהחלו להתפרסם לקראת הרבעון השני. שימו לב - נתונים שנמדדים שנה לעומת שנה לא מוטים, מאחר והם מושווים לרבעון מקביל אשתקד, אבל המדד המוחלק שבודק את המגמה ארוכת השנים, מושפע מהבעיה המתודולוגית של ניכוי העונתיות.

 

כעת נותר לראות האם מה שעבד כבר שנתיים רצוף יקרה גם בשנת 2012, ולפתע, כביכול ללא שום הסבר, נראה את הנתונים פונים לצד המאכזב כבר כעת ברבעון השני של 2012.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x