בלעדי ל"כלכליסט": עשרות מיליוני שקלים לרפתנים בתמורה להורדת מחיר החלב הגולמי
שורת הסכמות בין משרדי החקלאות והאוצר תאיים על הישרדותן של כ־100 רפתות. אלו שיצליחו להתמודד יזכו למענק. השוק לגבינות קשות ייפתח ליבוא
שינוי משמעותי בעמדת משרד החקלאות מאיים להדיר שינה מעיני הרפתנים. אחרי שעמד לצד הרפתנים בהתנגדותם למסקנות ועדת המשנה לבחינת שוק החלב - ועדת קדמי בראשות מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי - ל"כלכליסט" נודע כי משרד החקלאות הגיע לאחרונה לשורת הסכמות עם האוצר במטרה להפחית את מחיר החלב הגולמי. ההסכמות יוגשו לאישור הממשלה בסוף אפריל.
במוקד ההסכמות שהושגו עומד השינוי בשיטת החישוב של מחיר המטרה (המחיר שמשולם לרפתן בעבור ליטר חלב גולמי ועומד היום על 2.15 שקלים), כך שיחושב לפי הממוצע שיילקח מ־70% עד 90% מהרפתות היעילות, בפריסה של חמש שנים (כיום מחושב על פי 100% מרפתות), אולם המחיר לא יירד באופן מיידי. בנוסף, יתחייבו הרפתנים לקיצוץ של 2% נוספים ממחיר המטרה שינבע מהתייעלות, וכמו כן יפחיתו את העמלה שמשולמת כרגע למועצת החלב - מ־5 אגורות לליטר ל־4 אגורות. גורם המעורה בענף החלב אמר ל"כלכליסט" כי להערכתו, שינוי שיטת התחשיב תוביל להפחתה של 16 אגורות בתוך שמונה שנים, וכתוצאה מכך לסגירתן של כ־100 רפתות (מתוך 900), שיתקשו להתקיים תחת המחירים החדשים.
בתמורה להסכמות אלו, רפתנים שיפרשו יקבלו מענקי פרישה, ופרמיה נוספת תשולם להם עבור מכירת המכסות שלהם לרפתות אחרות. במקביל, יזכו הרפתנים שירצו להגדיל את הרפתות שבבעלותם במענקי עידוד. היקף המענקים מוערך בעשרות מיליוני שקלים וימומן על ידי משרד האוצר, כאשר בשלב זה הסכום המדויק לא נקבע באופן סופי.
משרד החקלאות הסכים גם לפתיחת שוק הגבינות הקשות ליבוא בפריסה של שמונה שנים. המתווה המקורי קבע פריסה של חמש שנים והמתווה החדש נותן לכאורה יותר זמן להתארגנות לרפתות, אך מדובר בנסיגה מהעמדה הראשונית של משרד החקלאות, שהתנגד כליל לפתיחת הענף ליצוא.
נקודה שנותרה במחלוקת הנה ביטול הפטור החקלאי מהסדר כובל שניתן למשווקי תוצרת חקלאית על פי חוק ההגבלים העסקיים. הפטור מאפשר למשווקי תוצרת חקלאית (ביניהם גם רשתות השיווק) לתאם מחירים. בעוד שהאוצר מנסה לקדם את ביטול הפטור, משרד החקלאות עומד בסירובו. ההערכות הן שהסכמות סופיות יגובשו בקרוב.
ועדת המשנה לבחינת ענף החלב הוקמה ביוני האחרון, על רקע מחאת הקוטג', בהוראת שר התמ"ת שלום שמחון. הוועדה, שהגישה את מסקנותיה ביולי, לא הצליחה עד היום להעלותן להצבעת הממשלה וזאת נוכח הלובי החקלאי והתנגדותם של משרד החקלאות, שרים וחברי כנסת מהליכוד, ישראל ביתנו ומש"ס.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי "הנושא בדיונים וטרם התקבלו החלטות כלשהן".