הממשלה אישרה: גוף ממשלתי יילחם בהלבנת הון
הצוות יבחן תקנות לצמצום חשיפת קטינים להימורים והתמכרויות, ויגבש כללים שמטרתם למנוע את תופעת הלבנת ההון באמצעות הימורים
כמו כן, ברוב קולות אישרו היום השרים את בקשת שרת התרבות והספורט שלמשרדה יהיו שני נציגים בצוות הממשלתי שיבחן את מצב ההימורים החוקיים בישראל. השרה לימור לבנת הסבירה בדיון כי "כשרת הספורט זוהי חובתי לפעול למען הספורט בישראל בין השאר באמצעות הגדלת ההכנסות שלו. הצוות מטפל בנושאים שיש להם השפעה על משרד הספורט ואין זה סביר שיהיה לנו בו רק נציג אחד".
לבנת ציינה עוד כי באופן עקרוני היא מתנגדת להימורים, "אולם יש לזכור כי המדינה היא זו שהחליטה שחלק גדול מהתמיכה בספורט תבוא מהטוטו ווינר, ושמפעל הפיס יממן בניית כיתות לימוד".
השרה אמרה שמחזור ההימורים הבלתי חוקיים מדי שנה עומד על בין 10 ל- 15 מיליארד שקל. רה"מ ביקש בתגובה הסברים לנתון וסקירה ביחס למדינות אחרות בעולם. ראש אגף החקירות ניצב יואב סגלוביץ' אישר כי מדובר בתופעה חמורה, אך ציין שאין בידיו נתונים. כך או כך החליטו השרים לצרף לצוות נציג נוסף של משרד הספורט.
אף שהממשלה רק אישרה את הקמת הצוות, בהחלטה כבר מפורטים צעדים אפשריים לצמצום פשיעת ההימורים. בין השאר, מומלץ לקבוע חובת זיהוי בעת הימור וגריפת פרס "כדי למנוע את היכולת לעשות שימוש בכספי זכיות לצורכי הלבנת הון". מדובר במניעת מקרים שבהם פושעים משתמשים בזוכים כדי להלבין כספים. כן ממליצה ההחלטה לקבוע חובת דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון על זכיות מסכום מסוים. הרשות להלבנת הון תתבקש, לפיכך, לחקור חשדות לגלגול זכיות לגורמים עברייניים.
הרשויות מתנגדות
הצעת ההזדהות נחשפה ב"כלכליסט" בינואר 2012. אז התברר כי הרשויות המקומיות מתנגדות לרעיון ודורשות מהממשלה לבטל אותו. הסיבה היא החשש כי הזדהות תוביל לפגיעה בהכנסות מפעל הפיס. ההכנסות כיום מתחלקות כך: 50% לפרויקטים לרווחת הציבור ברשויות המקומיות, ו־50% למדינה לבניית גני ילדים וכיתות. ב־2011 הסתכמו ההכנסות בכ־4.8 מיליארד שקל. מפעל הפיס מחלק מדי שנה כמיליארד שקלים, שמהם חצי מועבר למדינה.
בהחלטה מודגש כי אי־יישום המלצות הצוות שיוקם יטמון בחובו סנקציות למפעל הפיס: תוגבל האפשרות להתקשר עם מפעילי הימורים זרים ותבוטל הכוונה להרחיב את מסגרות ההימורים הקיימות.
בראש הצוות יעמוד נציג משרד המשפטים והוא יורכב מנציגי המשטרה, החשכ"ל, הרשות לאיסור הלבנת הון ועוד. ההמלצות יוגשו עד ה־1 לספטמבר 2012. היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, ציין בחוות דעת מיוחדת כי"קיום הימורים חוקיים לצד האיסור הפלילי על הימורים מעורר קשיים לא מבוטלים במישור אכיפת החוק". לדבריו, ההימורים יוצרים "סיכון משמעותי להתגברות של עבריינות במישורים אחרים, ובפרט בעבירות מתחום הפשע המאורגן והלבנת ההון".
רישיון מוגבל בזמן
וינשטיין מציע שכבר היום יוגבלו מפעילי ההימורים הזרים ברישיון לחמש שנים בלבד. בזמן הזה, כאמור, הצוות שיקום יגבש כללים לרגולציה הולמת. עוד מציע ויינשטיין כי בעת הימור, ייאלץ המהמר לציין את מספר הזהות שלו, וכי על כל זכייה של יותר מ־50 אלף שקל יחול נוהל אימות של מקבל הזכייה.
ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה, כי "הרשויות המקומיות הן הבעלים של מפעל הפיס ונושא ההיתר - היה במוקד מאבקן האחרון. ההסכם שהושג עם מנכ"ל משרד רה"מ קבע כי יגובש נוסח מוסכם להיתר ובמידה ויתגלעו מחלוקות הן תגענה לשולחן העגול בראשות המנכ"ל לוקר. מאבק ינואר שכלל שביתה בת יומיים הגיע בעקבות זעם בשלטון המקומי כולו על מדיניות חד צדדית ופוגענית מצד הממשלה כלפי השלטון המקומי, שהסבה נזק רב לאזרחיי ישראל. על המדינה חלה חובה עליונה לתת שירותים חברתיים לאזרחיה ולעשות הכל כדי לצמצם את הפערים. אנו שומעים מהאוצר חדשות לבקרים קיטורים על מחסור בתקציב".
לדבריהם, "עתה, כשלא נדרש תקציב אלא רק היתר שיאפשר עשייה חברתית, נדמה שבכל זאת יש מי שמנסה בכל מאודו לפגוע באזרחיי ישראל. מעשה זה מצטרף למדיניות שאוסרת תרומות לטובת מלגות, תרבות וסיוע לנזקקים. רק לאחרונה החליט דירקטוריון הפיס על הוספת יעדי סיוע רבים: חיזוק מרכזי הצעירים, הגדלת מלגות, השקעה בנוער ועוד. הפיס עוסק באותם תחומים מחוללי שינוי שמדינה זנחה. בסופו של יום הממשלה היא זו שתישא בתוצאות הפגיעה החברתית באזרחי ישראל ובהרס המאמצים לצמצום הפערים".
עוזי דיין, יו"ר מפעל הפיס, מסר: "מפעל הפיס מקבל בברכה את החלטת הממשלה על הקמת הצוות הממשלתי להסדרת סוגיית ההימורים בישראל. מדובר בהזדמנות ייחודית לגבש דרכים במלחמה בהימורים הבלתי חוקיים שפדיונם השנתי מוערך בין 15-10 מיליארדשקל והמדינה והחברה בישראל לא מקבלים מסכום עתק זה אגורה. זו גם הזדמנות להילחם בהון השחור ובהלבנת כספים תוך קביעת כללי משחק הוגנים ושווים לכל הנוגעים בדבר. מפעל הפיס מתכונן לעבודה משותפת עם הצוות באופן שיאפשר החלטות מאוזנות בין פיקוח נדרש על ההימורים החוקיים לבין הצורך החיוני להלחם בהימורים הבלתי חוקיים ובסופו של דבר להמשיך ולסייע לחברה הישראלית אליה מתכוון מפעל הפיס משנת 2012 להעביר כ-1.3 מיליארד שקל".