בלעדי ל"כלכליסט": בזק ו־HOT לא יוכלו עוד לגבות תשלום מספקיות האינטרנט
החברות מחויבות לחבר את ספקיות האינטרנט לתשתיות שלהן, אך המחיר עבור השימוש אינו מפוקח והגיע לעשרות מיליוני שקלים בשנה
משרד התקשורת צפוי להודיע בקרוב לבזק ול־HOT כי החליט לאסור עליהן לגבות תשלום מספקיות האינטרנט בגין חיבורן לתשתיות התמסורת שלהן. כיום מניבות הספקיות לבזק ול־HOT הכנסות של עשרות מיליוני שקלים בשנה כל אחת בגין תשלומים אלו, וכנגזר מנתח השוק שלה בתשתית האינטרנט (כ־60%) צפויה בזק לספוג מכה כלכלית קשה יותר בעקבות המהלך.
חיבור האינטרנט בישראל מפוצל לשניים: בזק ו־HOT מספקות את התשתית הפיזית וספקיות האינטרנט את החיבור לאינטרנט. כל צד גובה מהלקוח תשלום נפרד. ואולם, ספקיות האינטרנט זקוקות לתשתיות של בזק ו־HOT כדי להעביר על גביהן את תעבורת האינטרנט של הלקוחות. בזק ו־HOT אמנם מחויבות לפי חוק לחבר אותן לתשתיות, אך המחירים שהן גובות על כך אינם מפוקחים.
ספקיות האינטרנט, ובעיקר נטוויז'ן וסמייל, התלוננו בשנים האחרונות כי בזק ו־HOT גובות מחירים גבוהים מדי עבור חיבורים אלו, וביקשו את התערבותו של משרד התקשורת. ב־2010 אף הודיעה נטוויז'ן לבזק כי עד לקבלת מחירים נוחים יותר היא מפסיקה לשלם עבור השירות, אך בסופו של דבר הגיעו השתיים להסדר תשלומים מעודכן.
הנושא התעורר שוב לפני חודש וחצי, בעת ש־HOT החלה לפעול גם כספקית אינטרנט באמצעות הוט.נט והוזילה משמעותית את תשתיות האינטרנט שלה במסגרת חבילות הטריפל שהיא מציעה. ספקיות האינטרנט טענו אז כי HOT נהנית פעמיים: היא מתחרה בהן דרך הוט.נט, אך גם מגדילה את הכנסותיה כספקית תשתית. זאת מכיוון שגם אם הלקוח מעדיף להישאר בספקית אחרת, הוזלת התשתית והגדלת רוחב הפס של הלקוח גורמות לספקיות האינטרנט להגדיל את צריכת התמסורת וכך את הכנסות HOT כספקית תמסורת כזו. במקביל, ההוצאות של הוט.נט עבור צריכת התמסורת מגיעות לכיסה של קבוצת HOT עצמה (בדומה למצב המתקיים בין בזק בינלאומי כספקית אינטרנט ובזק כספקית תמסורת, שגם הוא עורר בעבר תרעומת).
בשבועות האחרונים בחן משרד התקשורת את התלונות של ספקיות האינטרנט, ומסתמן כאמור כי יורה לבזק ול־HOT לספק את התמסורת לספקיות האינטרנט - אך לא לגבות על כך תשלום. כרגע מוקדם להעריך האם הצרכנים יהנו מהמהלך, שכן הדבר תלוי בכך שהחיסכון בעלויות יגולגל מספקיות האינטרנט על הצרכנים.
בזק ו־HOT צפויות כמובן להתנגד להחלטה. מעבר להפסד ההכנסות הצפוי לשתיים, נושא זה היה אמור להיות משולב ביישום תהליך השוק הסיטונאי (פתיחת תשתיות בזק ו־HOT לשימוש המתחרות), וטיפול בו כעת נראה בעייתי.