ח"כ כץ לא היה מרוצה מהמודל הצ'יליאני והביא לדחייתו בשנה
יו"ר ועדת המשנה לפנסיה טען גם לחוסר שיתוף פעולה מהאוצר: "חיסכון פנסיוני זה לא קזינו, וצריך לדאוג במיוחד לחוסכים הצעירים שנותרו להם עוד שנים רבות של חיסכון"
משרד האוצר דחה את החלת תקנות המודל החכ"ם (חיסכון כספי מותאם) בשנה נוספת, ל־1 בינואר 2014. תקנות המודל החכ"ם, הידוע בשם המודל הצ'יליאני, היו אמורות להיכנס לתוקף בינואר 2013 במסגרת תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים. על פי האוצר הדחייה נעשית בשל העיכוב באישור התקנות בכנסת.
מי
המודל הצ'יליאני הוא מודל המציג כללים לקביעת רמת הסיכון בתיק ההשקעות, בהתאם לגיל החוסך או למועד היציאה שלו לפנסיה. ההנחה היא שככל שהחוסך קרוב יותר לגיל הפרישה כך מסלול ההשקעה שלו צריך להיות יותר סולידי ופחות מסוכן.
גורמים המקורבים לח"כ כץ מסבירים כי הוא הביע חוסר שביעות רצון מהמתכונת שהציג האוצר אשר מלאה לדבריהם ב"חורים" שעשויים לפגוע בחוסכים. אחד הדברים המרכזיים שמבקש כץ לתקן במודל שהציע האוצר קשור באחת ההטבות היחידות והאחרונות שנותרו בקרנות הפנסיה: האג"ח המיועדות בתשואה מובטחת.
"ייתכן שיצטרכו להיות כמה שינויים בתחום זה, אבל צריך למצוא נקודת איזון נכונה שמצד אחד לא תפגע בשוק ההון אך גם לא תפגע בחוסכים", אמר כץ, "ייתכן שהפתרון יהיה מעבר מדורג לאג"ח מיועדות בתשואה מובטחת של עד 80% עד גיל 75".
לדברי כץ, רק בחודשים האחרונים החלו באוצר בשיתוף פעולה עמו בהתאם לדרישות ולבדיקות שביקש לערוך והחלו להעביר לו נתונים שונים שביקש. כמו כן הוסיף כץ כי הוא יבקש לשנות את השם שקבע האוצר למודל: מודל חכ"ם. "חשוב מאוד שהשם לא יטעה ואנשים לא יחשבו שזה המודל הכי חכם שיש".
דחיית המודל הצ'יליאני עוררה את זעמם של אנשי פורום החוסכים לפנסיה: "המודל נועד להבטיח את כספי החוסכים המבוגרים. אנשים שאינם יכולים להרשות לעצמם שיהמרו בכספים שלהם, אנשים שחלקם תלויים בכספים באופן טוטלי למחיה, מזון ותרופות. לדעתנו, המודל חייב להיות מובטח על ידי המדינה, באמצעות הנפקת אג"ח מיועדות לחוסכים המבוגרים. דחיית המודל הצ'יליאני מהווה הפקרת ציבור החוסכים החלש ביותר, המבוגרים, לתהפוכות שוק ההון, להימורים, לטלטלות ולתספורות".
בתגובה אמר ח"כ כץ: "לא הגיוני לפגוע ב־400 אלף חוסכים צעירים יותר בשביל כמות של כ־1,000 חוסכים מעל גיל 60, שעליהם זה משפיע באופן מיידי יותר".