משרד המשפטים יוכל להגן על מסקנות דו"ח הריכוזיות בבג"ץ
חודשיים אחרי שהוגשו, מסקנות ועדת הריכוזיות צפויות להגיע היום לאישור הממשלה. בחוות דעת מזהיר אבי ליכט כי הטייקונים יפנו לבתי המשפט בניסיון למנוע את יישום ההמלצות. למרות זאת, הוא קובע כי על הממשלה ליישמן
הממשלה צפויה לאשר היום את מסקנות ועדת הריכוזיות שהוצגו בפברואר. בחוות דעת מיוחדת שהגיש בשבוע שעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט לראש הממשלה, הוא כותב כי "נוכח תכליתם הראויה של ההסדרים המוצעים, יש לאמץ את ההמלצות בדרך של חקיקה".
בחוות הדעת טוען המשנה
לפי הנוהג, משרד המשפטים מסתייג מהצעות מחליטים המעוררות בעיות משפטיות, ומציין את הסתייגותו טרם ישיבת הממשלה. במקרה זה, ליכט מדגיש שאף שההמלצות צפויות להגיע לבג"ץ, על המדינה לאשרן. מכך משתמע שמשרד המשפטים צופה שיוכל להגן על מסקנות הוועדה, אם תוגש עתירה לבג"ץ.
בחוות הדעת מציין ליכט כי הוועדה בחנה חלופות לפני שהגיעה למסקנותיה, ומדגיש כי מדובר ב"הסדרים מידתיים" וכי תוחל תקופת הסתגלות "ארוכה בת ארבע שנים" שתאפשר "למכור את האחזקות החורגות תוך פגיעה נמוכה ככל הניתן".
לדבריו, "המלצות הוועדה אמורות להביא לשינוי הדרגתי וארוך טווח שישפר משמעותית את מבני השוק בישראל". עוד כתב ליכט בחוות הדעת כי "מטבע הדברים, שינוי מעין זה משפיע על שחקנים קיימים ובעיקר על אלו שנהנו מהמבנה הבעייתי. שחקנים אלו ייאלצו להתאים את עצמם לכללי משחק שונים שמשרתים את הציבור בצורה טובה יותר. אכן, חלק מצעדים אלו הם משמעותיים וחדשניים - חלקם מציבים אתגר חוקתי בפני המחוקק, ואף עשויים לעמוד לבחינה חוקתית בבית המשפט אם יצלח תהליך החקיקה".
אם מסקנות ועדת הריכוזיות אכן יאושרו היום, הן יועברו בתוך כשבועיים לשולחנה של ועדת השרים לחקיקה. לדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא מקווה כי דו"ח הריכוזיות ינותב למסלול חקיקתי מהיר בתקווה שיאומץ בקריאה שנייה ושלישית לפני פגרת הקיץ של הכנסת.
צוות בראשות ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל והרגולטורים ממשרד האוצר, משרד המשפטים ובנק ישראל יכינו בימים הקרובים את תזכיר החוק. הצוות גם ילווה את הליך החקיקה בכנסת.