מבקר המדינה: משרד החקלאות יצר מסלול "עוקף חוק" למתן מענקים לחקלאים
דו"ח המבקר תוקף בחריפות את התנהלות המשרד: העביר מענקים בזבזניים ולא התחשב בתנאי הסף הקבועים בחוק לקבלתם
מבקר המדינה תקף בחריפות את התנהלות משרד החקלאות בכל הנוגע למתן מענקים לחקלאים. המבקר מצא כי בשנים 2011-2005 שילם המשרד מענקים שהסתכמו במאות מיליוני שקל במסלול העוקף מגבלות שנקבעו בחוק, ואף שהמשרד היה ער לקושי המשפטי שבמתן מענקים שלא על פי המתווה הקבוע בחוק, הוא המשיך
לפי דו"ח המבקר, 70% מהמענקים שנתן משרד החקלאות בשנים 2011-2009 היו שלא בהתאם להוראות החוק, וסכומם הכולל היה גדול בערך פי 6 מסכום המענקים על פי החוק לאותן שנים. ההסכמים האמורים והנהלים שקבע משרד החקלאות ליישומם לא כללו את תנאי הסף הקבועים בחוק כתנאי למתן המענקים.
עוד מצא המבקר כי המדינה העבירה לחקלאים באמצעות משרד החקלאות מאות מיליוני שקלים לטובת השקעות בתחום ייעול השימוש במים ורכישת מיכון חוסך כוח אדם (בעקבות צמצום מכסות העובדים), אולם מטרות אלו הושגו באופן חלקי בלבד. בדו"ח המבקר נכתב כי משרד החקלאות חילק בשנים 2011-2006 את כספי המענקים באופן בזבזני, ללא עבודת מטה מסודרת, בלא שקבע כי יינתן סיוע רק כנגד השקעות מאושרות, בלא שעמד על כך שיושגו מטרות ההסכמים ותוך הקצאת משאבים לא מיטבית ומתן כמה מענקים לאותה השקעה.
אופן תפקוד זה פגע בהשגת מטרות המדינה: מכסת העובדים הזרים לא קוצצה בהתאם למה שנקבע, והמשרד העביר מעל 200 מיליון שקלים מבלי שהחקלאים נדרשו לבצע השקעות כלשהן לשיפור התשתיות.
המבקר קבע כי על משרד האוצר ומשרד החקלאות לפעול לכך שחלוקת יתרת המענקים תיעשה בכפוף לעבודת מטה מסודרת ובהתאם למדיניות הממשלתית.
כן מצא המבקר כי משרד החקלאות לא ניהל את ניוד מכסות המים בין החקלאים כפי שהיה עליו לעשות מתוקף תפקידו. דבר זה גרם לספסרות במשאבי המדינה ולניצול מצוקתם של חקלאים בידי חקלאים אחרים. המבקר קובע כי על משרד החקלאות לפעול להפסקת הספסרות במכסות.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "מינהלת ההשקעות בחקלאות פועלת במסלול מינהלי בהתאם להוראות תכ"מ לבחינת בקשות המוגשות על ידי חקלאים לתמיכה בנושאים שתוקצבו על ידי המשרד. משרד החקלאות פועל לתיקון החוק. בחודש פברואר האחרון התקבלה, ביוזמת משרד החקלאות, החלטה בוועדת שרים לענייני התיישבות למנות צוות הכולל נציגי אגף תקציבים במשרד האוצר, רשות המסים ומשרד החקלאות, שיבחן את הצורך בתיקון החוק לעידוד השקעות הון בחקלאות בשני היבטים מרכזיים: מענקים מינהליים והטבות מס".
"כל התמיכות במסלול המינהלי בוצעו בהתאם לעקרונות היסודיים של המשפט המינהלי, בשקיפות ועל בסיס קריטריונים ענייניים שפורסמו לציבור, ולטובת צרכים ציבוריים חיוניים כחיסכון במים ובעובדים זרים".