$
דו"ח המבקר 2012

מבקר המדינה: התחבורה הישראלית באוויר, בים וביבשה אינה בטיחותית

דו"ח מבקר המדינה קובע שברכבת ישראל טרם הוסדר רישוי הנהגים, בנמלים אין כל נוהל לחקירת תאונות, ופרויקט מיגון מטוסי הנוסעים תקוע

ליאור גוטמן 16:0201.05.12

תחום הבטיחות ברכבת ישראל מקבל דגש בדו"ח מבקר המדינה לשנת 2011. לפי הדו"ח, עד אמצע 2011 משרד התחבורה לא פעל להסדיר את רישוי נהגי הרכבת ולהתקין להם דיני תעבורה. גם אגף הרישוי המסילתי במשרד, שאחראי על בטיחות הרכבות, לא אויש, ונושא הדרכת הנהגים הוזנח למרות אזהרות מ־2006.

גם בתחום שדרוג המסילה מצא המבקר גרירת רגליים. כך לדוגמה, "החברה סיימה לבצע הפרדה מפלסית במפגש מסילה־דרך ליד כפר מנחם כ־3.5 שנים אחרי מועד הסיום המתוכנן", ושבע הפרדות אחרות בוצעו באיחור של שנה.

 

לאור הרפורמה שהתרחשה ברכבת ישראל לפני כחודשיים, החברה התייחסה לרוב הנושאים ואף מסרה כי "ההפרדות המפלסיות הנן פרויקטים מורכבים שעלולים להתארך מעבר ללוח הזמנים המתוכנן". לגבי נהגי הרכבת נמסר: "ביוני 2011 העביר האגף לרישוי מסילתי לרכבת ישראל דרישות חדשות בנושא הכשרת נהגים והסמכתם".

 

מי צריך רשות נמלים?

 

דו"ח המבקר מטיל ספק בכך שרשות הספנות והנמלים, שהוקמה ב־2005 לאחר פיצול רשות הנמלים והרכבות, מקיימת אפילו חלק ממטרותיה. לפי הדו"ח, הרשות לא פעלה להגדיל את היקף הסחר של המדינה, לא בוצעו רישום ותיעוד מרוכז של כל תאונה ימית שהתרחשה בשנים 2008–2011, לא התגלה נוהל לחקירת תאונות, ולא נקבעה הנחיה בדבר הכישורים הנדרשים וההשכלה הנדרשת מחוקר תאונות ימיות. המבקר ממליץ בדו"חו להפריד את הרשות הבודקת מחברת הנמלים.

 

מנמלי ישראל נמסר בנוגע לפיתוח הנמלים כי "הרשות ערוכה להקמת נמלי העתיד במועד שייקבע על ידי משרדי התחבורה והאוצר".

 

בוטל מיגון המטוסים האזרחיים

 

האיומים שמושמעים מצד מערכת הביטחון, על כוונה של ארגוני חבלה ליירט מטוסי נוסעים באמצעות טילים, מעלים מדי פעם לכותרות את נושא מיגון המטוסים האזרחיים. בדו"ח המבקר נכתב שזה תשע שנים מתנהל פרויקט המיגון, "בחוסר יעילות ונחישות מצד הגורמים האחראים למיגון התעופה האזרחית", לרבות התעלמות מצד שרי התחבורה שכיהנו מאז שנת 2003, כמו גם שרי האוצר ומנכ"לי משרד ראש הממשלה.

 

הפרויקט כולל התקנת שתי מערכות התרעה וסיכול מפני תקיפה אווירית בעלות של 405 מיליון שקל.

 

"מערכת אחת, שתוכננה כמענה מיידי, התגלתה כלא ישימה. לכן ב־2011 החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו שלא להתקין אותה על גבי המטוסים", כותב המבקר ומוסיף שגם המענה לטווח הארוך התעכב, וחוזה ההתקשרות לפיתוחה נחתם רק באמצע שנת 2009. במועד סיום ביקורת המעקב נותרו חילוקי דעות בין הגורמים המשתתפים בפיתוח המערכת ובהתקנתה, דבר אשר עלול לעכב את המשך ההתקדמות בנושא.

 

"יש לראות בחומרה יתרה מצב שבו למרות ההתרעות בגין סכנה לתעופה האזרחית, ולמרות קביעות ראשי ממשלה לאורך השנים, נותר פער בין עוצמת האיום ומימוש המענה. תוצאות העיכוב המתמשך בהתקנת המערכות על המטוסים עלולות להיות חמורות", מסכם המבקר ומפציר בשרי הממשלה ובעומד בראשם לפתור את הסוגיה לאלתר.

 

ממשרדי ראש הממשלה והתחבורה לא נמסרה תגובה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x