בלעדי ל"כלכליסט": כלל ביטוח תשלם עוד 7 מיליון דולר לנושי פלד־גבעוני
כלל ביטוח תשלם 15 מיליון דולר בסך הכל במסגרת פרשת פלד־גבעוני. הנאמן יחל בניסיון לאתר את בעלי המניות של החברה בעת הקריסה, שיקבלו 55% מהסכום. עורכי הדין יקבלו 15% והיתרה תעבור לאפקון תעשיות שרכשה את פעילות החברה
חברת כלל ביטוח, המבטחת של הדירקטורים מקבוצת פלד־גבעוני, צפויה לשלם 7 מיליון דולר במסגרת הסכם פשרה שאליו הגיעו הצדדים.
ההסכמה הושגה בהליך גישור שהתנהל אצל נשיא בית המשפט המחוזי בתל־אביב בדימוס, אורי גורן, במסגרת תביעה בגובה 75 מיליון שקל נגד נושאי המשרה בחברת
על פי ההסכם, חברת אפקון תעשיות תקבל 30% מהסכום ו־15% ממנו יקבל משרד עורכי הדין מיתר, שייצג את הנאמן באמצעות עורכי הדין נדב ויסמן ולירן בר-שלום. 55% הנותרים יתחלקו בין מחזיקי מניות החברה ערב קריסתה אותם ינסה הנאמן לאתר בתקופה הקרובה. 30% מהסכום ישולם לחברת אפקון תעשיות כיוון שבמסגרת הסדר הנושים ב־2002, נמכרה פויכטונגר תעשיות לשלמה שמלצר, בעל השליטה באפקון תעשיות. שמלצר היתנה את רכישת החברה בכך שהחברה תקבל 30% מכספי פיצויים עתידיים. כלל ביטוח כבר שילמה 8 מיליון דולר בתביעה אחרת בפרשה ב־2009.
חברת הביטוח הסכימה לכסות בפשרה רק חלק מהמעורבים, בראשם המפכ"ל לשעבר רפי פלד, אך לא הסכימה לכסות את אריה גבעוני, טל יגרמן ודוד הבי, נגדם צפויה התביעה להימשך ולהתברר והעדויות בתיק צפויות להתחיל כבר השבוע. נגד פלד, גבעוני, יגרמן והבי, מתנהל גם במקביל הליך פלילי באישומים הכוללים מרמה והטעיית משקיעים על פי כתב אישום שהוגש בשנת 2005. ההליך הפלילי הסתיים בעיקרו וכעת ממתינים לפסק הדין שצפוי להתקבל בחודשים הקרובים. "הפוליסה לא כיסתה את כל מי שהוגש נגדו כתב אישום בטענה שהוא לקח כסף לכיס", מסבירה עורכת הדין רחל לויתן שייצגה את כלל ביטוח בהליך, "הטענות נגד פלד במישור הפלילי הן על אי דיווח ועצימת עיניים, אבל לכל האחרים היתה טובת הנאה אישית מהעניין. מי שלוקח לכיס - אין לו ביטוח".
הסכם הפשרה נחתם ביום ראשון שעבר, חודשיים בלבד לאחר הפניה לשופט בדימוס גורן שיטפל בגישור.
בפני המגשר הוצבו שתי שאלות עיקריות. האחת, היקף הנזק שנגרם לחברה ואחריות הדירקטורים והשניה, היקף הכיסוי הביטוחי. הפער בין הצדדים לגבי הנזק שנגרם נע בין כ־30 מיליון ל־60 מיליון, כאשר תקרת הכיסוי הביטוחי היה 10 מיליון דולר, ששוויים כיום כ־13 מיליון דולר. המגשר לא נתן נימוק מיוחד בהחלטה וקבע, כי "אני מציע לצדדים לסיים את המחלוקות שביניהם בהסדר לפיו כלל תשלם 7 מיליון דולר, כתשלום סופי ומוחלט".
הפרשה החלה במסע רכישות בשנים 2000־2001 של שמונה חברות ציבוריות על ידי קבוצה שכונתה בתקשורת "קבוצת פלד־גבעוני". מה שאפיין את מסע הרכישות היה העדר הון עצמי ומינוף חריג. באוגוסט 2001 רכשה הקבוצה מידיו של עזריאל פויכטונגר את מניותיו בחברות פויכטונגר השקעות ופויכטונגר תעשיות. שנה לאחר מכן קרס אשכול החברות הציבוריות והותיר אחריו חובות של כ800־ מיליון שקל. שתי החברות נכנסו למצב של הקפאת הליכים. מניותיה של חברת השקעות הושעו ממסחר בבורסה ולאחר מכן נמחקו, ואילו חברת תעשיות נמכרה וכיום שמה הוא אפקון תעשיות.
במקביל לתביעות האזרחיות התנהל הליך פלילי נגד הקבוצה, ופסק הדין בהליך הפלילי צפוי להתפרסם בחודשים הקרובים.
עו"ד שלומית ארליך המייצגת את רפי פלד בהליך מסרה כי "בכל פעולותיו פעל רפי פלד בתום לב ולטובת החברה, ולא בכדי אפילו לא נטען כלפיו, כי היה לו עניין אישי באיזה מהעסקאות בגינן הוגשה התביעה. פלד הסכים להצטרף לפשרה שהושגה יחד עם נושאי משרה אחרים וחברת הביטוח שביטחה את נושאי המשרה, מבלי לחזור בו מטענותיו אלו, ומבלי שיהיה בכך כל הודאה בטענות שהעלה כלפיו הנאמן".