"המדינה צריכה להסיר עוד הרבה חסמים לפני שתהיה תחרות בטלוויזיה"
כך טענה נציגת פרטנר בדיון בנושא שנערך בוועדת הכלכלה. ניצן חן: "המלצתי לכחלון לפטור את המתחרים החדשים מרגולציה עד להגעה לנתח שוק מסויים"
למרות ההצהרות האופטימיות מצד שר התקשורת, משה כחלון, על הרחבה קרובה של התחרות בתחום הטלוויזיה, טוענים הגורמים האמורים להביא כעת את בשורת התחרות, פרטנר וסלקום, כי עיכוב מצד משרדו בהסרת חסמים ימנע מהן לפעול בתחום.
דיון בנושא התקיים הבוקר (ד') בוועדת הכלכלה של הכנסת. יהל בן נר, מנהלת אגף רגולציה וקשרי מפעילים בפרטנר, אמרה בדיון כי החברה מצפה ממשרד התקשורת לפעול להסרת החסמים בתחום זה כפי שפעל להסרת החסמים בתחום הסלולר.
פרטנר וסלקום, שהצהירו כי הן צפויות להציע שידורי טלוויזיה על גבי האינטרנט, מפעילות בחודשים האחרונים לחץ על משרד התקשורת כדי שידרוש מספקיות התשתית, בזק ו-HOT, להפחית את התשלומים שמעבירות ספקיות האינטרנט שרכשו (סמייל ונטויז'ן, בהתאמה) לבעלות התשתית (הסכמים המכונים "הסכמי הגיגות").
סכומים אלו נאמדים בעשרות מיליוני שקלים בשנה, ולטענת ספקיות האינטרנט כאשר יחלו להעביר שידורי טלוויזיה על גבי האינטרנט יצמחו הסכומים הללו באופן מהותי, כך שהמודל הכלכלי עליו מבוססים שידורים אלו יקרוס. בדיון טען מנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, כי שימוע בנושא יפורסם בימים הקרובים, ולאחריו יוחלט האם המחירים יופחתו או יבוטלו לחלוטין.
למרות שרק מנהל אגף התוכן בפרטנר, שי גיסין, הציג בדיון את עיקרי ההצעה של פרטנר בתחום הטלוויזיה, ידוע כי שתי החברות - סלקום ופרטנר - מתכוונות להסתמך על שידורי עידן פלוס, ולהציע ממיר המכיל רכיב הקולט את שידורי החינם של מערך זה, ובנוסף לו אפשרות לצרוך ערוצים נוספים באמצעות האינטרנט.
לטענת החברות, פריסת מערך עידן פלוס ברחבי הארץ עדיין לוקה בחסר, וברחבי המדינה קיימים מיקומים לא מעטים בהם לא ניתן לקלוט את השידורים באופן רציף. היעדר הטיפול בנושא זה, טוענות החברות, יקשה עליהם להציע אלטרנטיבה לשידורי HOT ו-yes, ועל המדינה, המעוניינת בהצבת אלטרנטיבה שכזו, להאיץ ברשות השניה, האחראית על מערך עידן פלוס, לפתור את הבעיה.
פרטנר אף הציעה לשר כחלון כי הרשות השנייה תוכל לעשות שימוש במיקומי האנטנות שלה על מנת להציב במיקומים אלו משדרים נוספים של עידן פלוס. בתגובה טען נציג הרשות השניה כי על פי המידע המצוי ברשות, הכיסוי של מערך עידן פלוס הינו אף מעבר לדרוש.
HOT ו-yes: "המתחרות החדשות חופשיות מרגולציה"
סמנכ"ל התוכן והרגולציה ב-HOT, יורם מוקדי, וסמנכ"לית הרגולציה ב-yes, מיכל רפאלי-כדורי, טענו למרות שהם מקדמים את התחרות בברכה, בניגוד לפעילות שתי החברות שאותם הם מייצגים, עליהן מוטלות הגבלות רבות, כלכליות ותפעוליות, נראה כי המדינה מתכוונת לאפשר לסלקום ופרטנר לפעול בתחום הטלוויזיה ללא מגבלות, ובכך להעניק להן יתרון לא הוגן לעומת החברות הקיימות.
כך, למשל, למרות שנציגי פרטנר בדיון לא ציינו במפורש כי בכוונת החברה לשלב פרסומות בשידוריה, הנוכחים בדיון טענו כי החברה תוכל להציע את המחירים שעליהם הצהירה – בין 80 ל-90 שקל בחודש עבור חבילת בסיס - רק אם היא מתכננת להפיק הכנסות נוספות, כלומר באמצעות פרסום.
על HOT ו-yes נאסר לשלב פרסום בערוצי הבית שלהם, והן מחוייבות בהשקעות בהפקות מקור, תשלום תמלוגים ועמידה בכללים הקשורים לנגישות ולחשיפה של ילדים לתוכן מסוים. מכיוון שפרטנר וסלקום למעשה אינן כפופות להוראות המועצה לשידורי כבלים ולווין ולרשות השנייה, הן יכולות, לכאורה, לפעול באופן חופשי ממגבלות אלו. "על המדינה לפעול להפחתת הרגולציה על החברות הוותיקות, שהיא המחמירה ביותר בעולם", טענו השניים בדיון.
המפיק חיים סלוצקי טען בדיון כי היצירה המקומית תיפגע באם לא תדרוש המדינה מהמתחרים החדשים עמידה במינימום של הפקות מקור, אך מאידך טען כי פרטנר לא תוכל להציע לציבור את המחירים שעליהם הצהירה באם תהיה כפופה לכל ההגבלות המוטלות על החברות הוותיקות.
צוות בראשות יו"ר מועצת הכבלים והלווין הפורש, ניצן חן, ומנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, דן בנושא במשך שנתיים, ובאוקטובר האחרון פרסם את חוות דעתו, שקראה לשר התקשורת לבחון מחדש את הנושא באמצעות מינוי צוות המשך, אך לא הצוות לא הציג המלצות הנוגעות לשינוי הרגולציה הנוכחית באופן מיידי או בטווח הנראה לעין. שר התקשורת טרם מינה צוות שכזה.
בדיון היום אמר חן כי לטעמו יש לאפשר למתחרות החדשות בתחום הטלוויזיה לפעול ללא הגבלות רגולטוריות עד שיגיעו לנתח שוק של 7%, ובמקביל הוא ממליץ לשר התקשורת לפעול להפחתת הרגולציה על החברות הוותיקות עקב השינויים הטכנולוגיים המתרחשים בשוק.
יו"ר ועדת הכלכלה, חה"כ כרמל שאמה-כהן, הצהיר בסוף הדיון כי הנושא יבחן שוב בידי הוועדה בעוד כחודש.