$
גדעון בן נון

האם יש ברבור לבן?

האגמים באירופה מלאים בברבורים שחורים. האם ניתן לצפות לברבור שונה ומפתיע?

ד"ר גדעון בן נון 10:3603.06.12

המשבר באירופה הולך ומעמיק ונראה כי אין פתרון באופק. משבר חובות ביוון, פורטוגל, ספרד, אירלנד וזו רשימה חלקית. מדובר ביבשת מוכת אבטלה, בביקוש צרכני חלוש, צמיחה אפסית וייצור תעשייתי דועך. בדיונים על המצב באירופה בתקופה האחרונה, שבה ועולה השאלה 'האם יכולה להיות הפתעה לטובה ומה יכול להביא לפתרון המשבר'.

 

בספרו המפורסם "ברבור שחור" מתייחס נסים טאלב לבלתי צפוי, האירוע השלילי שאינו ניתן לחיזוי. אותו אירוע ישנה את מהלך העניינים בדרך שאותה השווקים לא חזו כמובן ויכתיב את המגמות.

 

אגמי אירופה מלאים בתקופה זו בברבורים שחורים. האם יש בה את הברבור הבלתי צפוי – הפעם ברבור לבן, בדמות אירוע חיובי שיכול לשנות את מהלך העניינים לטובה? באופן פילוסופי, התשובה היא 'כן' אולם באופן מעשי - ואין הכוונה כאן להתווכח עם התיאוריה הנכונה אך חסרת הערך הגורסת כי תמיד יש את הבלתי צפוי - נראה כי למשבר הנוכחי באירופה יש מסלול ברור וכי הוא פועל לפי תסריט ידוע.

 

חומרת המצב באירופה

 

יוון היא הכותרת אולם למרות המצב החמור של יוון, יש לזכור כי מדינות נוספות מצויות במצב של חוסר יכולת לפרוע חובות עקב משבר כלכלי קשה. הדבר נכון לגבי פורטוגל, אך הבעיה היא בעיקר ספרד, הסובלת מהאטה כלכלית ואבטלה בשיעור גבוה, אשר מקשה עליה לצמוח ולאפשר למדינה לנהל תקציב. הדבר מקבל ביטוי חד בגירעון המגיע ל-10%. בתנאים אלו קשה לראותה פורעת חובות ולכן התשואות ל-10 שנים על החוב הספרדי מתקרבות ל-7%.

 

תוצאות הבחירות ביוון ובצרפת סיבכו עוד את היכולת להגיע לפתרונות מוסכמים והובילו לשינוי במהלך המשבר של אירופה: מהליכה בציר קשוח של צמצום פיסקאלי בהובלת גרמניה, לדיון רציני באפשרות של הרחבה מוניטארית, ברוח האסכולה האמריקאית. כך התעוררו ויכוח מחודש, חוסר תיאום ובידוד של גרמניה בעמדתה. מכיוון שהאחרונה היא היחידה היכולה לסייע למדינות החייבות, מדובר בחדשות רעות אשר מקדמות את האפשרות ליציאה של מדינות אלה מהאיחוד.

 

על רקע זה המטבע האירופי נמצא בקריסה ומאבד מערכו לטובת הדולר, עקב חוסר האמון של השווקים באירופה וביכולתה לקדם פתרון. למעשה, אין פתרון כלשהו על שולחנם של קובעי המדיניות ולכן המשבר מצוי בהסלמה מתמדת, לקראת נפילה של מדינות עקב חוסר יכולתן לעמוד בחובותיהן לנושים. יש כמה מועמדות אולם יוון קרובה לכך יותר מכל מדינה אחרת.

 

המשבר ביוון המשבר ביוון צילום: רויטרס

 

לאן זה יכול להוביל?

 

יציאה של יוון תגרור בראש ובראשונה 'ריצה' של נושים על המדינות החייבות הנוספות, אלו אשר יכולת הפירעון שלהן מוטלת בספק. מדובר במדינות בעלות היקף חוב עצום של כחצי טריליון יורו, אשר אמור להיפרע או להיות ממוחזר בשנה הקרובה, בהן איטליה וספרד.

 

'ריצה על המדינות' תוביל בשלב הבא לקריסה של בנקים. הסיבה לכך היא שהמלווים הגדולים למדינות החייבות הם אותם בנקים, אשר בעידודו של האיחוד האירופי הלוו למדינות הפריפריה כדי שתתפתחנה ותגענה לסטנדרטים, תשתיות ורמת חיים הקיימים במערב היבשת.

 

נפילה של הבנקים תוביל את הנזק אל האזרח האירופי במדינות המלוות, אותו אזרח ופנסיונר אשר הפקיד את כספו בבנק או צבר אותו בקרן הפנסיה, אשר הלוותה - כאמור בעידודו של האיחוד – למדינות הפריפריה. זו למעשה הסיבה לכך שמנהיגי אירופה מנסים למנוע יציאה של מדינות כמו יוון, שהרי אם לא כך, זה מכבר הן היו נפרדות ממנה לשלום.

 

חדלות פירעון של מדינות באירופה יכולה ליצור כדור שלג, אשר לא ברורה השפעתו. חוסר בהירות זה יהיה למעשה ריצה של כולם אל כולם, רצון של המלווים לקבל בהקדם את החובות, מצב בלתי אפשרי אשר יוביל לקריסה פיננסית באירופה ויפגע באזרחיה. משבר שכזה יוביל בתגובה די ברורה להפרדות של מדינות מהאיחוד ויציאה שכזו עשויה לגרור אפקט כאוטי: חוסר בהירות בנוגע להשתלשלות העניינים.

 

ברור כי במצב כאוטי זה כל אפשרות קיימת, גם האפשרות החיובית. ואולם, תיאורית הכאוס גורסת כי בתוך המהומה יש סדר מסויים, סדרה של דברים שיש קשר הגיוני בניהם, גם אם הוא אינו נראה לעין. נראה כי נפילה של יוון תציף את הקשר בין הדברים ותביא לתגובת שרשרת חריפה, כמתואר לעיל. רק לכשתסיים תגובת שרשרת זו ניתן יהיה לדבר על התאוששות ושיקום וכל זאת, במרחק שנים מהיום.

 

אז כן, השיפור יבוא רק בעוד כמה שנים, לאחר התממשות התרחיש הגרוע ביותר, התרחיש הנוכחי. האם זה הברבור לבן לו אירופה מייחלת?
בטל שלח
    לכל התגובות
    x