יו"ר ועדת הכלכלה בדיון במסקנות ועדת קדמי: "אסור להשלות את הציבור - אין דרך להוריד את סל הקניות בעשרות אחוזים"
דובר תנועת ישראל יקרה לנו: "המבנה האוליגופולי במשק גרם לפגיעה לאלו שבקצוות - הצרכן, היצרן הקטן והחקלאים". השימועים במסקנות הוועדה יחלו בהמשך השבוע
דברים אלו מגיעים על רקע הדיון שמתנהל בשעה זו בוועדת הכלכלה שדנה במסקנות דו"ח ועדת המזון אותו קידם מנכ"ל התמ"ת שרון קדמי. לדבריו, השימועים יתחילו בהמשך השבוע, המסקנות הסופיות יוגשו לשרי התמ"ת והאוצר עד סוף החודש. קדמי מקווה כי המסקנות ייושמו במלואן כבר בשנת 2013.
בפתח הדיון אמר יו"ר ועדת הכלכלה, כרמל שאמה הכהן, כי "מאז שנת 2005 מחירי המזון טיפסו ועלו בצורה לא נורמלית. עם ישראל משלם מס ריכוזיות ומס מונופולים גם על מוצרי המזון".
שאמה ציין כי "אין מרווחים בשוק המזון כמו בסלולר וזה לא יוכל להיות מהלך זהה. אין דרך להוריד את סל הקניות בעשרות אחוזים רבים לדעתי ולא צריך להשלות אף אחד. אך כל אחוז הוא ברכה".
בחלק נרחב מהדיון סקר קדמי את מסקנות הדו"ח. הממצא העיקרי שעולה מהדו"ח הוא כי מחירי המזון יקרים בישראל בהשוואה בין לאומית. לדעת הוועדה, יש צורך בשורה של פעולות להגברת הלחץ התחרותי והעברת הכוח מהספקים אל הצרכנים. הסיבות והכשלים לדברי הצוות הינם ריכוזיות במקטעי האספקה והקמעונאות, קשרי ספקי-קמעונאים בעייתים וחוסר בשקיפות מחירי המוצרים לצרכן.
בין המלצות הוועדה: מעבר מיידי לסידור מדפים ע"י הרשתות, בדגש על איסור של סידור מדפים הנעשה על ידי הספקים. עוד קוראת הוועדה להגביר את התחרות בענף המזון באמצעות יבוא. הצוות ממליץ לרשות להגבלים עסקיים לבחון האם ספקים דומיננטיים שרכשו יצרני מזון קטנים גרמו לשינוי לרעה בתחרות בענף. הוועדה גם מבקשת לעודד "מותגים פרטיים": איסור על רשת שיווק עם נתח שוק כלל ארצי של מעל 25% לשווק מותג פרטי שמיוצר על ידי יצרן שהממונה על הגבלים עסקיים פרסם לגביו באתר האינטרנט של רשות ההגבלים העסקיים כי יש לו נתח שוק של מעל 30%.
במהלך הדיון חברי הכנסת הביעו תמיכה מסויגת בדו"ח וחלק ביקשו מקדמי לפרסם מסקנות נחרצות יותר. "למה שלא יפורסם גם מחיר היצרן?", קבל ח"כ אבישי ברוורמן והדגיש כי "בישראל אין תחרות אבל שר אוצר מעדיף לדבר על הסכנה להפוך לספרד וליון אף שיש לו גירעון ענק בפתח". ח"כ איתן כבל בירך על הדו"ח אך הוסיף "לפני שעוסקים בעקומות צריך לדבר על החזירות. אין תחרות ומסתבר שהצרכנים במשק הישראלי נדפקים על ימין ועל שמאל".
רמי לוי שנכח אף הוא בוועדה ציין כי "צריך לעזור לקטנים ולבינוניים. תראו מי מפרסם בטלויזיה - היצרנים הגדולים. אין ביקוש ליצרנים הקטנים ולכן אין לו מדף. לדעתי צריך לסייע לקטנים בתקציב פרסום כדי להגדיל את הביקוש". עוד אמר לוי כי "בירושלים ארנונה עולה יותר מהשכרת חנות - עלויות התפעול מחייבות לעבוד על רווח גולמי גבוה. כולם רוצים להוריד מחירים ב-20% אבל קודם צריך לבטל ביורוקרטיה ולוותר על אמירות פופוליסטיות. אם רשת מרוויחה 22% רווח גולמי ועלויות של 18% היא לא תוכל לעשות הנחה של 20%".
משתתפים נוספים בדיון מטעם ארגונים חברתיים, בינים יפתח שקד, איציק אלרוב ועידו עטרי ביקשו מקדמי "להיות כחלון", ולפתוח את שוק המזון, כמו שוק הסלולר לתחרות. עוד הוסיפו "אסור להוריד את המע"מ - זה לא יילך לכיס של הצרכנים".
קדמי הגיב לפניות ובהקשר לשיעור המע"מ כי "דנו במע"מ דיפרנציאלי והפחתה עבור מוצרי מזון בוועדה וגם חברת מוניטור והשתכנעו כי מדובר במהלך לא נכון - לא ברור האם הפחתה תגולגל לצרכן והגירעון יגדל". בהקשר להשלכות אימוץ הדו"ח אמר כי "לא תהיה אפשרות שהמחירים יירדו מחר בבוקר. זה מהלך שמעולם לא נעשה וייקח זמן עד שישפיע - צריך להתאזר בסבלנות".