תשכחו מיוטיוב. כך תיראה הטלוויזיה על גבי האינטרנט
פרטנר וסלקום, שעומדות להיכנס לשוק הטלוויזיה, מחממות מנועים. הממיר האינטרנטי של פרטנר צפוי לאפשר צפייה, גלישה ואינטראקציה עם השידור ועם החברים ברשת. סלקום שומרת על חשאיות אך קרובה להשקה. שתיהן מצפות עתה ששר התקשורת יפתח בפניהן את הדלת
שתי ספקיות חדשות, פרטנר וסלקום, צפויות להיכנס לשוק הטלוויזיה הישראלי - 12 שנים לאחר שחברת הלוויין yes שבבעלות בזק הושקה ושברה את המונופול של חברת הכבלים HOT. החברות המוכרות לציבור הישראלי כסלולריות, שרכשו בשנה שעברה את ספקיות האינטרנט סמייל ונטוויז'ן, ינסו לגרום להורדת מחירים בענף.
כניסת שתי החברות החדשות תביא עימה גם חידוש טכנולוגי, הקיים בעולם כבר שנים רבות ורק כעת מגיע לישראל - שידורי הטלוויזיה של השחקניות החדשות יועברו על גבי האינטרנט. זאת מאחר שלפרטנר וסלקום אין תשתית עצמאית להעברת שידורים, כמו רשת הכבלים שפרסו חברות הכבלים לפני שהתמזגו ל־HOT, או שימוש בלוויין משדר וצלחות קולטות שהציגה yes. השידור על גבי האינטרנט יתאפשר לשחקניות החדשות להציע מוצרים אינטראקטיביים יותר מאלו של HOT ו־yes.
שתי החברות פועלות להקמת מערכות השידור שלהן מזה זמן רב, ולאחרונה החלו בחשיפת מידע ראשוני אודות הפעילויות הללו, בעיקר כדי לגייס את עזרתו של שר התקשורת משה כחלון בקבלת הקלות. בהנחה שלא יהיו שינויים עד מועד ההשקה, "כלכליסט" משרטט קווים לדמותה של הטלוויזיה האינטרנטית שתהיה בישראל.
בימים אלו בוחנת פרטנר שתי ספקיות לממירים שאותם תשווק ללקוחות בעוד כחצי שנה - האחת היא קומיגו (Comigo), חברת סטארט־אפ ישראלית בניהולו של היזם דב מורן, והשנייה היא החברה הצרפתית Netgem.
למרות ההבדלים בין הממירים, בבסיסם מטרות דומות - לאפשר קליטה של שידורי עידן פלוס (שידורים חינמיים המופעלים ע"י הרשות השנייה) וקליטת שידורים מהאינטרנט. כל ממיר שכזה מכיל שקע Ethernet, המוכר לכל מי שהציץ בצידו האחורי של מודם הפס הרחב שלו, וכבל הרשת שיחובר לשקע זה יחובר במקביל לנתב התקשורת של פרטנר, ה־Smart Box של חברת סימנס.
השידור של עידן פלוס לא נעשה על גבי אינטרנט, אולם צפייה בערוץ HD דורשת חיבור אינטרנטי במהירות 5 מגהביט. המהירות הכוללת שתידרש בכל בית אב תיגזר ממספר הטלוויזיות וממספר השידורים הנצפים בו־זמנית (כולל צפייה בערוץ אחד והקלטת ערוץ אחר). כך, למשל, בית שבו שני מכשירי טלוויזיה ידרוש לכל היותר חיבור אינטרנט במהירות של 20 מגהביט, כדי לאפשר לשני הממירים לצפות בערוץ HD מהאינטרנט, ולהקליט במקביל ערוץ HD אחר. המשמעות היא שהלקוחות יידרשו לרכוש מהירויות גלישה גבוהות בין אם מבזק או HOT ובין אם מפרטנר, סלקום וחברות אחרות, כאשר ייושם מודל השוק הסיטונאי (לפיו בזק ו־HOT יחויבו למכור למתחרותיהן את השימוש בתשתיותיהן).
כך תיראה הטלוויזיה של פרטנר עם ממיר קומיגו
הממיר של קומיגו, אותו הציגה החברה לפני מספר שבועות כשנחשפה לראשונה לתקשורת, ישמש כבסיס לממיר שתשווק פרטנר אך זו ביצעה בו מספר שינויים, בעיקר בתוכנה, כדי שיתאים לצרכיה. ללקוחות יסופק שלט רחוק הדומה בעקרונות ההפעלה שלו לזה של חברת BOXEE - בצידו העליון כפתורי מספרים, שליטה על עוצמת הקול וכדומה, ובצידו התחתון מקלדת שתכלול אותיות עבריות. בזכות חיישנים שיוטמעו בשלט, הוא ישמש גם להקלדה, גם כעכבר מחשב וגם כאביזר אינטראקטיבי שניתן לנופף בו, בדומה לשלטים של מכשיר הנינטנדו Wii.
המסך הראשי של השירות יציג אפשרויות כמו צפייה בשידור חי, צפייה בתוכניות שהמשתמש הקליט, גישה למאגר VOD, גלישה באינטרנט באמצעות דפדפן ושימוש באפליקציות. הממיר של קומיגו מבוסס על מערכת ההפעלה אנדרואיד, והוא יאפשר להוריד אפליקציות מחנות האפליקציות של גוגל, וככל הנראה גם אפליקציות שפרטנר תשיק כמו - קבלת מידע על שחקן המופיע בסדרה מסוימת, הצבעה בתוכניות ריאליטי בשלט וכדומה.
מכיוון שהממיר מכיל דיסק קשיח ניתן יהיה להשתמש בו כממיר מקליט, בדומה למכשירי ה־yes MAX ו־HOT Magic, וכך ניתן יהיה לעצור שידור חי, להקליט תוכנית המוצגת כעת או להזמין הקלטה עתידית. ניתן יהיה להקליט ערוץ אחד ולצפות בשני, או לצפות בתוכנית מוקלטת בעוד הממיר מקליט תוכנית המשודרת כעת.
תכונה מעניינת של המערכת שתציג פרטנר היא "הקפצת" תוכנית בין מכשירים - אם אחד ההורים צופה במהדורת החדשות (באמצעות עידן פלוס), אך הילדים דורשים לצפות בערוץ אנימציה (המוזרם מהאינטרנט), ניתן יהיה להעביר את שידור החדשות באמצעות הרשת האלחוטית שבבית, למכשיר האייפד של ההורה, שם יוכל להמשיך לצפות בחדשות, והילדים יוכלו לצפות באנימציה בטלוויזיה. למעשה, תתבצע המרה של שידור עידן פלוס לפרוטוקול אינטרנט, ושליחתו לאייפד על גבי הרשת האלחוטית, כך שהוא אינו מעמיס על חיבור האינטרנט הביתי.
בחירה בערוץ המוזרם מהאינטרנט תאפשר לצפות בו בתוך שבריר שנייה, גם באיכות HD. המערכת מנטרת כל העת את מהירות חיבור האינטרנט של הלקוח ומתאימה את איכות השידור להפרעות בחיבור האינטרנט. גם כאשר בוחרים לצפות בתוכן ממאגר ה־VOD, התוכן יוזרם מהאינטרנט, תוך שניות יתחילו הסרט או הסדרה להיות מוקרנים על המסך, ופעולת ההורדה תמשיך ברקע. מדובר בשיטה המכונה Progressive Downloading, שמסופקת כיום ללקוחות ה־VOD של yes.
עיקר גאוותה של קומיגו מצוי ביכולות ה"חברתיות" של הממיר שלה, ופרטנר אימצה רבות מהן. הצופים יכולים להזין את הממיר בפרטי ההזדהות שלהם לפייסבוק, וכך ליהנות ממידע ותקשורת עם חבריהם. לתקשורת בין הצופה לבין חבריו בפייסבוק יהיו שתי רמות: כאשר החבר מפייסבוק אינו מצויד בממיר של פרטנר התקשורת עימו תהיה מוגבלת. אולם כאשר לשני הצדדים ממיר של פרטנר, האחד יכול להזמין את השני לצפייה משותפת בתוכנית מסוימת – כל אחד יצפה מביתו, ובין הצופים ניתן לקיים אינטראקציות שונות, כגון צ'אט בין שני המסכים, השלכת עגבניות וירטואליות זה על מסכו של זה ועוד.
המערכת של קומיגו יכולה להציג את אחוזי הרייטינג מבין כלל צופי פרטנר, אך גם להציג את הרייטינג כשהוא נדגם מחבריו של הצופה בלבד. מידע שכזה יכול לסייע לפרטנר בעתיד להציע פרסומות על בסיס רייטינג בזמן אמת, המותאם גם ל"קבוצות צפייה" כגון קבוצת חברים או בני משפחה המחוברים ביניהם בפייסבוק. כיום מקפידה פרטנר שלא להצהיר באופן פומבי על אפשרויות הפרסום במערכת, אך סביר להניח שבעתיד היא תשתמש בהן.
הממיר משמש גם כמזרים מדיה (Streamer), והוא יאפשר להציג על המסך קובצי וידיאו, מוזיקה ותמונות המאוחסנים ברשת הביתית. מנוע החיפוש המוטמע בו יאפשר לאתר תוכן בחיפוש משולב בלוחות השידורים של עידן פלוס, הערוצים המוזרמים מהאינטרנט, שירות ה־VOD והתוכן המאוחסן ברשת הביתית. באמצעות דפדפן מיוחד ניתן גם לגלוש לאתרים באינטרנט.
הממיר השני הנבחן בידי פרטנר, של Netgem הצרפתית, אינו מצויד ביכולות חברתיות ולכן יתאים יותר לצופים המבוגרים. הממשק שלו דומה לממשק המוכר מחברות הכבלים והלוויין, ולכן הניווט בו מסובך פחות. פרטנר עשויה לשווק את הממיר של קומיגו לאוכלוסיות צעירות ומשפחות עם ילדים, בעוד הממיר של Netgem ייועד לעסקים ואוכלוסיות מבוגרות יותר.
מנוי לטלוויזיה האינטרנטית ב־90 שקל בחודש
חבילת הבסיס תשווק על ידי פרטנר ככל הנראה תמורת תשלום חודשי של 80–90 שקל, והיא תכלול את ערוצי עידן פלוס, מבחר ערוצים המועברים בשידור חי על גבי האינטרנט ותכנים ממאגר ה־VOD. בנוסף יוצעו ערוצי פרימיום, ותוכן בתשלום ב־VOD.
המתחרה סלקום מעדיפה להחזיק את הקלפים קרוב יותר לחזה, ומסרבת עדיין לחשוף פרטים אודות מיזם הטלוויזיה שלה. עם זאת, בענף מעריכים כי החברה עשויה להקדים את פרטנר בהשקת המוצר.
פרטנר וסלקום טרם החלו ברכישת תוכן מקומי
אחת השאלות המסקרנות בכניסת פרטנר וסלקום לשוק הטלוויזיה היא איזה תוכן הן יכולות להציע. בענף טוענים שחברות הסלולר עוד לא מקיימות מגעים עם גופי התוכן השונים, וכי הספקיות הוותיקות רומזות באשר לסיכון הכלכלי שגופי התוכן יקחו על עצמם אם יגיעו להסכמים עם פרטנר וסלקום. מ־HOT ו־yes הכחישו את הדברים.
טמירה ירדני, הבעלים של טדי הפקות, מודה: "לא התחילו איתנו במגעים כי הדברים בהתהוות. בבוא העת סביר להניח שיפנו אלינו, ונשמח להפיק תוכן עבור כל פלטפורמה שתהיה ראויה וחפצה בכך". קבוצת RGE, שמחזיקה בערוצי ספורט 5, משתפת פעולה כבר היום עם חברות הסלולר. מן הקבוצה נרמז כי תבחן שיתוף פעולה עם ספקיות הטלוויזיה האלטרנטיביות. ל־yes ו־HOT הסכמים עם האולפנים הגדולים בארה"ב, המוכרים להן את זכויות השידור של סדרות וסרטים.
בענף מעריכים שסלקום ופרטנר לא יוכלו להתחרות בהיצע התכנים הזה, בהתחשב בהוצאה הנדרשת לרכישת זכויות השידור, אך ייתכן שהאולפנים ימכרו לספקיות הטלוויזיה החדשות זכויות להקרנות הסדרות והסרטים ב־VOD, וחלק מהתשלום יועבר לאולפן המחזיק בזכויות.
סימן השאלה הגדול מצוי בדרישות הרגולטוריות ממיזמי הטלוויזיה החדשים. היוצרים הישראליים נהנים מהדרישה הרגולטורית מ־HOT ו־yes להשקיע 8% ממחזור הכנסותיהן בהפקות מקור. דרישה זו אינה צפויה להיות מוטלת על פרטנר וסלקום. לכן חוששים בענף שאם החברות יצליחו לכרסם בהכנסות של שתי הספקיות הוותיקות, תופחת גם ההשקעה בהפקות מקור, והיוצרים ייפגעו.
לפרטנר וסלקום בעיות משותפות נוספות, שהן מצפות מכחלון לפתור. שתיהן נדרשות לשלם עשרות מיליוני שקלים לבזק ול־HOT עבור רוחב הפס שעליו הן ישדרו, ולטענתן מדובר בתשלום כפוי וכפול, כיוון שהצרכן עצמו כבר משלם על חיבור האינטרנט שלו לאותן חברות.
בחברות הסלולר טוענים כי תשלומים אלו יגרמו לחוסר כדאיות כלכלית להציע את השירות. החברות דורשות מכחלון לבטל את התשלום או להפחיתו, תהליך שעלול לעכב את כניסתן לשוק. דרישה שנייה היא שיפור מערך עידן פלוס כך ששידוריו ייקלטו בכל רחבי המדינה. דרישה שלישית היא הפחתת תעריף הקישוריות הנייחת, בדומה לדמי הקישוריות הסלולריים קיימים דמי קישוריות גם בשיחה בין רשתות קוויות.
חברות הסלולר טוענות כי ההפחתה תהפוך את הטלפוניה הקווית שלהן לאטרקטיבית יותר כשינסו לשווק חבילה הכוללת טלוויזיה, אינטרנט, טלפון קווי וסלולרי. דרישה רביעית היא איסור זמני על HOT לשווק את חבילות הטריפל שלה בהנחה, כדי לתת להן סיכוי להתחרות בה.