משרד החינוך בוחן: העיריות יפעילו צהרונים
במשרד שוקלים לוותר על תיווך הזכיינים, והבטיחו גם לבדוק פתרון להורים באזורים חלשים עד אחרי החגים, המועד שבו יחלו הצהרונים לפעול
משרד החינוך בוחן את מערך הביקורת לפיו יוכלו רשויות מקומיות להפעיל את הצהרונים ללא תיווך של זכיין. כך התברר בדיון המשך בנושא חשש מקריסת תוכנית ועדת טרכטנברג להפעלת צהרונים במוסדות החינוך, בוועדה לזכויות הילד בכנסת.
בתום הדיון אתמול (ב') נותרו עוד שאלות רבות פתוחות לגבי הפעלת צהרוני טרכטנברג בשנת הלימודים הקרובה, מי יוכל להפעיל את הצהרונים, מה יהיה הפתרון לילדים עד סיום החגים, ובאילו שעות יקבלו הילדים ארוחות.
מיכל כהן סמנכ"לית המנהל הפדגוגי במשרד החינוך, הסבירה כי "הרשויות באשכולות 3-1 הן הרשויות היותר חלשות מבחינה סוציו אקונומית ולכן רצינו לבדוק את יכולת ההפעלה ברשויות אלו".
המשרד הוסיף כי מראש לא הוגבל המכרז לזכיין אחד, אבל הם גם לא הגבילו את מספר המסגרות המקסימלי שזכיין אחד יכול להפעיל. לפי נציגי משרד החינוך בדיון, משרד החינוך עובד היום עם 5 גופים שיש להם את הניסיון והדרישות המתחייב מהמשרד, אבל ישנם בשוק גופים נוספים שלידיעתם יכולים לגשת למכרז, וכי כל מי שיעמוד בתנאי הסף יתקבל.
על השאלה אם ויצו ונעמת יוכלו להמשיך להפעיל צהרונים בתוך גנים של הרשויות המקומיות או צריכים להיכנס מתחת לקבלן, משרד החינוך לא ידע להשיב והתחייב לתת מענה לכך בעוד שבועיים.
בדיון התברר כי שכונות מצוקה בתוך אשכולות שמעל 3-1 לא יקבלו סבסוד בשנה הקרובה, כולל ירושלים שנלחמה לקבל סבסוד כבר השנה. בעיריית ירושלים מיהרו להגיב על ההודעה וראש העירייה ניר ברקת אמר כי "לא ייתכן שירושלים לא תיכלל בסבסוד צהרונים במסגרת המלצות טרכטנברג. יש להתחשב במצבה הסוציו-אקונומי של בירת ישראל והיא חייבת תמיד לקבל תעדוף, בטח בנושאים הקשורים למשפחות צעירות שאנחנו רוצים לשמור בירושלים. אני מרים כאן דגל אדום ודורש לעשות שינוי בהחלטה. שוחחתי בנושא עם משרדי החינוך והאוצר ואנחנו מחכים לתשובתם". במוסדות מוכרים אבל אינם רשמיים באשכולות 1-3 הסבסוד יהיה 55%-75%.
הוויכוח על ההזנה
מיכל כהן אמרה כי הסבסוד לאשכולות הנבחרים יהיה אוטומטי וכי "נשים לא יצטרכו לעמוד בקריטריונים בהם הם צריכים לעמוד במשרד התמ"ת. התוכנית תהיה באחריות המשרד ובפיקוחו. בחלק מהמקומות הצוות של הבוקר יוכל להישאר. הגננת תוכל לקבל תוספת שכר מהקבלן. תרצה להישאר תישאר, אם לא יכנס מישהו במקומה. השכר יהיה משולם על ידי הזכיין אבל לא יהיה מצב שיכנס צוות שלא יהיה מקובל על המשרד".
יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, התריע על כך שהזכיין יוכל לבחור את הצוות כרצונו, ולא תהיה עדיפות למפעילי הצהרונים הותיקים שיהיו נתונים לחסדי הזכיין. משרד החינוך אמר כי לגננות הותיקות יש יתרון, אך יכול להיות שחלקן יסרבו לעבודה מסיבותיהן.
דורית חזן יו"ר ארגון הגננות והמחנכות הוסיפה: "מי שימשיכו אלו רק מי שיסכימו להמשיך לקבל כסף מהקבלן. אני לא בטוחה שהן יסכימו לכך מטעמי מס וזה גם קשה לאותה גננת להישאר מהבוקר ברצף עד השעה ארבע".
חזן העלתה בעיה נוספת שהארוחה החמה המובטחת לילדי הצהרונים אמורה להתקיים בשעה 14, ובעוד במעונות התמ"ת מקבלים כיום הילדים ארוחה בשעות 13-12. משרד החינוך ציין כי בעבר הוגש בג"ץ לגבי טענה זו והוא נדחה, וכן שבכל הגנים הציבוריים מוגשים כריכים לילדים בין השעות 10:30-8:30 ושוב בין 11:30- 13:30.
יו"ר הועדה לזכויות הילד, ח"כ אורלי לוי אבוקסיס (ישראל ביתנו) אמרה כי תדרוש ממשרד החינוך תשובות איך מיושמת באופן גורף ההזנה לילדים בגן. "צריך לדעת אם זה בחלק מהגנים הציבוריים או בכולם, ויכול להיות שבסופו של דבר מדובר בחצי שעה או שעה בלבד. הנושא של ארוחות חמות חשוב ביותר בגילאי הגן ויש לו השלכות לגבי הריכוז והערנות של הילד", אמרה. לוי אבוקסיס הוסיפה כי ישנן שכונות חלשות מאשכול 4 שלא ידעו כי הן לא יקבלו סבסוד לצהרונים בשנה הקרובה.
לפי נציגי משרד החינוך בדיון, ברגע שיבחר הזכיין הוא ידאג לפנות לרשויות ולהורים. המכרז לזכיינים להפעלת הצהרונים באשכולות 3-1 בשנה הקרבה ייסגר ב-17 ביוני.