$
אורי טל טנא

האתגר של רמי לוי: שמירה על הרווחיות הגבוהה

רשת רמי לוי נמצאת בתהליך התרחבות מואץ, שבמסגרתו היא צפויה לפתוח השנה עוד שישה סניפים, ועד 2015 כבר להגיע ל־50. כל האתגרים שבדרך

אורי טל טנא 08:0402.07.12
תחום רשתות השיווק עבר בשנים האחרונות כמה שינויים. הראשון הוא עלייה הדרגתית בנתח השוק של חנויות הדיסקאונט על חשבון הסופרים השכונתיים, והשני הוא איבוד נתח שוק של שתי הרשתות הגדולות - שופרסל ואלון רבוע כחול (מגה) - לטובת רשתות קטנות שמתרחבות בהדרגה, ובראשן רשת רמי לוי שיווק השקמה.

 

רמי לוי, שבשליטת רמי לוי, מפעילה כיום 22 סניפים, ועוד שניים שפועלים בזכיינות. תחום הפעילות העיקרי של החברה הוא חנויות הדיסקאונט, שמנסות למכור את סל המוצרים הזול ביותר יחסית לחנויות השכנות. שיעור הרווח הגולמי של פעילות זו נע בין 21% ל־22% והוא נמוך בהשוואה לשופרסל, שלה שיעור רווח גולמי של 26%–27%. עם זאת, יעילות בהוצאות ההנהלה, המכירה והכלליות משאירות בידי רמי לוי שיעור רווח תפעולי גבוה משל שופרסל - כ־5% במחצית השנייה של 2011 לעומת 3% בשופרסל.

 

רמי לוי רמי לוי צילום: עומר מסינגר

 

פיזור גיאוגרפי רחב

 

רמי לוי נמצאת בתהליך התרחבות מואץ. הרשת צפויה לפתוח השנה שישה סניפים נוספים, והיא מתכננת להגיע ל־50 סניפים עד ל־2015. החברה מקווה שהפיזור הגיאוגרפי הרחב של הסניפים החדשים - שמרביתם לא נמצאים בשכנות לסניפים קיימים - יאפשר לה לשמור על השיעור הנוכחי של הרווחיות התפעולית, ובכך להגדיל את הרווח הנקי בשיעור דומה לקצב צמיחת המכירות.

 

בנוסף, בחודש יוני השנה פורסם כי רמי לוי עשויה לרכוש כמה עשרות סניפי מגה ברחבי הארץ. אם החברה אכן תרכוש חלק מסניפי חנויות הדיסקאונט של אלון רבוע כחול, תתקשה החברה לשמור על אותה רמת רווחיות מאחר שתיתכן קרבה גיאוגרפית בין חלק מהסניפים ומפני שיידרש זמן להתאמת הפעילות, מה שיוביל לפגיעה ברווחיות.

 

לרמי לוי שלוש פעילויות נוספות: החברה מחזיקה ב־50% מחברת ביכורי השקמה, שבאמצעותה רוכשת החברה ירקות ופירות לסניפים. רמי לוי היא גם החברה הראשונה שהחלה לפעול כספק טלפון סלולרי וירטואלי. נכון לחודש מרץ האחרון מנויים ברשת של החברה 56 אלף לקוחות. עם זאת, תחום זה עדיין לא מהותי עבור רמי לוי, והקפיצה ברמת התחרותיות בשוק הסלולר מעלה ספקות לגבי הרווחיות הצפויה מפעילות זו.

 

בנוסף, רמי לוי מספקת שירותי ביטוח באחד מסניפיה, ובכוונתה להרחיב פעילות זו על ידי הקמת סוכנות ביטוח בשיתוף עם חברת ביטוח ותיקה. פעילות נוספת שרמי לוי מתכוונת לפתח היא מכירה באמצעות האינטרנט. החברה החלה בפיילוט למכירה דרך סניף איילון בר"ג ובכוונתה להרחיבו לסניפים נוספים.

 

פעילות לא ממונפת

 

התרחבות הנתח היחסי של חנויות הדיסקאונט אפשרה לרמי לוי להציג עלייה במכירות של החנויות הקיימות במהלך שנת 2011, כשבנוסף, הגדלת כמות הסניפים במהלך השנה חיזקה את מגמת הצמיחה במכירות. היקף המכירות למ"ר חנות של רמי לוי עמד ב־2011 על 75.2 אלף שקל - גבוה פי יותר משלושה מהנתון המקביל של שופרסל. המחאה החברתית והעלייה ברמת התחרותיות פגעו בשיעור הרווח הגולמי של רמי לוי שירד מ־23.4% במחצית הראשונה של 2011 לרמה של 21.2% במחצית השנייה של השנה.

 

בין המחצית הראשונה של 2011 למחצית השנייה רשמה החברה ירידה של כ־24% ברווח התפעולי ל־55 מיליון שקל, ושיעור הרווח התפעולי ירד מ־6.6% ל־4.6%. הרווח הנקי ירד מ־52 מיליון שקל ל־44 מיליון שקל, כשהירידה ברווח הנקי וברווח התפעולי היתה מתונה יחסית לענף בזכות העלייה במכירות. ברבעון הראשון של 2012 הציגה החברה שיפור קל בשיעור הרווח הגולמי והתפעולי, אך הם עדיין נמוכים מנתוני המחצית הראשונה של 2011.

 

בניגוד לשופרסל, לרמי לוי יש עודף נכסים פיננסיים של כ־200 מיליון שקל, והון חוזר תפעולי שלילי של 135 מיליון שקל הנובע מהפעילות השוטפת (התעלמנו מהמזומן בעת חישוב ההון החוזר התפעולי, מאחר שהתייחסנו אליו בחישוב עודף הנכסים הפיננסיים), ולכן הפעילות הנוכחית של החברה לא ממונפת.

 

בשנה החולפת מספר העובדים עלה מ־2,409 ל־2,981, ומספר עובדי המטה והמינהלה עלה מ־72 ל־83. למרות התרחבות זו שיעור הוצאות המכירה, הנהלה וכלליות נשאר ברמה יציבה של כ־17% מההכנסות - נמוך מהרמה

המקבילה של שופרסל (22%).

 

מול רמי לוי עומד אתגר של שמירה על שיעורי רווחיות גבוהים תוך כדי התרחבות מהירה בסביבה שבה רמת התחרותיות הולכת וגוברת. נכון לאתמול נסחרה המניה לפי מכפיל רווח של 16.9 על הרווח הנקי. מכפיל זה משקף צפי של השוק לעלייה ברמת הרווחיות של החברה בעתיד.

 

השורה התחתונה: התחזקות נתח השוק של חנויות הדיסקאונט והגדלת כמות הסניפים סייעו לרמי לוי להציג עלייה במכירות אך התחרות הגוברת עשויה לאיים על הרווחיות הגבוהה.

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x