רעידת אדמה בענף הפנסיה: שריג יבטל היתרון של ביטוחי המנהלים
בצעד דרמטי יאסור המפקח על הביטוח למכור הגנה מובטחת מראש מפני עלייה בתוחלת החיים. ההחלטה תפגע בביטוחי המנהלים שזהו היתרון העיקרי שלהם מול קרנות הפנסיה. וזו לא הבשורה היחידה: במקביל צפויה תספורת בפנסיה בעקבות עדכון לוחות התמותה
רעידת אדמה בחברות הביטוח. ל"כלכליסט" נודע כי לפני שעה קלה זימן המפקח על הביטוח פרופ' עודד שריג בדחיפות את מנכ"לי חברות הביטוח ללשכתו לפגישה דחופה בה הוא צפוי להודיע להם על ביטול מקדם הקצבה בביטוחי מנהלים.
המפקח על הביטוח יאסור על חברות הביטוח להמשיך ולמכור פוליסות ביטוחי מנהלים עם מקדם מובטח שאמור לתת לחוסכים הגנה מפני עלייה בתוחלת החיים שתקטין את הפנסיה שלהם. המהלך ייכנס לתוקף כבר בינואר הקרוב, ועד אז חברות הביטוח יודיעו איזה מוצרים הן ירצו למכור ללקוחות תחת ההנחיה החדשה, שלא תחול באופן רטרואקטיבי.
התוכנית של המפקח לבטל את מקדם הקצבה קיימת כבר יותר משנה וחצי וכוונתו פורסמה מספר פעמים, אולם עתה היא יוצאת לפועל. ההבדלים בין קופות הגמל וקרנות הפנסיה לביטוחי מנהלים היו במקדם הקצבה שהעניק למבוטח תמונה ודאית לגבי הסכומים שיקבל לכל חייו. הסעיף הזה הגן על החוסכים בביטוחי מנהלים מפני קיצוץ עתידי בקצבת הזקנה כתוצאה מהתארכות תוחלת החיים.
אם עד ינואר חברות הביטוח לא יציעו מודל חדש, אזי המפקח על הביטוח יחייב אותן להפסיק למכור את המקדמים המובטחים, ולהנהיג בפועל שוק של קצבאות. כלומר, חוסכים שייכנסו לשוק העבודה בגיל צעיר ויתחילו לחסוך לפנסיה, לא יקבלו מחברת הביטוח שום הבטחה לגבי גובה הקצבה בגיל הפרישה. כשהם יגיעו לגיל 55, אזי הם יוכלו לקנות מחברת הביטוח – או מקרן הפנסיה או מקופת הגמל – הבטחה לקצבה בגובה מסוים בגיל הפרישה, תמורת אחוזים נוספים בדמי ניהול. בנוסף, חברות הביטוח יחויבו להודיע ללקוחות איזה שיעור מדמי הניהול נועד על מנת להבטיח הגנה מפני עלייה בתוחלת החיים, על מנת שהחוסכים יוכלו להשוות ביתר קלות בין החברות, דבר שאמור להגביר את התחרות בענף ולהקל על הניידות בפנסיה. שריג יודיע על המהלך הבוקר למנהלי חברות הביטוח.
המפקח דן ברעיון לאסור על מכירת הגנה מובטחת מראש מפני עלייה בתוחלת החיים מזה כמה שנים. למעשה, ב-2008 המפקח הקודם ידין ענתבי כבר עמד לפרסם הנחיה ברוח זו, אלא שאז פרץ המשבר הפיננסי והמהלך נגנז מתוך רצון שלא להקשות על הגופים הפיננסיים עוד יותר.
המקדמים המובטחים לא באמת מובטחים
כעת, בעקבות עבודת מחקר מקיפה שערך המפקח על הביטוח, בה התברר כי חברות הביטוח קרובות מאוד למיצוי יכולתן לספוג הפסדים בגין העלייה בתוחלת החיים, המפקח החליט לאסור על המשך מכירת ביטוחי המנהלים עם המקדם המובטח. למעשה, במהלך זה יש משום הודאה בכך שהמקדמים המובטחים לכאורה שחברות הביטוח מוכרות כיום למבוטחים אינם באמת מובטחים, וכי מדובר במוצר בעייתי.
בנוסף, לאחר כניסת המהלך לתוקף, ביטוחי המנהלים יאבדו מהיתרון היחסי שיש להן ביחס לקרנות הפנסיה, שלא מציעות מאז 1995 שום הגנה מפני העלייה בתוחלת החיים. עד כה חברות הביטוח גבו דמי ניהול גבוהים יותר בביטוחי המנהלים בגלל יתרון זה, אולם כעת, משהיתרון יתבטל, דמי הניהול אמורים לרדת. עם זאת, המפקח על הביטוח לא שוקל לפי שעה השוואה של תקרת דמי הניהול המותרת בחוק בין ביטוחי המנהלים לבין קרנות הפנסיה, לא משום שאין היגיון כלכלי במהלך, אלא משום החשש שהוא יטורפד באופן פוליטי בכנסת, בין היתר בידי יו"ר ועדת העבודה ח"כ חיים כץ, בניסיון להגן על סוכני הביטוח.
על פי בכירים באוצר, בהם האחראי על החיסכון לטווח ארוך רג'ואן גרייב והאקטואר הראשי אסף מיזן, חברות הביטוח ירשמו השנה הפסד של 0.5-1 מיליארד שקל, בגלל העלייה בתוחלת החיים ששוחקת את רווחי החברות.
בשביל למנוע מחברות הביטוח להתחיל לשווק באופן אגרסיבי את פוליסות ביטוחי המנהלים בחצי השנה שנותרה עד כניסת ההוראה לתוקף, תוך שהן ישכנעו את החוסכים כי מדובר במוצר עדיף שעומד להיעלם מן העולם, המפקח יתיר להן למכור ביטוחי מנהלים רק עד פי 1.5 מהיקף ביטוחי המנהלים שמכרו ב־2011. על פי חישובי המפקח, עד עתה מכרו חברות הביטוח כמחצית ממה שמכרו אשתקד, כך שכדי להגיע למכסה זו הן יצטרכו למכור פי שניים ביטוחי מנהלים ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה.
צפויה תספורת של כמה אחוזים בפנסיה
במקביל להגבלת שיווק ביטוחי מנהלים עם הגנה מובטחת מפני העלייה בתוחלת החיים, המפקח על הביטוח יפרסם הבוקר גם עדכון ללוחות התמותה, בשל ההתארכות בתוחלת החיים. צעד פרוצדוראלי זה, שנעשה הרחק מעין הציבור צפוי להשפיע באופן מהותי על החסכונות לפנסיה של מאות אלפי חוסכים לפחות. בפעם האחרונה שמשרד האוצר עדכן את לוחות התמותה, ב-2007, הפנסיה החודשית של חוסכים רבים נחתכה בהרף עין לעיתים עד 10%. יחד עם זאת, הפעם מעריכים באוצר כי מדובר בפגיעה קטנה יותר בחסכונות, של כמה אחוזים בודדים.
עדכון לוחות התמותה מתבצע אחת לכמה שנים בשל ההתארכות הטבעית בתוחלת החיים של האוכלוסיה. מי שאחראי על עדכון לוחות התמותה הוא האקטואר הראשי באגף שוק ההון במשרד האוצר. לאחר עדכון הלוחות, חברות הביטוח וקרנות הפנסיה מעדכנות בהתאם את המקדמים לפנסיה שהן נותנות לחוסכים. התארכות תוחלת החיים מהווה באופן אירוני בעיה עבור המודל הפנסיוני בישראל ובמרבית מדינות המערב. זאת משום שככל שהחוסכים לפנסיה מאריכים חיים כך קרנות הפנסיה צריכות לשלם להם קצבה חודשית לאורן זמן ארוך יותר.
על פי המודל הנוכחי, שקיים בישראל החל מ-1995, על מנת שקרנות הפנסיה יוכלו לעמוד במשימה ולא להיקלע לגירעונות, הדרך היחידה לעשות זאת היא לקצץ את גובה הפנסיה החודשית. קיצוץ הפנסיה החודשית עלול להשפיע ולו באופן פחות גם על הפנסיונרים בהווה. תוחלת החיים של גבר ישראלי בשנת 1975 עמדה על 70.3 שנים. בשנת 2010 היא עלתה ל־79.7 שנים. תוחלת החיים של אשה בשנת 1975 עמדה על 73.9. ב־2010 היא קפצה ל־83.4.
באופן עקרוני בכל פעם שמשרד האוצר עדכן את לוחות התמותה בסוכנויות הביטוח הורגשה פניה מוגברת של חוסכים שביקשו להצטרף בדיעבד לפוליסות ביטוחי מנהלים שבהן קיימת לכאורה הגנה מפני התארכות תוחלת החיים, שבאה לידי ביטוי בדמי ניהול גבוהים יותר. יחד עם זאת, כפי שפורסם בכלכליסט בעבר גם אבטחה זו של חברות הביטוח אינה מלאה ואינה חסינה מפני שינויים אחרים במשק כמו הירידה בריבית לטווח ארוך.