האם גברים משקרים יותר?
ככלל, אנשים, גברים ונשים כאחד, מרמים לא בשביל האגו אלא רק בהיקף שלדעתם יוכלו להצדיק
פרופסור יקר, מי משקר יותר - גברים או נשים? ריבי
ריבי היקרה,
לא מזמן סיפרתי כאן על ניסויים שבדקו מה יגרום לאנשים לשקר יותר. נתנו למתנדבים מבחן קל בחשבון, עם תגמול כספי קטן ואפשרות לרמות בקלות, ובדקנו מתי הם מרמים וכמה. המבחנים עצמם לא בדקו יכולות שכליות. ה"בעיות" היו רשימות של ספרות, וצריך היה להקיף את שתי הספרות שסכומן עשר. שם לא הצלבנו נתונים עם מין המשתתפים.
אבל ניסוי דומה שערכה היידי ניקולאס מאוניברסיטת ראתגרס עשוי להציע תשובה לשאלה שלך. ניקולאס ניסתה לבדוק אם אנשים ירמו יותר כדי להצדיק יכולת גבוהה שמיוחסת להם, וספציפית היא בדקה את זה דרך הסטריאוטיפ המגדרי שלפיו גברים טובים יותר במתמטיקה ולנשים יש יכולת מילולית גבוהה יותר. היא הקרינה למשתתפים סרטונים שהציגו את הסטריאוטיפים בהגזמה, ואז הציגה בפני מחציתם סטטיסטיקות בדויות שחיזקו אותם, ובפני היתר נתונים מפריכים. לבסוף נתנה לכולם לפתור מבחנים פשוטים שבדקו יכולות במתמטיקה ויכולות שפה. קבוצת ביקורת נבחנה בלי שיכלו לרמות, ובקבוצת המבחן אפשרו למשתתפים לרמות בקלות.
ההנחה היתה שמי שנחשפו למידע שחיזק את הסטריאוטיפ ירמו כדי להצדיק אותו, כלומר שגברים ירמו יותר במתמטיקה ונשים במבחנים המילוליים. בפועל, כולם רימו בערך אותו הדבר, והגברים רימו במתמטיקה רק טיפה יותר. הסטריאוטיפ לא באמת השפיע. זה הזכיר לי ניסוי אחר שלי, שבו אנשים רימו אותו הדבר גם כשחשבו שהנבחנים האחרים ענו ארבע תשובות נכונות וגם כשחשבו שענו שמונה. ככלל, אנשים, גברים ונשים כאחד, מרמים לא בשביל האגו אלא רק בהיקף שלדעתם יוכלו להצדיק.
ודרך אגב, הסטריאוטיפ המקורי הוא מיתוס: לפי הנתונים הקיימים, למגדר אין שום השפעה על יכולות מתמטיות או מילוליות. אבל אל תגלי לאף אחד.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il