הציבור עינו פקוחה: אתר חדש עוקב אחר יישום מסקנות טרכטנברג
פעילי "הסדנא לידע ציבורי" בשיתוף עם השר מיכאל איתן הקימו אתר אינטרנט העוקב אחר הסטטוס בו עומדת כל אחת מהמלצות הוועדה לשינוי חברתי-כלכלי; 24 המלצות כבר נגנזו
כחלק מהמעקב אחר תפקוד הממשלה ובחינת הישגי המחאה החברתית, הוקם לאחרונה אתר אינטרנט חדש (watch.gov.il) על ידי פעילי "הסדנא לידע ציבורי" בשיתוף השר מיכאל איתן (ליכוד), העוקב אחר יישום מסקנות הוועדה לשינוי חברתי-כלכלי, היא ועדת טרכטנברג. באתר המפורט להפליא מופיעות 138 בוקסות המכילות את כלל המלצות הוועדה שמינה רה"מ בנימין נתניהו בעקבות מחאת הקיץ הקודם, וליד כל מסקנה מפורטים דברי הסבר, לוח הזמנים ליישומה והסטטוס הנוכחי שלה. במילים אחרות, הגולשים יכולים לדעת כיצד הממשלה והכנסת טיפלו בכל אחת ממסקנות ועדת טרכטנברג.
כך למשל ניתן לראות כי עד כה 25 מסקנות יושמו, 65 נמצאות בטיפול, 19 תקועות ו-24 מסקנות לא אומצו כלל. כמו כן, באתר אפשרו לצוות ספיבק-יונה להגיב לממצאים - מה שהוביל לדיון ער סביב 6 מסקנות שנמצאות ב'קונפליקט'. לדוגמ, בנוגע לסעיף "חוק חינוך חובה חינם מגיל 3", מסקנה שיושמה במלואה לדברי הממשלה, העיר הצוות ש"פעילות הממשלה כללה רק את הצעד של מימון לימודים בגילאים 3-4, וגם היישום בפועל אינו מתוקצב ואינו ריאלי".
בנוסף, הגולשים יכולים למצוא באתר עדויות למכביר הסותרות את הטענות החוזרות של נתניהו בדבר אימוצו המלא של הדו"ח. ניתן לראות כי כלל ההמלצות בנושא החרדים כלל לא עלו לשולחן הממשלה, מס העשירים נדחה, הפרשות מעסיק לביטוח לאומי לא הועלו, לא הוגדרו תנאי סף לשירותי תחבורה ציבורית בפריפריה ועוד.
השר איתן אמר ל"כלכליסט" כי "יש ויכוח האם ביצעו את מסקנות טרכטנברג. אנו שמים את העובדות על השולחן וכל אחד יכול לשפוט בעצמו - זה מה שנקרא אחריותיות, היכולת לשפוט את ביצועי הממשלה בצורה רציונלית יותר".
לדברי איתן, "הסדנא עושה דברים נפלאים לקידום הדמוקרטיה. עזרנו להם בהשלמת חומרים ונוצר פתאום מפגש בין הממשלה, החברה האזרחית, וכלל הציבור שיכול להשתתף ולהחליט מה הממשלה עשתה טוב או רע. יכולות להיות דעות שונות, אך יש כעת כלי שמנגיש טקסטים רבים בצורה שמאפשרת ניתוח, התבטאויות והערכות, בצורה ההולמת את עידן הטכנולוגיה. הטכנולוגיה יכולה לשפר את הדמוקרטיה".
מה השלב הבא?
"הפלטפורמה הזו היא בסיס למעקב אחר תהליכים שונים. יש לנו הסכמה עקרונית להעלות לאתר הזה את הדו"חות של המפקח הכללי, העוקב אחר ביצוע המלצות מבקר המדינה".
"יש משהו תקוע בשיח סביב דו"ח טרכטנברג וזה לא עוזר לאף אחד מהצדדים להתקדם", אמר ל"כלכליסט" מושון זר אביב, מעצב האתר. "כמעצב יכולתי לתרום לייצר שיח שבאמת מחייב אחריותיות של הממשלה ולא רק דיבורים באוויר, ספינים והבטחות. הדרך בה בנינו את האתר היא שאם הממשלה לא מעדכנת סטטוס של המלצה תוך חצי שנה אנחנו מגדירים אותה כתקועה. וגם הגולשים יכולים לקבל מייל עדכון על כל סטטוס שמשתנה. אנחנו קוראים לאזרחים להמשיך לעקוב. אנחנו נוכל גם לראות היכן הציבור פוקח עין בצורה ספציפית". זר אביב מדגיש כי לכתובת האתר סיומת ממשלתית "כי מדובר במידע רשמי של המדינה".