$
בארץ

מדד יוני הפתיע: ירד ב-0.3%

האינפלציה עומדת כעת על 1%. הירידה במדד החודש שעבר נבעה בעיקר מירידות במחירי הדלק, הפירות והירקות והסלולר

אמנון אטד 18:3115.07.12

מדד חודש יוני שפרסמה הערב הלמ"ס הפתיע וירד ב-0.3%. זאת בניגוד להערכות המוקדמות בשוק ההון שצפו כי מדד החודש שעבר יישאר ללא שינוי.

 

בעקבות זאת מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יוני 2012 לעומת מדד יוני 2011), ב-1% בלבד, ונמצאת לכן הרבה מתחת למרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקפת אף אינפלציה נמוכה יותר, בשיעור שנתי של 0.6%. 

 

גם האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים שמחשב בנק ישראל על פי הערכות האנליסטים השונים במשק ירדה בשבועות האחרונים בשיעור חד יחסית של 0.4%, והיא מסתכמת כעת ב-2% בלבד.

 

לירדת המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר הירידות בסעיפי התצרוכת הבאים: דלק ושמנים לכלי רכב (3%), פירות טריים (10.7%), ירקות טריים (6.9%), מכוניות (2.5%) ושירותי טלפון נייד (1.9%). ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות במחירי עריכת מסיבות ואירועים (1%), הנעלה (3.2%) והלבשה (4.3%).

 

 

אולם למרות הרגיעה המשמעותית שנרשמת לאחרונה בחזית האינפלציה, ההערכה היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט בתחילת השבוע הבא להשאיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי, ברמה של 2.25%. הסיבה העיקרית לכך היא רצונה של הוועדה לשמור על תחמושת הריבית שברשותה למקרה של הרעה משמעותית במשבר החובות בגוש היורו, כמו למשל פרישה אפשרית של יוון מחברות בגוש. במקרה כזה, הפחתת הריבית תעודד ביקושים ותקטין את עלויות היצרנים, ובדרך זו היא תסייע למשק להתמודד טוב יותר עם ההשפעות השליליות של המשבר באירופה.

 

בנוסף לכך, בנק ישראל הפחית את הריבית בחודש שעבר, וניסיון העבר מלמד כי הבנק אינו נוהג לבצע בתקופות שגרה שתי הפחתות ריבית רצופות. בתחזית הכלכלית שפרסמה לאחרונה, העריכה חטיבת המחקר של בנק ישראל כי הריבית צפויה להישאר ברמתה הנוכחית עד הרבעון השני של השנה הבאה.

 

"צפויות הוזלות חדות יותר"

 

יהודה טלמון, נשיא להב (לשכת העצמאים והעסקים בישראל), מסר בתגובה לירידת המדד: "לאור האינפלציה הנמוכה, אני קורא לנגיד בנק ישראל שימשיך במדיניותו להורדת הריבית. אמנם הצעד האחרון של נגיד בנק ישראל היה בכיוון הנכון, אך מן הראוי להמשיך ולהוריד את הריבית כדי למנוע האטה במשק".

 

יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס: "בשבועות האחרונים אנו עדים לעדכון תחזיות של חלק גדול מהחזאים כלפי מטה, וכפי הנראה הציפיות ימשיכו לרדת. ההאטה במשק מגיעה לביקושים. הנגיד פישר ימשיך להוריד את הריבית בחודשים הקרובים, ההאטה מטרידה וגם הרף התחתון של האינפלציה עשוי להיחצות. למרות המהלך החזק של האג"ח הממשלתי בשבועות האחרונים נראה כי המגמה עשויה להימשך בשבועות הקרובים".

 

מלידר שוקי הון נמסר בתגובה: "האינפלציה הנמוכה נובעת מהאטה בביקושים המקומיים, קיפאון בשכר, עלייה מתונה באבטלה וירידה במחירי הסחורות מתחילת השנה. בינתיים הלמ"ס כמעט ולא מדדה הוזלת מחירי הסלולר. צפויות הוזלות חדות יותר בחודשים הקרובים אשר יביאו למדדים נמוכים ואפילו שליליים".

 

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות, מפסגות מסר: "לאור העובדה שהאינפלציה הגיעה לטווח התחתון של יעד המחירים, סביר להניח כי בנק ישראל יפחית את הריבית פעם נוספת בסוף החודש. למעשה, לאור הבעיות בעולם, הגורם היחיד שתומך באי-הפחתת הריבית הוא החשש מהגידול בגירעון הממשלה והוויכוח בנושא בין בנק ישראל לממשלה, אך נראה כי גורם זה לא יהווה מכשול בפני הבנק. באשר לעליות המחרים בשוק הדיור (מחירי הדירות עלו ב-0.7% על פי הלמ"ס) נראה כי בנק ישראל יעדיף להגיב על ידי שימוש בכלים אחרים כמו הגבלות על שוק המשכנתאות ולא בריבית המוניטארית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x