$
בארץ

כצפוי: בנק ישראל הפחית את הריבית ב-0.25%, לרמה של 2.25%

זאת לאחר שבארבעת החודשים הקודמים נותרה ריבית בנק ישראל ללא שינוי. כבר בהודעה הקודמת רמז הבנק על הכוונה להפחית בריבית. הפחתת הריבית נועדה לאפשר למשק, שמראה לאחרונה סימני חולשה, להתמודד טוב יותר עם ההשפעות השליליות של התרחבות משבר החובות בגוש היורו; הבנק הותיר את תחזית הצמיחה ל-2012 על 3.1%, והפחית את התחזית ל-2013 מ-3.5% ל-3.4%

אמנון אטד 17:3025.06.12

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל מימשה הערב (ב') את הרמזים ששיגרה בחודש שעבר, והודיעה על הפחתת הריבית לחודש יולי ב- 0.25%, לרמה של 2.25%. זאת לאחר שבארבעת החודשים הקודמים נותרה ריבית בנק ישראל ללא שינוי. מאז סוף חודש ספטמבר בשנה שעברה ביצע בנק ישראל ארבע הפחתות ריבית, בשיעור מצטבר של 1%.

 

במקביל, פרסם בנק ישראל את תחזיתו לגבי השצמיחה השנה ובשנה הבאה. הבנק הותיר את תחזית הצמיחה ל-2012 על 3.1%, והפחית את התחזית ל-2013 מ-3.5% ל-3.4%.

 

על כוונתו להפחית בקרוב את הריבית רמז כאמור בנק ישראל בהודעת הריבית בחודש שעבר, שאליה צירף אז את הפסקה הבאה: "בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות במשקים הישראלי והעולמי ובשווקים הפיננסיים, ובפרט נוכח האי ודאות הגוברת במשק העולמי, וישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו".

 

הנגיד, סטנלי פישר הנגיד, סטנלי פישר צילום: מיקי אלון

 

הפעם צירף בנק ישראל להודעתו פסקה חדשה אחרת: "הפחתת הריבית תתרום לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם השלכות שליליות אפשריות במשק העולמי על המשק הישראלי". מה שמשפט זה אומר במילים פשוטות יותר הוא שהפחתת הריבית אתמול היא בבחינת "קניית ביטוח" למשק הישראלי מפני התרחשויות שליליות שעלולות להגיע אלינו מעבר לים.

 

הפחתת הריבית נועדה לאפשר למשק, שמראה לאחרונה סימני חולשה, להתמודד טוב יותר עם ההשפעות השליליות של התרחבות משבר החובות בגוש היורו. הפחתת הריבית מוזילה את עלויות היצרנים, ומצד שני היא מקטינה את הרצון לחסוך ומעודדת צריכה, ובכך היא אמורה לתרום לעידוד הפעילות הכלכלית ולהגדלת הצמיחה. אולם במקביל, הגדלת הביקושים הנובעת מהפחתת הריבית עלולה לגרום לעליית שיעור האינפלציה. מה שאפשר לבנק ישראל לחדש את הפחתות הריבית, למרות החשש מתרומת המהלך לעליית מחירים, הוא הירידה שנרשמה לאחרונה גם באינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, וגם באינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים.

 

 

גורם נוסף שאפשר לבנק ישראל להפחית את הריבית הוא הרגיעה היחסית שהשתררה לאחרונה בתחום מחירי הדיור. סעיף הדיור במדד, המודד למעשה בעיקר את השינויים בשכר הדירה, עלה במאי ב- 0.3% והשלים עלייה שנתית של 3.8%, לעומת עלייה שנתית של 4.6% בחודש אפריל. מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים במדד המחירים, עלו אומנם בחודשים מרץ ואפריל ב- 1.4%, לאחר יציבות יחסית שנרשמה בהם בתקופה דצמבר 2011 - מרץ 2012. יחד עם זאת, בכל 12 החודשים שהסתיימו באפריל עלו מחירי הדירות בשיעור מתון-יחסית של 2.2%.

 

"שיעור האבטלה יעמוד על 6.8%"

 

יחד עם פרסום החלטת הריבית, עדכן כאמור בנק ישראל מעט כלפי מטה את תחזית הצמיחה שלו לשנה הבאה, וכעת הוא צופה בשנת 2013 צמיחה של 3.4%, לעומת 3.5% בתחזית הקודמת שפרסם לפני שלושה חודשים. ביחס לשנה נוכחית, תחזית הצמיחה המעודכנת של בנק ישראל זהה לתחזיתו הקודמת, 3.1%. תחזית זו דומה לתחזית המעודכנת לשנת 2012 של משרד האוצר (3.2%), לאחר שלפני כחצי שנה עדכן האוצר כלפי מטה את תחזית הצמיחה המקורית שלו (4%), שעל פיה הוא בנה את תקציב השנה הנוכחית. התחזיות המעודכנות של משרד האוצר ושל בנק ישראל גבוהות מעט מתחזית הצמיחה האחרונה של ארגון ה- OECD למשק הישראלי (2.9%).

 

בהודעה שפרסם היום, הסביר בנק ישראל כי התחזית המקרו-כלכלית הרבעונית שהוא מפרסם בתקופה האחרונה מתבססת על מספר מודלים כלכליים ועל מקורות מידע שונים. יחד עם עדכון תחזית הצמיחה, מעריכה כעת חטיבת המחקר של בנק ישראל כי שיעור האבטלה הממוצע במשק יסתכם השנה ב- 6.8% מכוח העבודה האזרחי, לעומת 5.8% בתחזית הקודמת, וכי בשנה הבאה הוא יירד בשיעור קל ל- 6.7%.

 

עוד מעריכים כלכלני חטיבת המחקר כי האינפלציה ב- 12 החודשים הבאים תסתכם ב- 2.4%, לעומת 2.6% בתחזית הקודמת, וכי ריבית בנק ישראל תהיה בעוד שנה זהה לרמתה הנוכחית (2.25%). כן מעריך בנק ישראל כי הצריכה הפרטית תגדל השנה רק ב- 1.6%, לעומת 3.7% בשנה שעברה, אולם בשנה הבאה היא צפויה לשוב ולגדול בשיעור רב יותר, של 3.2%.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x