פרסום ראשון: ארבעה ח"כים, דיון קצר, והוצאה של מעל 200 מיליון יורו מקופת המדינה
משרד הביטחון יחתום על עסקת ענק לרכישת מטוסים מאיטליה, אך נזכר לבקש את אישור הכנסת רק ברגע האחרון; העסקה תיחתם ביום חמישי הקרוב באישורם של שלושה ח"כים בלבד; ח"כ אדרי: "לא הייית בישיבה כזו שעל כל מיליארד שקל שנדרשתי לאשר דנו דקה אחת"
משרד הביטחון אמור לחתום על עסקת ענק לרכישת מטוסים מאיטליה - אך שכח לבקש את אישור הכנסת. כתוצאה מכך, נאלצו היום (ג') שלושה ח"כים בלבד לאשר בתום דיון קצרצר התייחבות תקציבית של משרד הביטחון על סך 6 מיליארד ו-345 מיליון שקל על פריסה של 20 שנה. הסכום לא כולל את עלות תחזוק המטוסים על סך 200 מיליון שקל בשנה. בעקבות שאלה שהציג ח"כ שי חרמש (קדימה), עוד נחשף כי עלות ההלוואה (הריבית) הינה 10 מיליון יורו לשנה - כלומר ההלוואה לבדה תעלה לקופת המדינה לא פחות מ-200 מיליון יורו.
העסקה תיחתם ביום חמישי הקרוב. במשרד הביטחון נזכרו בהליך הנדרש בדקה ה-90 ופנו ליו"ר ועדת הכספים בבקשה דחופה שיאשר את תקצוב העסקה. עם זאת, לטענת משרד הביטחון, משרד האוצר הוא זה שעיכב את הפנייה לכנסת. בפתח הדיון הציגה את הנושא דניאלה פרתם, רפרנטית משרד הביטחון באגף תקציבים באוצר, שאמרה כי "ההעברה נדרשת עבור רכש המטוסים בהתאם להחלטת הממשלה".
ח"כ יעקב אדרי התרעם על הבקשה ואמר כי "חבל שפורום כה מצומצם יחליט החלטה כה משמעותית. אל תבקשו מאיתנו לאשר משהו שאנחנו לא יודעים עליו דבר. מדובר במטוסי אימון - זה לא מסווג. אם לא תפרטו אקום ואצא".
אולם אל"מ אדיר אהרון מאגף תקציבים במשרד הביטחון התעקש לספק את ההסברים רק בוועדה המשותפת המסווגת של כספים וחוץ וביטחון. יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, מתח עליו ביקורת ואמר: "האם אנחנו צריכים להצביע בעיניים עצומות כי מנכ"ל משרד הביטחון טוען שיהיה משבר עם איטליה אם לא נחתום על ההעברה עד יום חמישי? תסביר לנו".
אהרון ענה כי "העסקה עם איטליה כוללת רכש מטוסי אימון מתקדמים לפרחי טיס של חיל אוויר. מערך הסקייהוק שמגיע לסוף ימיו ישודרג ל-M346 מתוצרת איר-מאקי איטליה. התקבלה החלטה בצמרת משרד הביטחון שזה מחויב מבחינה בטיחותית להחליף את המטוסים האלו. העסקה כוללת תמורות לצה"ל עבור אמל"ח שיפורט בוועדה המשותפת".
אהרון הדגיש כי "התנהל תהליך תחרותי בין מטוס דרום קוריאני למטוס האיטלקי, שהיה עדיף כמעט בכל קטגוריה. העסקה ממומנת מתקציב מערכת הביטחון ואנחנו מבקשים הרשאה להתחייב ל-20 שנה. 250 מיליון דולר מהסיוע האמריקאי יממן את מנועי המטוסים. זו עסקה שממומנת מהלוואה ארוכת טווח מקבוצת בנקים בינלאומית עד 2032. עלות התפעול של המטוסים זהה לעלות הישנה ותימשך עד 2035 - 200 מיליון שקל לשנה".
גפני הציע בתגובה לאשר את ההעברה וציין כי "חותמים על ההסכם ביום חמישי ואנחנו לא רוצים לפגוע ביחסים עם איטליה. עם זאת, לא אסכים יותר לתהליך הזה. אסור לזלזל בכנסת ככה - ואם הייתי עיתונאי הייתי תוקף את הוועדה ואותי על המהלך".
ההעברה תאושר סופית ככל הנראה אחר הצהריים בוועדת חוץ וביטחון. בוועדה נכחו ארבעה ח"כים בלבד - גפני, שי חרמש ויצחק וקנין שהצביעו בעד, ויעקב אדרי שהצביע נגד וסיכם: "לא הייתי בישיבה כזו שעל כל מיליארד שקל שנדרשתי לאשר דנו דקה אחת".
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "ועדת השרים להצטיידות, בראשות ראש הממשלה, אישרה את עסקת מטוס האימונים ב-1 ביולי (לפני שבועיים וחצי) ומבחינת משרד הביטחון ניתן היה להציג את פרטיה ולהביאה לאישור הכנסת מיד לאחר מכן. על פי חוק יסוד התקציב, שר האוצר הוא זה שפונה לוועדת הכספים, ומשרד האוצר משיקולים לא ברורים עיכב את הבאת הנושא לדיון בוועדת הכספים. על כן, כל שאלה בנושא עליכם להפנות למשרד האוצר".
גורמים באוצר אמרו בתגובה כי ועדת השרים אישרה כי ההרשאה להתחייב תצא מהרשאות משרד הביטחון, העומדות על לא פחות מכ-40 מיליארד שקל. "למרות זאת, משרד הביטחון המתין כשבוע כדי להפעיל לחץ על משרד ראש הממשלה דרך יצירת חשש למשבר דיפלומטי. מערכת הביטחון דרשה שההרשאה להתייחב תצא מהאוצר ולא מתקציבם בגלל שלטענתם הם ישתמשו עד סוף השנה בהרשאות על סך 30 מיליארד, והם זקוקים לעשרה הנוספים עבור רכישות הממתינות לאישור". הגורם הוסיף כי משרד הביטחון פנה לבסוף לראש המטה לביטחון לאומי יעקב עמידרור, שסמך את ידיו על המתווה שביקש משרד הביטחון, אך כרך את הסכמתו בבדיקה מקיפה לגבי הסכומים שעומדים להתחייבויות עתידיות של משרד הביטחון. "זה מה שהוביל לעיכוב בדיון בכנסת", סיכם.