$
בארץ

ועדת קדמי הגישה את המלצותיה: הפחתת מכסים והגברת השקיפות

הוועדה לבחינת שוק המזון הגישה את מסקנותיה הסופיות לשרי התמ"ת והאוצר. הוועדה מצאה כי מחירי המזון בישראל עלו בשנים 2011-2005 בשיעור גבוה יותר ממדינות ה-OECD

גיל קליאן 10:2418.07.12
ועדת קדמי, שבדקה את התחרותיות והמחירים בשוק מוצרי המזון והצריכה, הגישה היום (ד') את המלצותיה לשרי האוצר והתמ"ת. הוועדה מצאה כי מחירי המזון בישראל עלו בין ספטמבר 2005 ועד יוני 2011 בשיעור גבוה יותר ממדינות ה-OECD, והציגה עוד בדו"ח הביניים שורה של המלצות לטיפול בשורה של כשלים שמצאה בהתנהלות שוק המזון בישראל.

 

  • לצפייה בטבלה מסכמת של ההמלצות לחצו פה

 

הצוות המליץ על הפחתת מכסים של 40% עד 100% על מוצרים שאינם מיוצרים בישראל, הפחתת מכסים על מוצרים חקלאיים שבהם שיעורי המכס מנעו יבוא מתחרה (כדוגמת בשר בקר טרי, בשר כבש וכו'), וקבעה מתווה להפחתת מכסים על מוצרי מזון תעשייתי (לרבות שימורי טונה, נקניקים ומוצרי בשר, מיצי פירות ועוד). המלצות אלה הוגשו בעבר למשרד האוצר ועדיין ממתינות לאישורו.

 

במקביל המליצה הוועדה על הגברת שקיפות מחירים ועריכת סקרי מחירים על ידי המדינה כדי לסייע לצרכנים להשוות מחירים בין נקודות המכירה השונות.

 

הצוות המליץ לקבוע כי תוטל חובת דיווח על רמת הרווחיות על מוצרים המאופיינים ברמת ריכוזיות גבוהה. כמו כן המליץ כי מוצרים שמחירם מפוקח על ידי הממשלה יוצבו במקום בולט ויסומנו בצורה מיוחדת.

 

הוועדה המליצה להבליט מוצרים מפוקחים הוועדה המליצה להבליט מוצרים מפוקחים צילום: עמית שעל

 

כמו כן המליץ הצוות לרשות להגבלים העסקיים לבחון אם רכישת יצרני מזון קטנים על ידי ספקים דומיננטיים גרמה לשינוי לרעה בתחרותיות בענף המזון. מדובר במיזוגים שאושרו בעבר על ידי הרשות – כמו למשל רכישת יד מרדכי על ידי שטראוס, סנפרוסט על ידי תנובה, מטרנה על ידי אסם וכדומה.

 

בחלק הנוגע לרשתות השיווק המליצה הוועדה להפחית חסמים ביורוקרטיים בפתיחת חנויות חדשות לצד הגבלת כוחם של רשתות המחזיקות מספר גדול של נקודות מכירה בשטח גיאוגרפי מסוים.

 

המלצות הוועדה רבות וקשות ליישום, חלקן ידרשו חקיקה נפרדת, ובכל מקרה יידרשו לעבודה מאומצת של משרדי ממשלה ורשויות רבות – החל מרשות ההגבלים ועד הרשויות המקומיות. לכן גורמים רבים בענף מעריכים כי רק חלק קטן מהמלצות הוועדה יגיע ליישום בשטח – אם בכלל.

 

בתנועת "ישראל יקרה לנו", אחת ממובילות מחאת הקוטג' ומחאת יוקר המחיה, ציינו כי אף שהדו"ח מכיר בריכוזיות הגבוהה של ספקי המזון - לא נכללת בדו"ח המלצה ברורה לפירוק מונופולים אם שאר הצעדים של הוועדה לא ישאו פרי, ומחירי המזון לצרכן לא ירדו. כמו כן קראו בתנועה למדינה להגדיר מתווה ברור של יעדים לירידת מחירי המזון, ולמדוד מדי רבעון אם הצעדים שנקטו אכן סייעו בפתרון הבעיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x