$
בארץ

עליית מחירי הדיור בדרך

פרופ' ליאו ליידרמן: "בנק ישראל יצטרך להיות זהיר במדיניות הריבית שלו. אם בחודשים הקרובים עולה על הפרק הפחתת ריבית, בנוסף לאי־הוודאות הפיסקאלית, יהיה צריך גם להדגיש את הסיכון מפני עליית מחירים מחודשת"

שאול אמסטרדמסקי 06:5107.08.12

"אנחנו רואים בשבועות האחרונים פעילות מאוד ערה בשוק הדיור וגם בתחום המשכנתאות. אחד הדברים שמשפיעים על שוק זה הוא שמשקיעים שונים, לרבות ממעמד הביניים, החליטו שאי־הוודאות הפיננסית בשוק ההון בארץ ובעולם גבוהה, ולכן יש חזרה לקניית דירות להשקעה", אומר פרופ' ליאו ליידרמן. "עם זאת, הפעם מדובר בדירות קטנות יותר שמתאימות יותר למעמד הביניים ופחות בדירות פאר.

 

 

 

"גורם נוסף שמשפיע בתחום הדיור הוא העלאת המע"מ הצפויה. עצם הידיעה שהמע"מ יעלה בעוד חודש הביאה להקדמת סגירת עסקאות, כפי שמדווחים לנו מהשטח", ממשיך ליידרמן. "ברקע נמשכת ההשפעה של הריבית הנמוכה שהופכת את רכישת הנדל"ן לכדאית. ריבית המשכנתאות היא בשפל היסטורי, והריבית הריאלית היא ברמה אפסית.

 

"לכן, כשקושרים זאת לתמונה של ירידה בהתחלות הבנייה, ייתכן שאנחנו לקראת התחדשות עליית מחירי הדיור", אומר ליידרמן. "בנק ישראל יצטרך להיות זהיר במדיניות הריבית שלו. אם בחודשים הקרובים עולה על הפרק הפחתת ריבית, בנוסף לאי־הוודאות הפיסקאלית, יהיה צריך גם להדגיש את הסיכון מפני עליית מחירים מחודשת. מפרוטוקול דיוני הריבית ברור שבנק ישראל מתחיל להיות מודאג מנושא זה ושהוא ישקול להפעיל צעדים נוספים (כהגבלת המינוף במשכנתאות - ש"א).

 

"זה התחום המתסכל ביותר מבחינת המחאה החברתית", אומר ליידרמן. "בעצם לא התקדמנו בנושא הדיור ביחס למצב שהיה ערב המחאה. הפתרון הוא לא בהגבלות על האשראי לדיור ולא בריסון הביקושים. אנשים רוצים להשקיע את החסכונות שלהם והשקעה בדיור היא לגיטימית. לכן, צריך לחזור לפתרונות מצד ההיצע ולהגדיל את היצע הקרקעות, לשנות את התמריצים ליזמים ולקדם במקביל יוזמות דיור ממשלתיות. השורה התחתונה מאוד מתסכלת", הוא אומר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x