$
אקדמיה

האוניברסיטאות עתרו לבג"ץ נגד ההכרה ב"אוניברסיטת אריאל"

8 האוניברסיטאות טוענות כי בשלושת השיקולים המרכזיים בהחלטה על הכרה כאוניברסיטה - האקדמי, התכנוני והתקציבי, נפלו פגמים חמורים וכל אחד מהם לבדו מחייב ביטולה של ההחלטה

חן פונדק 11:2020.08.12

לא מרימים דגל לבן: 8 האוניברסיטאות בישראל - העברית, תל אביב, בר אילן, הטכניון, ויצמן, חיפה, בן גוריון והפתוחה - עתרו היום (ב') לבג"ץ בנושא ההחלטה להכיר במרכז האוניברסיטאי אריאל כאוניברסיטה.

 

העתירה היא נגד המרכז האוניברסיטאי עצמו, מל"ג יו"ש, מפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון, שר האוצר, שר החינוך ושר הביטחון, וכן נגד המל"ג והות"ת, על אף שהאחרון הצביע נגד הכרת אריאל כאוניברסיטה. העתירה הוגשה ע"י עו"ד רחל בן ארי ועו"ד גילי שפר ממשרד רחל בן ארי, אדם פיש ושות'.

 

בעתירה נטען כי בשלושת השיקולים המרכזיים בהחלטה על הכרה כאוניברסיטה, השיקול האקדמי, השיקול התכנוני, והשיקול התקציבי, נפלו פגמים חמורים וכל אחד מהם לבדו מחייב ביטולה של ההחלטה.

 

המרכז האוניברסיטאי באריאל המרכז האוניברסיטאי באריאל צילום: עמית מגל

 

בעתירה חוזרים ור"ה על טענתם כי הפכית אריאל לאוניברסיטה תביא לפגיעה תקציבית קשה באוניברסיטאות הקיימות. בעתירה טוענים האוניברסיטאות כי "ההחלטה התקבלה על ידי רשות שעניינה האזור בלבד, ושאין לה כלים (ואף אין לה יומרה) לשקול את כלל השיקולים הרלוונטים למערכת המחקר וההשכלה הגבוהה במדינת ישראל, וזאת על אף השלכותיה הרחבות והחמורות של ההחלטה על מערכת זו". כמו כן מציינים בעתירה כי מל"ג יו"ש חרג מסמכותו כי "ההחלטה זו הנחזית להיות החלטה החלה על האזור בלבד, הינה החלטה החלה באופן מובהק על כלל מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל".

 

נגד המימון של שטייניץ

 

העתירה גם תוקפת את פרופ' עמוס אלטשולר, יו"ר מל"ג יו"ש, וטוענת כי ההחלטה התקבלה בניגוד עניינים, היות שמל"ג יו"ש בראשותו אישרה דו"ח של ועדה מקצועית בראשה עמד פרופ' אלטושלר: "אותה ועדת אלטשולר קבעה קריטריונים בלתי סבירים באופן קיצוני להכרה כאוניברסיטה ולא שקלה את נתוני המשיבה מס' 9 (המרכז האוניברסיטאי אריאל) ביחס לנתוניה של אוניברסיטה כלשהי, בארץ או בעולם, אלא רק ביחס לעצמה. ההחלטה התקבלה בחריגה מהותית מכל סטנדרט סביר לבדיקת מערכות אקדמיות, כאשר הבדיקות שנערכו היו שטחיות ולא עומדות אפילו בסטנדרט המקובל בבדיקות בקרת איכות שנערכות על ידי מל"ג ביחידות אקדמיות מזעריות שבהם מספר בודד של חוקרים".

 

העתירה אף תוקפת את שר האוצר יובל שטייניץ שבאמצע יולי העביר התחייבות לשר החינוך גדעון סער למימון אריאל. בעתירה נכתב כי "אין ספק כי מכתבו של שר האוצר מהווה עקיפה ברורה של ות"ת אשר הוסמכה בהחלטת הממשלה לחלק את תקציבי ההשכלה הגבוהה "באופן בלעדי", וזאת תוך עירוב שיקולים פוליטיים בתוך ענייני ההשכלה הגבוהה. 1. התחייבותו של שר האוצר איננה חוקית באשר עיקר תפקידו של שר האוצר אינו לייעד תקציבים לפרוייקטים ספציפיים, אלא לשמור על מסגרת התקציב".

 

העתירה מסתיימת בכך "שבמשך מספר שנים "נתפר" מהלך, ששלושת השיקולים הללו זרים לו, להכרה במשיבה באריאל כאוניברסיטה, ויהי מה. החץ נשלח, סביבו סומנה המטרה".

 

"ראשי האוניברסיטאות חוששים לאבד את ההגמוניה"

 

מהמרכז האוניברסיטאי אריאל נמסר בתגובה: "צר לנו על פעולה נוספת, בשרשרת הפעולות של קרטל ראשי האוניברסיטאות. ראשי האוניברסיטאות ממשיכים לחתור תחת המוסדות המוסמכים במדינת ישראל, ובראשם מל"ג יו"ש אשר אישרה על פי סמכותה בחוק ועל פי חוו"ד של היועמ"ש לממשלה את ההכרה במרכז האוניברסיטאי באריאל כאוניברסיטה. אישור מל"ג יו"ש ניתן לאחר סיום תהליך בחינה בן חמש שנים, על פי קריטריונים שהוגדרו מראש על ידי ועדה המורכבת משישה פרופסורים מבכירי האקדמיה הישראלית.

 

"פניית קרטל ראשי האוניברסיטאות לבג"ץ, לאחר שאושרה ההכרה כמתבקש בחוק ועל פי כל הפרמטרים האקדמיים שנקבעו, חושפת את המניעים האמיתיים העומדים מאחורי פנייה זו.

 

"ראשי האוניברסיטאות הקיימות חוששים לאבד את ההגמוניה הבלעדית שלהם על מפת ההשכלה הגבוהה הישראלית ולמנוע ממדינת ישראל את פיתוחו של המשאב הגדול שלה: הידע.פעולה זו של קרטל ראשי האוניברסיטאות לא תצלח. עם סיום כל ההליכים על פי חוק ולפי הנחייית המוסדות המוסמכים של ישראל, ההכרה בנו כאוניברסיטה הינה המשך טבעי לכך שהמוסד פועל כאוניברסיטה כבר שנים רבות ואף היה תחת הכרה זמנית כאוניברסיטה במשך חמש השנים האחרונות.

 

"האוניברסיטה באריאל, על מאות חברי הסגל שלה וכ-13,000 הסטודנטים הלומדים בה, היא עובדה שלא ניתן להתעלם ממנה ולא ניתן להחזיר את גלגל הקידמה אחורנית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x