$
בארץ

ראשי האוצר מכנסים דיון מיוחד בנוגע לעתיד גוש היורו

משבר ביטחוני בפתח? באוצר מגבשים גם תרחיש אימים כלכלי, ויערכו היום דיון מיוחד בנושא השפעת פירוק גוש היורו על העולם, ועל ישראל. רק חבל שהנתונים קצת מופרכים

אמנון אטד 07:2621.08.12
סוף חודש אוגוסט. החום המעיק מורגש היטב גם בירושלים, וחופשת החגים ממש לא נראית באופק. רוב מקבלי ההחלטות כבר נמלטו מעבר לים, ואלה שנשארו בארץ להתמודד עם מזג האוויר ועם השעמום צריכים איכשהו להעביר את הזמן. אז מה עושים? משחקים בנדמה לי. וכך, אחרי שהמטירו עלינו 50 אלף טילים מדויקים יותר מאלה שהכרנו בעבר, וגם טרחו וחישבו שכל הטילים האלה יהרגו לכל היותר 500 בני אדם, התפנו אלה שממוקמים בראש הפירמידה הניהולית של המדינה להכין תרחיש אימים נוסף, הפעם בתחום הכלכלה והמשק.

 

ביום עיון מיוחד שעורך היום משרד האוצר בירושלים, יציגו מנכ"ל המשרד דורון כהן והממונה על התקציבים גל הרשקוביץ תרחיש אימים ליום שבו גוש היורו יתפרק. על פי תרחיש זה, 17 המדינות החברות היום בגוש המטבע חוזרות למטבעות הקודמים שלהן, ממירות את כל הנכסים וההתחייבויות שלהן ושל אזרחיהן למטבע החדש־ישן, מטילות מגבלות על תנועות הון יוצאות, מתפללות לסיוע מצד האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית, ואז מתפנות לטפל במתחים החברתיים והפוליטיים שייווצרו בינן לבין עצמן ובתוך כל מדינה.

 

מנכ"ל האוצר דורון כהן. מתכוננים ליום שהגוש יתפרק מנכ"ל האוצר דורון כהן. מתכוננים ליום שהגוש יתפרק צילום: עמית שעל

 

אלפא רומיאו או לנצ'יה חדשה במקום זוג אופניים

 

עד כמה מופרך ומפחיד תרחיש זה והנתונים שאוצר גוזר ממנו אפשר ללמוד מארבעה נתונים מתוך ים המספרים הכלולים במצגת שיציגו היום ראשי המשרד ביום העיון. הנתון הראשון צופה כי בעקבות פירוק גוש היורו תיאלץ איטליה לבצע במהלך השנתיים הבאות פיחות עמוק של 40% בשער הלירה האיטלקית ביחס לדולר. הפיחות, שיבוצע בשיעורים שונים בכל מדינות גוש היורו, נועד להגביר את כושר התחרות של המשקים שיסבלו באופן ישיר מפירוק גוש היורו. משמעות תחזית זו היא שאיטליה תהפוך בעקבות הפיחות החד בשער הלירה לתחרותית הרבה יותר, והמשק שלה יוכל להתחרות ללא קושי עם המשק הישראלי בכל תחום אפשרי (מיצוא תפוזים לאמריקה ועד יצוא שבבים לכל העולם). והבשורה הטובה מבחינתנו במקרה זה היא שמי שלא יהפוך כתוצאה מכך למובטל יוכל להחליף את האופניים שעליהם הוא רוכב כיום לעבודה במכונית חדשה מתוצרת אלפא רומיאו או לנצ'יה.

 

הנתון השני במצגת האוצר מתייחס להשפעת פירוק גוש היורו על המשק האמריקאי, וצופה ירידה של 2% בצמיחה בשנת 2013, עלייה של 1.5% בשיעור האבטלה והתרסקות של לא פחות מ־40% בשערי המניות. ארצות הברית עם צמיחה שלילית ועוד כמה מאות אלפי מובטלים זו בשורה רעה מאוד לכלכלה הישראלית, שהמשק האמריקאי מהווה יעד לכ־30% מכלל היצוא שלה. ישראל היא גם המדינה הזרה השנייה במספר המניות הרשומות למסחר בבורסה של ניו יורק. ולא קשה לנחש מה יקרה ליכולת גיוס ההון של חברות ישראליות בחו"ל אם וכאשר תרחיש הבלהות של האוצר יקרום עור וגידים.

 

עם ההשפעה הצפויה על המשק האמריקאי, מעריכה מצגת האוצר כי פירוק גוש היורו יגרום בשנה הבאה גם לירידה של 10.2% בהיקף הסחר העולמי. בסוף השנה שעברה העריך נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, כי כל ירידה של 2% בסחר העולמי גורמת לירידה בשיעור זהה ביצוא הישראלי ומקטינה את צמיחת המשק ב־0.4%. חישוב פשוט מראה לכן כי התממשות תרחיש האוצר תגרום לצניחה של 10% ביצוא ותקטין את הצמיחה בארץ ב־2%.

 

 

מה כבר יכול לקרות עם אבטלה גבוהה בגרמניה?

 

אבל הנתון המפחיד ביותר הוא זה שמתייחס להשפעה הצפויה של פירוק גוש היורו על גרמניה: צמיחה שלילית של 7.4% בשנה הבאה, פיחות המארק הגרמני ב־20% ביחס לדולר ועלייה של 2.4% באבטלה, שתוסיף ותגדל ב־1.1% נוספים גם בשנת 2014. ובשיעור ההיסטוריה שעסק במה קורה בגרמניה כאשר האבטלה יוצאת משליטה, לצערנו כבר היינו.

 

זה בדיוק המקום לעצור רגע ולהירגע. בניגוד לתרחיש האימים של משרד האוצר, גוש היורו ככל הנראה לא הולך בינתיים לשום מקום. סביר להניח שהגוש כן ישנה בעתיד הנראה לעין את צורתו. יוון, ואולי אף מדינה או שתיים נוספות, יפרשו ממנו, ובמקומן יצטרפו לגוש המטבע המאוחד מדינות אחרות, כמו למשל צ'כיה, ליטא ולטביה. אבל דבר אחד צריך לזכור: ביום שבו יצא המטבע האירופי המאוחד לדרך, לפני כמעט 14 שנים, סגרו ראשי האיחוד המוניטרי של אירופה את השער המוביל חזרה למטבעות המקומיים, וזרקו את המפתח לנהר. וגם עכשיו, אחרי כל המלל העצום שנשפך בשנה האחרונה בנושא זה, אין להם כל כוונה לשלוח צוללנים לחפש אחר המפתח האבוד.

 

ומי שאומר את הדברים בצורה הכי ברורה הוא מי שכנראה מכיר את הנושא טוב יותר מכל אדם אחר, נגיד הבנק המרכזי האירופי (ECB) מריו דראגי. בחודש שעבר השתתף דראגי בכנס כלכלי שנערך בלונדון ואמר את הדברים הבאים: "גוש היורו יותר יציב ממה שנוטים לחשוב. הרמות המצרפיות של הגירעון והחוב הציבורי של המדינות החברות בגוש הרבה יותר נמוכות מאלה של ארה"ב, והליכוד החברתי בתוך גוש היורו חזק יותר מאשר בכל מקום אחר בעולם. אנחנו מוכנים לעשות כל מה שנדרש כדי לשמור על היורו, ותאמינו לי - זה יספיק. לגוש היורו יש היכולת להביס את הספקולציה בשווקים". וכל זה עוד לפני שברור לכולם שפירוק גוש היורו למרכיביו הקודמים כרוך גם בעלויות חסרות תקדים, עלויות שגדולות פי כמה מכל תוכניות הסיוע הקיימות והעתידיות.

 

הנגיד דראגי עובר מדיבורים למעשים

 

פעולה אחת, כידוע, עדיין לא מבשרת את בוא האביב, אבל אתמול, יום אחד לפני יום העיון של האוצר, התברר שמריו דראגי לא רק מדבר, אלא גם עושה. בשעות הבוקר פרסם השבועון הגרמני "דר שפיגל" כי הבנק המרכזי האירופי מתכנן להעניק בחודש הבא רשת ביטחון לאיגרות החוב הממשלתיות של המדינות הבעייתיות בגוש היורו, בעיקר איטליה וספרד, שתבטיח להן מחירי מינימום באמצעות רכישות גדולות בעת הצורך.

 

פרסום הידיעה גרם מיד לירידה במרווחי התשואות שבין איגרות החוב של ממשלות איטליה וספרד לבין אלה של ממשלת גרמניה, אבל אז הגיעה התגובה הגרמנית. "התוכנית ההיפותטית של ה־ECB תהיה מאוד בעייתית", הצהיר דוברו של שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה. גם הבנק המרכזי של גרמניה פרסם הודעה משלו, שבה הוא שב ומצהיר על התנגדותו לרכישות של איגרות חוב ממשלתיות, "שיכולות לגרום לסיכונים רציניים ליציבות". אבל העובדה החשובה ביותר בכל הסיפור היא שהבנק המרכזי האירופי עצמו, שלא כדרכו במקרים דומים, לא הכחיש הפעם את הידיעה ב"דר שפיגל", ונתן לכולם להבין שבכל זאת קורה משהו מאחורי הקלעים.

 

אז בירושלים אולי חושבים שגוש היורו מתקרב לסוף דרכו, ואפילו עושים שעשועונים בנושא, אבל בבריסל ובפרנקפורט חושבים אחרת. ולא צריך להיות מומחה בנושא כדי להבין באיזו עיר בדיוק יוכרע גורלו של המטבע האירופי המאוחד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x