בוועדת צמח שוקלים: יצוא הגז יתבסס רק על מאגרים מוכחים ולא על פוטנציאליים
גלעד ארדן ביקש לקיים ישיבת ממשלה מיוחדת במסקנות ועדת צמח על מנת לדחות את ההחלטה בסוגיית יצוא הגז בשלוש שנים לפחות
ועדת צמח לבדיקת משק הגז עשויה לשנות את מודל היצוא הסופי ממאגרי הגז הטבעי בישראל ללקוחות בחו"ל. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי בוועדה שוקלים לבסס את יצוא הגז רק על מאגרים מוכחים ולא על מאגרים פוטנציאליים, גם אם הסבירות לגלות בהם גז עולה על 90%.
לפיכך, המודל הסופי שנבחן בימים אלו כולל אפשרות יצוא בסיסית של כ־350 מיליארד מ"ק גז מתוך סך מאגרים מוכח וידוע של כ־800 מיליארד מ"ק, עם אפשרות להגדלת היצוא ביחס לקצב התקדמות הגילויים במאגרי הגז הנוספים.
במקביל, המדינה תשריין אפשרות ייצוא עתידית שעשויה להגיע לכ־300 מיליארד מ"ק נוספים. אלו יבואו לאחר שתתברר מכסת הגז במאגרי שרה, מירה, פלאג'יק ואחרים, בהם עשוי להגיע פוטנציאל הגז לכ־680 מיליארד מ"ק נוספים. יצוין שעל פי נתוני החשבת הכללית באוצר, הכנסות המדינה ממכירת הגז יצטברו לכדי 548 מיליארד שקל.
סך המאגרים המוכחים הנוכחי, עליו מסכימים כמעט כל חברי הוועדה, כולל את ים תטיס, תמר ולוויתן, כמו גם את דלית, נועה, דולפין ותנין. בוועדה מאמינים כי מכסת ייצוא של כ־350 מיליארד מ"ק, שממנה המדינה תתחייב שלא לסגת, תקל על יזמים לקשור חוזי יצוא ארוכי טווח ותעודד חברות בינלאומיות להשקיע בישראל.
למרות תמיכתם של רוב חברי הוועדה במסקנות, המשרד להגנת הסביבה ממשיך להתנגד. השר גלעד ארדן הוציא אתמול בקשה לקיום ישיבת ממשלה מיוחדת במסקנות תוך פרסום חוות דעת מיעוט בנושא, שמטרתה לדחות את ההחלטה בסוגיה בשלוש שנים לפחות.
אנשי משרדו של ארדן מסרבים להתייחס למאגר לוויתן כאל תגלית מוכחת ומתעלמים מכל המאגרים האחרים למעט תמר, שבו קיימים כ־280 מיליארד מ"ק גז טבעי. לפי מקורב לוועדת צמח, "השר ארדן מתנגד עכשיו, אבל המבחן הגדול שלו יהיה כשהמסקנות יגיעו לשולחן הממשלה מטעם רה"מ נתניהו, והוא יצטרך לאשר אותן או להצביע נגד כמו שהוא מאמין".
עם זאת, במשרד האוצר מאמינים שכל כמות גז שתישאר באדמה ולא תימכר תבריח יזמים, תתקע את הענף ותגרום לנטישת מאגרים מסוימים בשל חוסר כדאיות כלכלית לפתח אותם.