13 קבלני תשתיות ותחבורה נגד החברה הלאומית לדרכים
הגישו עתירה מנהלית בבקשה לעצור הליכי מכרז להוצאת תחזוקת כבישי ישראל. טוענים: "החברה מתכננת לכאורה להפקיד את תחזוקת כבישי ישראל בידי גופים בודדים וליצור בעיה של ריכוזיות ענפית"
13 קבלני תשתיות ותחבורה הגישו לאחרונה עתירה מינהלית נגד החברה הלאומית לדרכים (מע"צ לשעבר) בבקשה לעצור הליכי מכרז להוצאת תחזוקת כבישי ישראל.
- ניתוח "כלכליסט": הנבחרת שתתמודד עם אתגרי לאומי
- חשיפת "כלכליסט": המדינה מפסידה 4 מיליארד שקל מתמלוגי חצץ
- בלעדי ל"כלכליסט": האוצר עומד להקפיא את שדרוג נתיבי התחבורה בפריפריה
העתירה הוגשה על ידי עו"ד איתי פלדור, דורון קילשטיין רגית משה ודוד תדמור ממשרד עו"ד דוד תדמור ושם נטען שהחברה הלאומית לדרכים מתכננת לכאורה להפקיד את תחזוקת כבישי ישראל בידי גופים בודדים, פעולה שאם תתבצע עלולה ליצור בעיה של ריכוזיות ענפית עם חשש משני לפגיעה במטה לחמן של חברות רבות שפועלות בתחום אחזקת הכבישים. לטענת העותרים מדובר בהפרטה דה-פקטו של תחזוקת הכבישים בישראל.
העתירה הוגשה לאחר שהחברה הלאומית לדרכים פרסמה בשנה החולפת מכרז לאחזקת כבישי המדינה בחלוקה לשלוש מחוזות – דרום, צפון ומרכז. תקופת ההתקשרות היא ל-24 חודש עם אפשרות להארכה ב-12 חודש נוספים, כאשר הגוף הזוכה יהיה אחראי על תחזוקת הכבישים בשטח שהוגדר לו לרבות סלילה, שיפוץ, תמרור, אדריכלות נוף ואבטחה.
החברה הלאומית לדרכים הציבה תנאי שרק חברות שמנהלות מחזור הכנסות של 25 מיליון שקל יוכלו לגשת אליו, כאשר המועד הסופי להגשת ההצעות הוא ה-20 בספטמבר. נושא הפקדת אחזקת הכבישים בידי גוף בודד אינו חדש: ביולי 2009 זכתה חברת שיכון ובינוי במכרז לאחזקת כבישי הצפון בעלות משוערת של כמיליארד שקל. המכרז כלל תחזוקה של 270 ק"מ לתקופה של 20 שנה מאזור חדרה וצפונה. בחברה הלאומית לדרכים התייחסו למכרז כאל הצלחה כיוון שהפקדת כלל עבודות התחזוקה בידי גוף בודד חסכה לחברה מאות מיליוני שקלים (לאורך תקופת החוזה) שמקורם בכספי ציבור.
העותרים מבקשים מביהמ"ש לקבוע דיון דחוף טרם הגשת ההצעות הסופיות בטענות של ניהול מכרז בניגוד לכאורה לתקנות ולכן קיים צורך לטענת העותרים ולכן קיים צורך לטענת העותרים לבטל את המכרז, לדחותו בשלוש שנים או להקל בחלק מתנאיו כך שקבלנים רבים יוכלו להשתתף בביצוע העבודות.
בחברה הלאומית לדרכים דחו את הטענות ומסרו ש"שיטת האחזקה החדשה נועדה להבטיח רשת כבישים בטיחותית ואיכותית יותר. בשיטת האחזקה הכוללת תתקבל תמורה מלאה לכסף הציבורי המושקע באחזקת הכבישים. העבודות יבוצעו בצורה אופטימאלית, כך שההפרעה הנגרמת לנהגים במהלך העבודות כיום, תצטמצם למינימום ההכרחי. הציבור הוא הנהנה העיקרי משיטת האחזקה החדשה והחברה רואה בכך את חובתה המקצועית". עם זאת מתשובת החברה לביהמ"ש עולה שנשקלת אפשרות לשנות חלק מתנאי המכרזים.