$
בארץ

מכונת ההפרטה: כתיבת המכרז

משרדי עורכי דין פרטיים מנסחים את המכרזים למיקורי החוץ

שאול אמסטרדמסקי 06:5827.09.12

מה הופרט? כתיבת מכרזי הפרטות בידי יועצים משפטיים של משרדי הממשלה.

 

הסטטוס: זה כמה שנים שמשרדי עורכי דין פרטיים כותבים בפועל חלק גדול מהמכרזים הממשלתיים, בעיקר את הגדולים שבהם. אין למדינה רישום מדויק של הליך ההפרטה.

 

המשמעות: כבר במאי 2011 חשף "כלכליסט"
כי חלק גדול מפעילות הייעוץ המשפטי שניתנת למשרדי הממשלה נעשית בפועל בידי משרדי עורכי דין פרטיים. לעתים, כמו במקרה של מכרז הסלולר להכנסת מפעילות חדשות לענף או המכרז להקמת הרכבת הקלה, המכרז עצמו נכתב בידי יועץ משפטי פרטי, במקום היועצים המשפטיים הממשלתיים. ב־2009 היועץ המשפטי לממשלה דאז מני מזוז אף הקל את הקריטריונים שמאפשרים את העסקת היועצים הפרטיים.

 

הביקורת: עו"ד גלעד ברנע, ממגישי העתירה לבג"ץ נגד הפרטת בתי הסוהר, אמר אשתקד ל"כלכליסט" כי "כשיועצים משפטיים למשרדים ולחברות ממשלתיות עובדים למטרות רווח נוצר ניגוד עניינים מובנה, במיוחד כשמדובר בתחום הפלילי. זה נכון לאור פסק הדין שניתן בעתירה להפרטת בתי הסוהר, שקבע שעל הנושא להיות באחריות המדינה. הטייטל של 'ייעוץ' מטעה, כי מה שקורה בפועל הוא שהיועץ החיצוני נהפך למתווה ולקובע של המדיניות עצמה. יש פה סכנה חמורה מאוד שכתוצאה מהתופעה הזו ייווצר ניוון וחיסול של מוקדי הידע הפנים־מדינתי. נוצר מצב שלמדינה אין הידע והמומחיות ואין יכולת אמיתית להתמודד עם מה שאומר היועץ".

 

במשרד המשפטים מסבירים כי העסקת משרדי עורכי דין פרטיים מוסדרת בעקבות הנחיות של היועץ המשפטי לממשלה ובמסגרת ועדה מיוחדת בראשות מנכ"ל המשרד.

 

"הפנייה למשרדים הפרטיים מתבצעת כשמדובר בעבודה משפטית שדורשת מומחיות מיוחדת שאינה מצויה בשירות המדינה", נמסר, "או כשמדובר בעבודה משפטית שאינה מעוררת רגישות מיוחדת". במשרד מדגישים כי ענייני גיבוש מדיניות משפטית לא מועברים לידי עורכי דין פרטיים.

 

הכשל האפשרי: ידע מקצועי שנמצא בידי משרדי הממשלה יברח למגזר הפרטי, ותתפתח תלות במשרדים פרטיים שמחזיקים באינטרסים פרטיים של לקוחותיהם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x