$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מבקר המדינה מתערב: מנסה לעכב התייקרות מוצרי החלב שבפיקוח

יוסף שפירא טוען כי לא ראוי להעלות את מחיר המוצרים מבלי לדון קודם במסקנות הדו"ח שהגיש בנוגע לפיקוח על מוצרי החלב. בדו"ח שפורסם לפני כשלושה שבועות נמצאה שורה של ליקויים הנוגעים לאישור החוק המסדיר את משק החלב

תומר אביטל 06:5804.10.12

מבקר המדינה יוסף שפירא עשוי לעכב את ההתייקרות הצפויה במחירי מוצרי החלב שבפיקוח הנובעת מהעלייה במחיר המטרה של החלב. ל"כלכליסט" נודע שבמשרד המבקר בוחנים צעד מפתיע שבמסגרתו יתבע שפירא מהשרים הממונים לדחות את ייקור מוצרי החלב הצפוי לאחר חול המועד. 

 

מבקר המדינה חושב שלא ראוי להעלות את מחיר מוצרי החלב המפוקחים "מבלי לדון קודם לעומק במסקנות דו"ח המבקר הנוגעות לפיקוח על מוצרי מזון שפורסמו רק לאחרונה". ביום שלישי הקרוב, מיד לאחר החג, צפוי שפירא לכנס את הגורמים המקצועיים הרלבנטיים במשרדו כדי לבחון את הצעדים שאותם ניתן לנקוט כדי שיתקיים "דיון רציני ומעמיק בטרם יועלו המחירים".

 

המחלבות יתנגדו לכל עיכוב בהעלאת המחירים שבפיקוח

 

בערב חג הסוכות הודיע משרד החקלאות על עלייה של 9.4% במחיר המטרה של החלב - המחיר המובטח לרפתנים על החלב שהם מייצרים. בעקבות צעד זה, צפויה להתכנס לאחר החג ועדת המחירים, שבה חברים נציגי משרד האוצר והחקלאות, כדי לדון בבקשת המחלבות לייקר את מוצרי החלב שנמצאים תחת פיקוח ממשלתי. ועדת המחירים צפויה להמליץ להעלות ב־5% את מחיר המוצרים המפוקחים הכוללים חמאה, חלב בשקית ובקרטון, אשל, גיל וגבינת עמק וגלבוע. בכדי להעלות את המחירים רשמית נדרשת חתימה של שרי האוצר והחקלאות.

 

מוצרי חלב בסופרמרקט (ארכיון) מוצרי חלב בסופרמרקט (ארכיון) צילום: חיים צח

 

מחיר המטרה מחושב בתחילת כל רבעון באמצעות שימוש בנוסחה המוגדרת בחוק תכנון משק החלב שאושר בכנסת הנוכחית. אולם, בדו"ח מבקר המדינה שפורסם לפני כשלושה שבועות נחשף שורה של ליקויים הנוגעים לאישור החוק, כמו גם לקביעת נוסחת מחיר המטרה ולהתייקרות רוב מוצרי החלב. בדו"ח נכתב כי הנוסחה לחישוב מחיר המטרה של החלב נולדה בעקבות "דיל" שנסגר בין משרד החקלאות למשרד האוצר. לטענת המבקר, במסגרת הדיל משרד האוצר הבטיח לא להכשיל את החוק שקידם שר החקלאות דאז שלום שמחון, אף שהתנגד בעבר לחוקק חוק שיסדיר את פעולת משק החלב, ובתמורה משרד החקלאות הסכים לא להתנגד להוצאות חלק ממוצרי חלב מפיקוח ממשלתי.

 

 

לדברי המבקר, העסקה המדוברת לא פעלה בסופו של דבר לטובת הצרכנים. "בבדיקה שעשה משרד החקלאות ב־2011", מודגש בדו"ח, "נמצא שלא חלה ירידה של ממש בריכוזיות השוק".

 

המבקר אינו יכול לבטל את העלאת מחיר המטרה של החלב כיוון שהנוסחה לחישובו מעוגנת בחוק. אולם הוא עשוי לנסות לעכב את העלאת מחירי החלב שתחת פיקוח, אף שהמחלבות יתנגדו לצעד שכזה וצפויות לעתור נגדו.

 

מאז פרוץ מחאת הקוטג' הבינו בממשלה כי חוק משק החלב והנוסחה לחישוב מחיר המטרה מכשילים למעשה את הנסיונות להגביר את התחרות בענף ולהוריד מחירים. ועדה ממשלתית שקמה בעקבות המחאה הגתה רפורמה מבנית חדשה בענף החלב שתביא להורדת מחיר המטרה, אלא שלחץ מצד הרפתנים והמחלבות הביא לטרפודה. כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", בלשכתו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר מבטיחים להביא את הרפורמה לדיון מחודש בממשלה בשבועות הקרובים, אך גם אז עלולים השרים לדחות את אישורה.

 

תמרור אזהרה בזמן אמת

 

מיד לאחר החגים אמורה הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת לקיים דיון בחוות הדעת ובממצאים שמופיעים בדו"ח המבקר בהשתתפותם של כל הגורמים הממשלתיים הרלבנטיים. מאז פרסום הדו"ח האחרון נראה שהמבקר החליט לפעול באקטיביות כדי למנוע כשלים ולהציב תמרור אזהרה בזמן אמת, במקום להתמקד בחשיפתם בדיעבד בדו"חות שנשארים קבורים במגירה. רק לאחרונה קוצץ תקציב הגיבושון שנערך לחברי הקואליציה בעקבות דרישה מפורשת של שפירא.

 

כבר בדו"ח הנוגע למשק החלב הסביר המבקר כי "הורדת רמת הפיקוח על מחירי מוצרים היא נושא בעל חשיבות יתרה והשפעה על המשק כולו ועל כלל הציבור, ולפיכך כל החלטה בעניין זה מחייבת בחינה מעמיקה ומפורטת של מאפייני השוק, הענף והמוצר המסוים ושל התוצאות הצפויות של השינוי ברמת הפיקוח על מחירו". לפי הדו"ח, משרדי החקלאות והאוצר לא "בחנו כיאות את האינטרסים של הצרכנים והתוצאות של תהליכים אלה הביאו לפגיעה בכלל הציבור, ובעיקר בשכבות החלשות הצורכות את המוצרים שהיו בפיקוח, ואשר מוציאים נתח גדול יחסית מהכנסתם על צריכת מוצרי מזון, ולכן כל העלאה במחיריהם פוגעת בהן במישרין, מבלי שניתנה על כך הדעת כראוי".

 

גם משרד האוצר נלחם בהחלטה להעלות את מחיר המטרה של החלב. שר האוצר יובל שטייניץ פנה בשבוע שעבר לשרת החקלאות אורית נוקד בבקשה למתן את העלייה. כשהסתבר שהדבר אינו אפשרי, החל צוות מקצועי של משרדי האוצר והחקלאות לבחון חלופות שיאפשרו למנוע את התייקרות מוצרי החלב, או לכל הפחות לעכב צעד זה. אחת האפשרויות שנבחנת היא קיבוע הרווח של הרשתות הקמעונאיות על מוצרים אלו. הרווח של הרשתות נקבע כאחוז ממחיר המוצר שבפיקוח ולכן יעלה אוטומטית עם התייקרות מוצרי החלב המפוקחים.

 

 

אפשרות נוספת שנבחנת היא לחלק את התייקרות מוצרי החלב שתחת פיקוח לשתי פעימות, כך שבשלב ראשון הם יתייקרו ב־2.5% בלבד. בנוסף החלו באוצר לקדם תכנית להסרת מכסים והגדלת יבוא מוצרי חלב מתחרים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x