המכללות הטכנולוגיות: נשבית את שנת הלימודים עד שהממשלה תעביר תקציב
דורשות מענק חירום של 40 מיליון שקל כדי לפתוח את שנת הלימודים. שמואל סלבין, חבר הות"ת, ממליץ על העלאת שכר הלימוד ב-40%
פורום המכללות הטכנולוגיות הכריז היום (ג') על השבתת המכללות הטכנולוגיות להנדסאים. זאת לאחר שלפני החגים הודיעו כי יחייבו את הסטודנטים באגרת חירום של 2000 שקל. המכללות החליטו לבסוף לוותר על חיוב הסטודנטים, אך מנגד לא לפתוח את שנת הלימודים.
טענת המכללות הטכנולוגיות היא כי נוצרה שחיקה של 35% בתקציבן בשנים האחרונות. זאת כתוצאה מתקצוב נמוך של הממשלה להנדסאים. הפורום דורש מענק חירום בסך 40 מיליון שקל כדי לפתוח את שנת הלימודים.
מנגד עומדת דרישת משרד האוצר לשינוי מודל התקצוב: ממודל תשומות של מספר הנרשמים למודל תפוקות של מספר המסיימים ולקיצוץ של 18% בתקציב הקיים. משרד התמ"ת הגיע לפשרה עם משרד האוצר על ויתור הקיצוץ בתמורה להפעלה של מודל התקצוב החדש כבר החל מהשנה.
שמואל סלבין, חבר הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) ומנכ"ל חברת "סלע קפיטל" הכין למכללות הטכנולוגיות חוות דעת כלכלית לפיה מודל הדיפלומות הינו "מודל חסר מעוף שיקבור סופית את מערך החינוך הטכנולוגי בישראל". סלבין כותב כי "התפיסה כאילו מיעוט ההנדסאים מקורו בבעיית ניהול גרידא הינה טמינת הראש בחול. הבעיה האמיתית היא מחסור תקציבי חמור ומתמשך לחינוך הטכנולוגי וזוהי התנהגות שערורייתית שאין לה הצדקה כלכלית".
סלבין מציין כי קיים מחסור של 15 אלף הנדסאים בשוק, וכי התקציב שהועבר למכללות בשנת הלימודים תשע"ב, עמד על 163 מיליון שקל ואינו מגלם את העלויות האמיתיות של העמדת הנדסאי מוכשר בהתאם לדרישות שוק העבודה.
עוד מוסיף סלבין כי כיום שכר המרצים נמוך דרמטית מהמקובל במכללות האקדמיות, והציוד במכללות מיושן.
סלבין ממליץ על העלאת שכר הלימוד במכללות הטכנולוגיות ב-40% כך שיושווה לשכר הלימוד האוניברסיטאי. העלאת שכר הלימוד תספק למכללות הטכנולוגיות כ- 60 מליון שקל בשנה לפי הדו"ח, ובאותה עת על השוואת תקצוב הסטודנטים במכללות הטכנולוגיות לתקציב המקבלים הסטודנטים במכללות האקדמיות על ידי הממשלה.
כמו כן ממליץ סלבין על מיזוג מכללות קטנות עד 2016, כך שלא יוכר מוסד לצרכי תקצוב עם פחות מ 400 סטודנטים.
ד"ר יוכבד פנחסי - אדיב, יו"ר ועדת ההיגוי של הפורום ומנהלת המרכז לעיצוב וטכנולוגיה באריאל אמרה כי "המכללות נאבקות לאורך השנים להמשיך ולהעניק לסטודנטים את התנאים המיטביים, שעות הלימוד, איכות ההדרכה והציוד הטובים ביותר. אבל נראה שהממשלה, במדיניות אנטי חברתית, מנהלת מלחמה נגד הסיכוי של הסטודנטים בני הפריפריה להיחלץ ממעגל המצוקה על יד רכישת מקצוע מבוקש ויוקרתי - הנדסאי - שהדרישה לו רבה בתעשייה ובצה"ל. הגיע הזמן שראש הממשלה יבין שמדובר במצב חירום ושאנחנו נמצאים כבר מעבר לקו האדום- מצב אבסורדי ובלתי נסבל בעליל".
ממשרד האוצר נמסר: "בעקבות דיונים מול נציגי פורום המכללות הטכנולוגיות משרדי התמ"ת והאוצר החליטו לבטל את הפחתת התקציב שהיתה מתוכננת לשנת הלימודים הנוכחית בגובה של כ-20 מיליוני שקל. מתקיימים דיונים אינטנסיביים בין כלל הגורמים וזאת במקביל לעבודת מטה נרחבת לבחינת מערך לימודי ההנדסאות, לרבות הביקוש בתעשייה למקצועות ההנדסאות השונים, תמחור הלימודים והעלויות הנלוות להם. אנו מקווים כי ראשי המכללות ימשיכו בדיאלוג זה על מנת לקדם בהקדם פתרון לטווח הארוך, ולא יבחרו בהשבתה שתפגע בתלמידים ובאינטרס המשותף של כולם".
בתגובה לדברי האוצר מסר פורום המכללות הטכנולוגיות כי "לא נוהל שום מו"מ עם נציגי פורום המכללות הטכנולוגיות. ייתכן שהאוצר מנסה כדרכו לעשות הפרד ומשול. אנו מאוד מודים לפקידי הממשלה האנטי חברתית שהחליטו ברוב חסדם לבטל הפחתת 20 מיליון השקל שקיצצו קודם. זהו לא יותר מספין נבזי וציני של פקידים שעושים הכל לחנוק את ההשכלה הטכנולוגית במדינת ישראל ולגרום נזק בל ישוער לכלכלה, לתעשייה, לייצוא, ולצמצום הפערים החברתיים".