בית חינוך "דרך רוח": נותנים כבוד למקצועות ההומניים
יוזמי התוכנית, ליאור פרלמן וד"ר סיגל נאור פרלמן: "בבתי הספר תלמידים משננים את החומר. התלמידים אצלנו קוראים וכותבים כדי להשפיע על המחשבה"
שם המיזם: בית חינוך "דרך רוח"
היוזמים: ליאור פרלמן וד"ר סיגל נאור פרלמן
איפה פעיל: אוניברסיטת חיפה
משתמשים: 36 תלמידים
המטרה: לימודים מורחבים של מדעי הרוח לתמידי תיכון
החזון: קידום המקצועות ההומניים ושילובם באקדמיה ובעסקים
לאתר הוועידה ליזמות בחינוך בבת-ים לחץ כאן
"הנתונים היבשים מדברים על כך שבעשר השנים האחרונות יש ירידה של 40% בכמות התלמידים הניגשים לבחינות בגרות של 5 יח' בספרות, תנ"ך והיסטוריה", אומרת ד"ר סיגל נאור פרלמן, שעומדת מאחורי המיזם "בית חינוך" יחד עם בעלה, ליאור פרלמן. "וזה הוביל לכך שיש הרמת ידיים בכל מה שקשור לחשיבה מסדר גבוה. היום החפיפה בין המקצועות הופכת ליותר ויותר דיפוזית, והתלמידים יצטרכו להגיע עם ארגז כלים למציאות הרבה יותר מורכבת".
בתחילת שנת הלימודים הנוכחית פתחו בני הזוג פרלמן, ליאור איש צבא לשעבר וכלכלן בהשכלתו, וסיגל, ד"ר לספרות, מורה ומרצה, את בית החינוך שנמצא בקמפוס של אוניברסיטת חיפה. אל בית החינוך מגיעים פעם בשבוע, אחר הצהריים, תלמידי כיתות י' מבתי הספר השונים בחיפה, ובו הם לומדים לבגרות של 5 יחידות בספרות או בהיסטוריה.
"מדובר בתלמידים שלומדים ברמה מאד גבוהה", מספרים בני הזוג פרלמן, "אבל לא בהכרח תלמידים מצטיינים. הבסיס הוא תכנית הלימודים של משרד החינוך, עם הדגשים שלנו. תלמידים שיתפתחו ויתקדמו יזכו לליווי מטעם הפקולטה למדעי הרוח. נכון לעכשיו התלמידים ניגשים לבגרות כמו כולם, אבל המטרה היא שעם הזמן יותר ויותר תלמידים יכתבו במקום המבחן עבודת גמר. יש לנו כרגע 36 תלמידים, ולפחות בשבועיים הראשונים ישנה תחושה של התרוממות רוח, תשוקה שלא זכינו לראות בבתי הספר הרגילים. סביבת העבודה היא יוצאת דופן. למרות שהם מגיעים אחרי יום לימודים ארוך הם מחזיקים מעמד".
מהו ההבדל העיקרי בין שיטת הלימוד שלכם לזאת של בתי הספר?
"מה שקורה בבתי הספר הוא שתלמידים משננים את החומר" מסבירה פרלמן. "בשיעור ספרות בבית ספר תיכון התלמידים מקבלים את הטקסטים. אצלנו התלמידים כותבים כל שיעור ונחשפים לטקסטים ראשוניים, למאמרים, הלמידה היא יותר אקדמאית ואמורה להפעיל חשיבה גבוהה.
בשיעור האחרון, למשל, לימדתי שיר של דליה רביקוביץ'. לא מדובר בשינון טקסט אלא ברשת של טקסטים שהתלמידים יבינו ויוכלו לבנות לעצמם איזשהו מערך. התלמידים אצלנו קוראים וכותבים כדי להשפיע על המחשבה. אנחנו מנסים לשמר את החשיבה הליניארית. אנשי רוח מתחומים שונים יגיעו לבית החינוך על בסיס קבוע ויפגשו עם התלמידים, שיחשפו גם לפעילויות תרבותיות מגוונות כמו תיאטרון, מחול, קונצרטים, סיורים במוזיאונים וכן ישתתפו בסדנאות כתיבה, ימי עיון ובפעילויות תרבותיות אחרות המתקיימות באוניברסיטת חיפה".
הספקנים בטח ישאלו למה, במציאות של היום, חשוב ללמוד שיר של דליה רביקוביץ' ולא להשקיע את הזמן בלימוד של שפת תכנות חדשה, למשל?
"במציאות של היום, עד שאותם תלמידים יסיימו בית ספר, צבא ואוניברסיטה ויגיעו לשוק העבודה, שפת התכנות הזו כבר לא תהיה רלוונטית. לכן, חשוב לצייד אותם פחות בפרקטיקות ויותר ביכולות חשיבה".
איזו תמיכה אתם מקבלים מבתי הספר ומשרד החינוך?
"בתי הספר והמנהלים מיודעים ושמחים על הפרויקט. אנחנו נמצאים בקשר הדוק עם משרד החינוך שתומך בפרויקט, עם עיריית חיפה ורשויות מקומיות אחרות, עם מכון ויצמן והטכניון ועם גופים פדגוגיים אחרים, כמו מט"ח ומכון ואן-ליר. מטרת המשנה היא שבתי הספר ישלחו אלינו את המורים בכדי ללמוד אצלנו את שיטות ההוראה והלימוד החדשות".
האם יש תכניות לפתוח "בתי חינוך" שכאלה גם במקומות אחרים בארץ?
"כמובן. חיפה זהו בסיס האם כי אנחנו חיים בעיר וזה היה מפגש אופטימלי, כיוון שזכינו לשיתוף פעולה מהעירייה ומאוניברסיטת חיפה. הצגנו כבר את הפרויקט בפני עיריית באר שבע ועיריית אשדוד, ויש תכניות גם לגבי ירושלים. כרגע אנחנו בשלב של גיוס משאבים, רצון להתפתח ולגדול".