$
בארץ

מכה להסתדרות: עובדי מחסני חשמל לא יוכלו להקים ועד

לפי בית הדין לעבודה, ההסתדרות אינה יכולה להקים ועד עובדים ברשת מחסני חשמל בלבד - אלא צריכה להקים ועד לכלל עובדי החברה האם אלקטרה צריכה, שהיא גם הבעלים של שקם אלקטריק וביג סנסור

מיקי פלד 16:0001.11.12

מכה קשה להסתדרות: בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב מנע מעובדי רשת מחסני חשמל להקים ועד. פסק הדין עשוי להשפיע על יכולתה של ההסתדרות להקים ועדים במקומות חדשים. הארגון הודיע כי יגיש יערער לבית הדין הארצי לעבודה.

 

על פי פסק הדין של סגן נשיא בית הדין, השופט שמואל טננבוים, ההסתדרות אינה יכולה להקים ועד עובדים ברשת מחסני חשמל בלבד, אלא צריכה להקים ועד עובדים לכלל עובדי חברת האם, אלקטרה צריכה, שהיא הבעלים גם של רשת שקם אלקטריק וביג סנסור. לכן, אף ששליש מעובדי רשת מחסני חשמל מעוניינים להקים ועד עובדים, אי אפשר להבדילם מעובדים בשתי הרשתות האחרות של אלקטרה. מכאן, שהקושי להקים ועדי עובדים ביחידות וחטיבות עצמאיות, רק גדל.

 

ההסתדרות קיוותה כי בית הדין יכיר במצב הייחודי של התארגנות ראשונית, ולכן ישנה בהתאם את ההגדרות של יחידת המיקוח, אותה יחידה ממנה נגזרו שליש מהעובדים. אם ההסתדרות תערער לבית הדין הארצי, יהיה זה התיק העקרוני השני העוסק בכללי התארגנות עובדים חדשה - בנוסף למקרה של פלאפון.

 

רשת מחסני חשמל רשת מחסני חשמל צילום: יריב כץ

 

בפלאפון יכולים לנשום לרווחה

 

קבוצה של עובדי מחסני חשמל החלו בניסיון להקים עוד עובדים בנובמבר 2010, ולבסוף גם השיגה שליש מחתימות העובדים ברשת. ואולם הנהלת אלקטרה סירבה להכיר בוועד וההסתדרות פנתה אל בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בבקשה לחייב את ההנהלה לעשות זאת. ההנהלה מצידה טענה כי מאחר שמחסני חשמל אינה יחידה עסקית עצמאית, אלא מותג בלבד, אין להסתדרות מספיק חברים מבין כלל עובדי החברה.

 

החשיבות של פסק הדין מתעצמת לאור הקשיים בהם נתקלת ההסתדרות בניסיונה להקים ועד עובדים במקומות עבודה גדולים, בהם מועסקים אלפי אנשים ברחבי הארץ וביחידות נפרדות, ולעתים אף מתחרות. אם פסק הדין היה נוטה לטובת ההסתדרות, עשוי היה להיפתח פתח לשינוי רדיקלי של הגדרת יחידת המיקוח, ולו בהתארגנות ראשונית, כך שתשפיע באופן ניכר על היכולת להקים ועד עובדים במקומות חדשים.

 

עו"ד אריאל שמר, שייצג את אלקטרה צריכה, אמר מוקדם יותר היום ל"כלכליסט": "אנחנו מרוצים מההחלטה ומקבלת הטענות של אלקטרה בשלמותן. לנו לא היה ספק שמחסני חשמל איננה יחידת מיקוח נפרדת".

 

עו"ד אמיר בשה ממשרד עו"ד בני כהן ושות', לשעבר ראש תחום התארגנות עובדים בלשכה המשפטית של ההסתדרות, מסכים עם היותה של הפסיקה מכה קשה, ואומר: "בנסיבות המקרה היה מקום להתחשב בכך שמדובר בהתארגנות ראשונית ובית הדין לא נתן משקל לעניין. לפי פסק הדין יהיה מאוד קשה לעובדים להתארגן במקום עבודה שמנהל מותגים נפרדים ונבדלים. איזה קשר יש בין עובד שקם אלקטריק בסניף בצפון לבין עובד מחסני חשמל בסניף יפו?"

 

מחלוקת: האם רק גביית דמי חבר מעידה על רצינות

 

סגן הנשיא טננבוים מעיר בפסק הדין הערה שמעמידה אותו בעימות עם פסיקות אחרות של בתי הדין האזוריים לעבודה. לדבריו, ספק אם ההסתדרות יכולה להצביע על מספר חברים "כשרים". הכוונה היא לכך שההסתדרות החלה בשנים האחרונות שלא לגבות דמי חבר מעובדים המנסים להקים ועד בפעם הראשונה. על פי ההחלטה שהתקבלה בזמנו בהסתדרות, דמי חבר ייגבו רק לאחר חתימה על הסכם קיבוצי, כלומר אחרי שיקום ועד עובדים יציג, שיוכר על ידי ההנהלה  ויחתום על הסכם שייקבע את תנאי העבודה. השופט מסתפק בהערה כי עולה שאלה האם אלו מעובדי מחסני חשמל שהצטרפו הם באמת חברי הסתדרות, כפי שדורש החוק, או לא.

 

מנגד, פסיקות אחרות של בתי הדין לעבודה, כמו זן שניתנה בפברואר האחרון בעניין הוט טלקום אצל השופטת הדס יהלום, גם כן מבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, קובעות כי "אי תשלום דמי חבר אין בה כדי לאיין את החברות. החברות הוכחה בחתימה על טופס הצטרפות ובאי חזרה מהחתימה, ודי בכך בשלב זה". לא מן הנמנע כי בשלב כלשהו תצטרך ההסתדרות לשנות את התקנון שלה כדי להתאימו להחלטה החדשה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x