איך משקמים רושם ראשוני רע?
פרופסור יקר, נפגשתי עם אדם שאני מאוד מעריכה, ובשל תנאי סביבה והתרגשות מצדי לא הייתי עצמי ולא נוצרה כימיה. כעת אני חוששת שהרושם הראשוני הרע נחרת. מה לעשות? דינה
דינה היקרה,
את צודקת, רושם ראשוני הוא דבר מאוד חשוב. כשאנחנו פוגשים מישהו לראשונה הדקות הראשונות לעתים קרובות מעצבות את הציפיות שלנו ממנו, ואיתן את מערכת היחסים לטווח הקרוב ולפעמים הרחוק. מעניין, דרך אגב, שהרבה אנשים מייחסים לעצמם את היכולת לשפוט אנשים אחרים לפי פגישה ראשונה או אפילו כמה דקות של היכרות. ואם תחשבי על זה, אז זו אמונה שקשה מאוד לבדוק, כי לרוב אין לנו דרך לדעת שטעינו. אם פגשנו מישהו ובדקות הראשונות הוא הרשים אותנו לרעה, כנראה לא ניפגש איתו שוב, ולא נוכל לגלות שטעינו ושהוא אדם נהדר.
שימי לב שיש לפחות שני מקומות שבהם אנשים מגלים שוב ושוב עד כמה הרושם הראשוני שלהם היה שגוי: האחד הוא במעונות סטודנטים בארצות הברית, שם מצוותים שותפים לחדר באופן רנדומלי. הרבה אנשים מספרים שביום הראשון הם לא אהבו את השותף שלהם ועם הזמן הם הפכו לחברים טובים. המקום השני שבו זה קורה הוא בארץ, בצבא, שם עם הזמן לומדים לסמוך על החברים ולאהוב אותם. בעבר זה גם קרה הרבה בנישואים שאורגנו בשידוך, ושבהם הזוגות חשבו שלא יסתדרו יחד ועם השנים למדו לאהוב. זה הסיפור ב"כנר על הגג". הבחירה החופשית כיום מביאה לכך שאנחנו פוסחים על הרבה מועמדים בלי שנספיק לגלות שכמה מהם יכולנו ממש לאהוב.
עד כאן דיברתי על הבעיה. אבל מה הפתרון? ההתנהגות שלנו כלפי אדם חדש מושפעת מהציפיות שפיתחנו כחלק מהרושם הראשוני. לכן, כדי לשבור את הדפוס החדש עלייך לשנות את הציפיות שלו ממך, למשל על ידי שינוי סוג הפגישה והאופי שלה, באופן שבו הציפיות והרשמים שהחלו להיווצר יהיו חלשים יותר, או כלל לא רלבנטיים. לדוגמה, אם יצאתם לדייט, אולי כדאי לעשות משהו עם הרבה אנשים. אם הלכתם לארוחת ערב, אולי כדאי ללכת לטייל או לעשות יחד פעילות שתאיר צד אחר לגמרי בך. פגישה שונה לגמרי תעזור ליצור רושם ראשוני חדש.